CIASTO RAFAELLO
#1
Napisano 26 czerwiec 2012 - 12:12
BISZKOPT:
- 4 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- proszek do pieczenia
Biszkopt po upieczeniu przekroić wzdłuż na pół. Jeden placek pokroić w kostkę, a spód nasączyć (1/2 szkl. wody + 1 łyżka cukru + 1 łyżka alkoholu).
MASA:
1/2 l. śmietany (18%) ubić z 2 łyżkami cukru pudru. Dodać 3 "Śnieżki", 4 łyżki wiórek kokosowych i 1 torebkę płatków migdałowych i pokrojony w kostkę biszkopt. Wyłożyć na nasączony biszkopt. Wierzch posypać migdałami i wiórkami.
Smacznego!
#2
Napisano 26 czerwiec 2012 - 12:51
#3
Napisano 26 czerwiec 2012 - 12:57
Żeby nie te wiórki (nie cierpię ich) to byłby palce lizać, ale może te wiórki czymś zastąpić?
Możesz zrobić bez wiórek, ale czym zastąpić... to nie wiem Kombinuj
#4
Napisano 16 sierpień 2012 - 12:17
#5
Napisano 06 listopad 2012 - 13:24
Masa
500 ml mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
2 budynie kokosowe, waniliowe lub śmietankowe
2 łyżki mąki ziemniaczanej
120 g cukru (drobnego)
250 g masła lub margaryny
150 g wiórków kokosowych
1 żółtko
2 opakowania słonych, prostokątnych krakersów (np. Lajkonik)
1. Do mleka wsypać budynie, cukier i mąkę, dobrze wymieszać, zagotować i ostudzić.
2. Masło utrzeć z żółtkiem i dodawać, ciągle mieszając, po łyżce schłodzonej masy budyniowej.
3. Dodać do masy wiórki kokosowe i cukier waniliowy, i wymieszać.
4. Prostokątną blaszkę wysmarować tłuszczem.
5. Układać warstwowo na blaszce warstwę krakersów, krem, warstwę krakersów i tak dalej, kończąc na warstwie z kremem. Po wierzchu posypać wiórkami kokosowymi. Dla ozdoby można na cieście poukładać gotowe cukierki Rafaello.
6. Przed podaniem ciasto należy schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny (a najlepiej 24 godz.).
#6 Gość_amber44_*
Napisano 06 listopad 2012 - 23:00
a ja robię to ciasto ale bez pieczenia, na zimno...
Masa
500 ml mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
2 budynie kokosowe, waniliowe lub śmietankowe
2 łyżki mąki ziemniaczanej
120 g cukru (drobnego)
250 g masła lub margaryny
150 g wiórków kokosowych
1 żółtko
2 opakowania słonych, prostokątnych krakersów (np. Lajkonik)
1. Do mleka wsypać budynie, cukier i mąkę, dobrze wymieszać, zagotować i ostudzić.
2. Masło utrzeć z żółtkiem i dodawać, ciągle mieszając, po łyżce schłodzonej masy budyniowej.
3. Dodać do masy wiórki kokosowe i cukier waniliowy, i wymieszać.
4. Prostokątną blaszkę wysmarować tłuszczem.
5. Układać warstwowo na blaszce warstwę krakersów, krem, warstwę krakersów i tak dalej, kończąc na warstwie z kremem. Po wierzchu posypać wiórkami kokosowymi. Dla ozdoby można na cieście poukładać gotowe cukierki Rafaello.
6. Przed podaniem ciasto należy schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny (a najlepiej 24 godz.).
ta wersja na krakersach jest bardzo smaczna:)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych