makaron lasagna (ok. 10 płatów) * 50 dag mięsa mielonego * cebula * 2 pomidory * przecier pomidorowy * parmezan * masło * ząbek czosnku
oregano, bazylia, pieprz, sól
Sos beszamelowy:
3/4 szklanki mleka * 5-6 łyżek mąki * masło (ja używam jeszcze małej ilości startego sera mozorella)
- Makaron ugotować na pół twardo.
- Na patelni podsmażyć mięso, dodać drobno posiekaną cebulę i wyciśnięty w prasce czosnek.
- Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki, pokroić na ósemki i dodać na patelnię. Dusić aż pomidory dokładnie się wymieszają z resztą. Dodać oregano, bazylię, sól, pieprz i kilka łyżek przecieru pomidorowego. Poddusić jeszcze chwilkę.
- W osobnym naczynku przygotować sos beszamelowy, mieszając razem wszystkie składniki.
-Naczynie żaroodoprne nasmarować masłem, dno posmarować sosem beszamelowym i układać w nastepującej kolejności: płat makaronu, nadzienie mięsne, starty żółty ser, następny płat makaronu. Na wierzchu posmarować pozostającym sosem beszamelowym i posypać odrobiną oregano
- Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. w temp. 200°C.
Lasagne
Rozpoczęty przez
marder
, lis 25 2003 16:06
3 odpowiedzi w tym temacie
#1
Napisano 25 listopad 2003 - 16:06
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#2
Napisano 22 marzec 2005 - 19:27
Jeżeli ktoś kupi w sklepie już gotowy makaron w pudełku to najlepiej go najpierw zagotować, odcedzić i położyć każdą oddzielnie na lnianej ściereczce lub na papierze pergaminowym aby sie nie posklejał. Wtedy makaron jest o niebo lepszy. Całą reszte polecam według przepisu Mardera.
#3
Napisano 22 marzec 2005 - 20:05
Minutka napisała:
Pozdrawiam
marder
Samo zagotowanie, niewiele daje. Znacznie lepsze efekty, przynosi obgotowanie płatków makaronu na "al dente" - czyli na półtwardo.to najlepiej go najpierw zagotować
Pozdrawiam
marder
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#4
Napisano 25 marzec 2005 - 00:13
:-D
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych