Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

CIASTO RAFAELLO


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 piccola

piccola

    Sufler

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 313 postów

Napisano 26 czerwiec 2012 - 12:12

Dzisiaj przepis na jedno z ciast, które najczęściej króluje w moim domu. Zaznaczam, że z reguły większość ciast robię na oko... dlatego przepis nie jest jakoś profesjonalnie napisany :) :coffee:

BISZKOPT:
- 4 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- proszek do pieczenia
Biszkopt po upieczeniu przekroić wzdłuż na pół. Jeden placek pokroić w kostkę, a spód nasączyć (1/2 szkl. wody + 1 łyżka cukru + 1 łyżka alkoholu).
MASA:
1/2 l. śmietany (18%) ubić z 2 łyżkami cukru pudru. Dodać 3 "Śnieżki", 4 łyżki wiórek kokosowych i 1 torebkę płatków migdałowych i pokrojony w kostkę biszkopt. Wyłożyć na nasączony biszkopt. Wierzch posypać migdałami i wiórkami.

Dołączona grafika

Smacznego! ;)
  • 0
"Miłość to pomieszanie podziwu, szacunku i namiętności. Jeśli żywe jest choć jedno z tych uczuć, to nie ma o co robić szumu. Jeśli dwa, to nie jest to mistrzostwo świata, ale blisko. Jeśli wszystkie trzy, to śmierć jest już niepotrzebna - trafiłaś do nieba za życia." William Wharton

#2 Singe

Singe

    Narrator

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2113 postów

Napisano 26 czerwiec 2012 - 12:51

Żeby nie te wiórki (nie cierpię ich) to byłby palce lizać, ale może te wiórki czymś zastąpić?
  • 0

#3 piccola

piccola

    Sufler

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 313 postów

Napisano 26 czerwiec 2012 - 12:57

Żeby nie te wiórki (nie cierpię ich) to byłby palce lizać, ale może te wiórki czymś zastąpić?


Możesz zrobić bez wiórek, ale czym zastąpić... to nie wiem :) Kombinuj ;)
  • 0
"Miłość to pomieszanie podziwu, szacunku i namiętności. Jeśli żywe jest choć jedno z tych uczuć, to nie ma o co robić szumu. Jeśli dwa, to nie jest to mistrzostwo świata, ale blisko. Jeśli wszystkie trzy, to śmierć jest już niepotrzebna - trafiłaś do nieba za życia." William Wharton

#4 Magda28

Magda28

    Statysta

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 11 postów

Napisano 16 sierpień 2012 - 12:17

ja dodaję do kremu likier advokat i też jest super :)
  • 0

#5 tomek_k

tomek_k

    Widz

  • Użytkownik
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 06 listopad 2012 - 13:24

a ja robię to ciasto ale bez pieczenia, na zimno...
Masa
500 ml mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
2 budynie kokosowe, waniliowe lub śmietankowe
2 łyżki mąki ziemniaczanej
120 g cukru (drobnego)
250 g masła lub margaryny
150 g wiórków kokosowych
1 żółtko
2 opakowania słonych, prostokątnych krakersów (np. Lajkonik)

1. Do mleka wsypać budynie, cukier i mąkę, dobrze wymieszać, zagotować i ostudzić.
2. Masło utrzeć z żółtkiem i dodawać, ciągle mieszając, po łyżce schłodzonej masy budyniowej.
3. Dodać do masy wiórki kokosowe i cukier waniliowy, i wymieszać.
4. Prostokątną blaszkę wysmarować tłuszczem.
5. Układać warstwowo na blaszce warstwę krakersów, krem, warstwę krakersów i tak dalej, kończąc na warstwie z kremem. Po wierzchu posypać wiórkami kokosowymi. Dla ozdoby można na cieście poukładać gotowe cukierki Rafaello.
6. Przed podaniem ciasto należy schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny (a najlepiej 24 godz.).
  • 0

#6 Gość_amber44_*

Gość_amber44_*
  • Gość

Napisano 06 listopad 2012 - 23:00

a ja robię to ciasto ale bez pieczenia, na zimno...
Masa
500 ml mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
2 budynie kokosowe, waniliowe lub śmietankowe
2 łyżki mąki ziemniaczanej
120 g cukru (drobnego)
250 g masła lub margaryny
150 g wiórków kokosowych
1 żółtko
2 opakowania słonych, prostokątnych krakersów (np. Lajkonik)

1. Do mleka wsypać budynie, cukier i mąkę, dobrze wymieszać, zagotować i ostudzić.
2. Masło utrzeć z żółtkiem i dodawać, ciągle mieszając, po łyżce schłodzonej masy budyniowej.
3. Dodać do masy wiórki kokosowe i cukier waniliowy, i wymieszać.
4. Prostokątną blaszkę wysmarować tłuszczem.
5. Układać warstwowo na blaszce warstwę krakersów, krem, warstwę krakersów i tak dalej, kończąc na warstwie z kremem. Po wierzchu posypać wiórkami kokosowymi. Dla ozdoby można na cieście poukładać gotowe cukierki Rafaello.
6. Przed podaniem ciasto należy schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny (a najlepiej 24 godz.).


ta wersja na krakersach jest bardzo smaczna:)
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych