Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

Lasagne


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3586 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 25 listopad 2003 - 16:06

makaron lasagna (ok. 10 płatów) * 50 dag mięsa mielonego * cebula * 2 pomidory * przecier pomidorowy * parmezan * masło * ząbek czosnku
oregano, bazylia, pieprz, sól

Sos beszamelowy:
3/4 szklanki mleka * 5-6 łyżek mąki * masło (ja używam jeszcze małej ilości startego sera mozorella)


- Makaron ugotować na pół twardo.

- Na patelni podsmażyć mięso, dodać drobno posiekaną cebulę i wyciśnięty w prasce czosnek.

- Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki, pokroić na ósemki i dodać na patelnię. Dusić aż pomidory dokładnie się wymieszają z resztą. Dodać oregano, bazylię, sól, pieprz i kilka łyżek przecieru pomidorowego. Poddusić jeszcze chwilkę.

- W osobnym naczynku przygotować sos beszamelowy, mieszając razem wszystkie składniki.

-Naczynie żaroodoprne nasmarować masłem, dno posmarować sosem beszamelowym i układać w nastepującej kolejności: płat makaronu, nadzienie mięsne, starty żółty ser, następny płat makaronu. Na wierzchu posmarować pozostającym sosem beszamelowym i posypać odrobiną oregano

- Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. w temp. 200°C.
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#2 Minutka

Minutka

    Narrator

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2156 postów

Napisano 22 marzec 2005 - 19:27

Jeżeli ktoś kupi w sklepie już gotowy makaron w pudełku to najlepiej go najpierw zagotować, odcedzić i położyć każdą oddzielnie na lnianej ściereczce lub na papierze pergaminowym aby sie nie posklejał. Wtedy makaron jest o niebo lepszy. Całą reszte polecam według przepisu Mardera.
  • 0

#3 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3586 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 22 marzec 2005 - 20:05

Minutka napisała:

to najlepiej go najpierw zagotować

Samo zagotowanie, niewiele daje. Znacznie lepsze efekty, przynosi obgotowanie płatków makaronu na "al dente" - czyli na półtwardo.

Pozdrawiam
marder
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#4 Minutka

Minutka

    Narrator

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2156 postów

Napisano 25 marzec 2005 - 00:13

:-D
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych