MAKARON ZAPIEKANY Z MIĘSEM
Produkty
30 dkg makaronu - cieniutkie długie rureczki
40 dkg mielonego mięsa
10 dkg grzybów
1 cebula
ząbek czosnku
2 łyżki oleju
mała puszka przecieru pomidorowego
10 dkg tartego sera
łyżka bułki tartej
sól, pieprz, papryka, oregano, bazylia
************************************
Makaron ugotować al dente. Przepłukać zimną wodą i odsączyć. Grzyby i cebule obrać i posiekać.
Cebule i czosnek dusić w oleju przez 4 min. Posypać papryką, dodać mielone mięso, przyprawić i dokładnie wymieszać. Piec w kuchence przez 5 min. , dodać posiekane grzyby i przecier pomidorowy, doprawić bazylią i oregano, przykryć i dusić przez około 5 min.
Podłużną formę żaroodporną posmarować niewielką ilością oleju i obsypać bułką tartą.
Na spodzie położyć wastwę makaronu, następnie wartwę masy mięsnej, posypać tartym serem, ułozyć następną warstwę makaronu itd.
Na samej górze powinien znaleźć sie tarty ser. Tak przygotowaną potrawę przykryć i piec z 10 min. W połowie czasu zapiekania naczynie odwrócić o 180`Pozostawić na pięć minut w wyłączonej kuchence.
Podawać z sosem pomidorowym :-D
______________________________________
"Dobrze widzieć można tylko sercem"
DANIA Z MAKARONEM
Rozpoczęty przez
Amelia28
, lis 01 2003 20:43
6 odpowiedzi w tym temacie
#1
Napisano 01 listopad 2003 - 20:43
[you] zamiast wgapiać się w mój avatar poczytaj mój tekst:P
#2
Napisano 02 listopad 2003 - 22:47
MAKARON PO KAWALERYJSKU (spaghetti alla cavallegera)
500g spaghetti * 80g twardego żółtego sera * 8 łyżek śmietany * 3 żółtka * 150g orzechów włoskich * sól
- zmielone orzechy, żółtka, utarty ser oraz śmietanę wymieszać na jednolitą masę w głębokim naczyniu
- spaghetti ugotować al dente
- natychmiast po odcedzeniu (nie przelewać zimną wodą) włożyć do naczynia z masą, polać po wierzchu gorącym roztopionym masłem i za pomocą dwóch widelców mieszać dokładnie od spodu, tak aby żłótka ścięły się natychmiast pod wpływem gorącego makaronu
- podawać natychmiast
500g spaghetti * 80g twardego żółtego sera * 8 łyżek śmietany * 3 żółtka * 150g orzechów włoskich * sól
- zmielone orzechy, żółtka, utarty ser oraz śmietanę wymieszać na jednolitą masę w głębokim naczyniu
- spaghetti ugotować al dente
- natychmiast po odcedzeniu (nie przelewać zimną wodą) włożyć do naczynia z masą, polać po wierzchu gorącym roztopionym masłem i za pomocą dwóch widelców mieszać dokładnie od spodu, tak aby żłótka ścięły się natychmiast pod wpływem gorącego makaronu
- podawać natychmiast
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#3
Napisano 02 listopad 2003 - 23:08
MAKARON Z TUŃCZYKIEM I PIECZARKAMI (spaghetti alla carretiera)
400g spaghetti * puszka tuńczyka * 200g pieczarek * 50g boczku wędzonego * 2 ząbki czosnku * 2 łyżki oliwy * pół szklanki sosu pieczeniowego * 60g twardego sera * sól * pieprz
- obrane pieczarki i pokrojony na cienkie plasterki boczek przyrumienić na oliwie, dodac rozdrobnionego tuńczyka i czosnek roztarty z solą, chwilę podsmażyć, wymieszać z sosem, trzymać w cieple
- spaghetti ugotować al dente
- polać przygotowanym sosem i dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem
- podawać w nagrzanym naczyniu - osobno utarty ser
400g spaghetti * puszka tuńczyka * 200g pieczarek * 50g boczku wędzonego * 2 ząbki czosnku * 2 łyżki oliwy * pół szklanki sosu pieczeniowego * 60g twardego sera * sól * pieprz
- obrane pieczarki i pokrojony na cienkie plasterki boczek przyrumienić na oliwie, dodac rozdrobnionego tuńczyka i czosnek roztarty z solą, chwilę podsmażyć, wymieszać z sosem, trzymać w cieple
- spaghetti ugotować al dente
- polać przygotowanym sosem i dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem
- podawać w nagrzanym naczyniu - osobno utarty ser
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#4
Napisano 05 listopad 2003 - 21:33
MAKARON ZAPIEKANY
składniki dla 2 osób
140 gr. makaronu rurki,
100 gr. pieczarek,
4 parówki (cienkie),
100 gr. zielonego groszku,
1 szklanka przecieru pomidorowego,
1 łyżeczka masła,
1 łyżeczka oliwy z oliwek,
20 ml. swieżej śmietany,
tarty ser parmezan,
sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
ugotować "al dente" (półtwardo) makaron wspólnie z zielonym groszkiem w dużej ilości posolonej wody. Pokroić w cienkie plasterki parówki oraz oczyszczone wcześniej grzyby pieczarki. Na dużym ogniu, używając do tego celu patelnię, przysmażyc wspólnie pieczarki i parówki używając masło i oliwę.
W chwili kiedy grzyby i parówki nabiorą odpowiednio przyrumieniony kolor dodać do nich odcedzony makaron oraz zielony groszek. Całość dokładnie wymieszać i dodać przecier pomidorowy - po kilku minutach wyłączyć płomień.
Ściany naczynia żaroodpornego wysmarować dokładnie masłem następnie umieścić w nim przygotowaną masę i posypać tartym serem parmezanem. Piekarnik nagrzac do temperatury 200 stopni Celcjusza i piec około 15 minut do czasu uzyskania złocistego koloru. Ostrożnie wyjąć z piekarnika i natychmiast podawać do spożycia.
Smacznego !
składniki dla 2 osób
140 gr. makaronu rurki,
100 gr. pieczarek,
4 parówki (cienkie),
100 gr. zielonego groszku,
1 szklanka przecieru pomidorowego,
1 łyżeczka masła,
1 łyżeczka oliwy z oliwek,
20 ml. swieżej śmietany,
tarty ser parmezan,
sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
ugotować "al dente" (półtwardo) makaron wspólnie z zielonym groszkiem w dużej ilości posolonej wody. Pokroić w cienkie plasterki parówki oraz oczyszczone wcześniej grzyby pieczarki. Na dużym ogniu, używając do tego celu patelnię, przysmażyc wspólnie pieczarki i parówki używając masło i oliwę.
W chwili kiedy grzyby i parówki nabiorą odpowiednio przyrumieniony kolor dodać do nich odcedzony makaron oraz zielony groszek. Całość dokładnie wymieszać i dodać przecier pomidorowy - po kilku minutach wyłączyć płomień.
Ściany naczynia żaroodpornego wysmarować dokładnie masłem następnie umieścić w nim przygotowaną masę i posypać tartym serem parmezanem. Piekarnik nagrzac do temperatury 200 stopni Celcjusza i piec około 15 minut do czasu uzyskania złocistego koloru. Ostrożnie wyjąć z piekarnika i natychmiast podawać do spożycia.
Smacznego !
[you] zamiast wgapiać się w mój avatar poczytaj mój tekst:P
#5
Napisano 05 listopad 2003 - 21:39
ten przepis znalazłam w necie, nie próbowałam, ale nazwa mi sie spodobała:)
Makaron z whisky
składniki dla 4 osób
- 400 gr. makaronu typu krajanka
(wąskie wstążki)
- 100 gr. gotowanej szynki,
- 50 gr. sera parmezan,
- kawałek soczystego jabłka (typu reneta),
- 1 szklaneczka whisky (ok. 100 gr.)
- 200 gr. słodkiej śmietany,
- 1 mała cebula,
1 łyżeczka mąki,
- 50 gr. masła
Przygotowanie:
po obraniu cebuli pokroić ją drobno i zarumienić na patelni używając do tego celu masło.
W chwili kiedy zacznie ona nabierać zdecydowany ciemny kolor dodać mąkę i tarte jabłko, dokładnie wymieszać, nakryć i gotować przez około 10 minut.
Następnie dodać whisky śmietanę i ser parmezan, dokładnie wymieszać i pozostawić jeszcze przez kilka minut na bardzo małym ogniu.
Po odstawieniu gotowego sosu dodac sól i pieprz wg. własnego smaku i uznania.
Makaron tradycyjnie już gotujemy "al dente" następnie mieszamy dokładnie z przygotowanym wcześniej sosem i podajemy w głębokim półmisku posypując go pokrojoną w w drobne tasiemki szynką.
Makaron z whisky
składniki dla 4 osób
- 400 gr. makaronu typu krajanka
(wąskie wstążki)
- 100 gr. gotowanej szynki,
- 50 gr. sera parmezan,
- kawałek soczystego jabłka (typu reneta),
- 1 szklaneczka whisky (ok. 100 gr.)
- 200 gr. słodkiej śmietany,
- 1 mała cebula,
1 łyżeczka mąki,
- 50 gr. masła
Przygotowanie:
po obraniu cebuli pokroić ją drobno i zarumienić na patelni używając do tego celu masło.
W chwili kiedy zacznie ona nabierać zdecydowany ciemny kolor dodać mąkę i tarte jabłko, dokładnie wymieszać, nakryć i gotować przez około 10 minut.
Następnie dodać whisky śmietanę i ser parmezan, dokładnie wymieszać i pozostawić jeszcze przez kilka minut na bardzo małym ogniu.
Po odstawieniu gotowego sosu dodac sól i pieprz wg. własnego smaku i uznania.
Makaron tradycyjnie już gotujemy "al dente" następnie mieszamy dokładnie z przygotowanym wcześniej sosem i podajemy w głębokim półmisku posypując go pokrojoną w w drobne tasiemki szynką.
[you] zamiast wgapiać się w mój avatar poczytaj mój tekst:P
#6
Napisano 06 listopad 2003 - 00:30
SPAGHETTI KARBONARIUSZY
400g spaghetti * 100g surowego boczku * 3 jajka * 50g masła * łyżka oliwy * 50g parmezanu * sól i pieprz
- spaghetti ugotować al dente
- wbić do miseczki jajka, rozkłócić na omlet, wymieszać ze startym serem, dodając sól i pieprz
- jednocześnie na dużej i głębokiej patelni podsmażyć pokrojony boczek na oliwie wymieszanej z masłem
- odcedzone spaghetti włożyć na zdjętą z ognia patelnię, wlać masę jajeczną i natychmiast podawać
400g spaghetti * 100g surowego boczku * 3 jajka * 50g masła * łyżka oliwy * 50g parmezanu * sól i pieprz
- spaghetti ugotować al dente
- wbić do miseczki jajka, rozkłócić na omlet, wymieszać ze startym serem, dodając sól i pieprz
- jednocześnie na dużej i głębokiej patelni podsmażyć pokrojony boczek na oliwie wymieszanej z masłem
- odcedzone spaghetti włożyć na zdjętą z ognia patelnię, wlać masę jajeczną i natychmiast podawać
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#7
Napisano 22 marzec 2005 - 20:29
MAKARON Z TUŃCZYKIEM
makaron rurki lub kokardki
2 puszki tuńczyka w oleju
duża cebula
3 ząbki czosnku
słodka śmietana
sól
pieprz
oregano
bazylia
tymianek
Makaron ugotować na miekko.
Na patelnie wlać olej z puszki tuńczyka. Gdy się podgrzeje dodać pokrojoną w grubą kostkę cebule, posolić, popieprzyć podsmarzyć i do miekkości. Następnie dodać czosnek i mięso tuńczyka. Następnie wspypać przyprawy, wymieszać, wlać śmietanę, zagotować i połączyć razem wszystko z makaronem. Podawać na ciepło.
makaron rurki lub kokardki
2 puszki tuńczyka w oleju
duża cebula
3 ząbki czosnku
słodka śmietana
sól
pieprz
oregano
bazylia
tymianek
Makaron ugotować na miekko.
Na patelnie wlać olej z puszki tuńczyka. Gdy się podgrzeje dodać pokrojoną w grubą kostkę cebule, posolić, popieprzyć podsmarzyć i do miekkości. Następnie dodać czosnek i mięso tuńczyka. Następnie wspypać przyprawy, wymieszać, wlać śmietanę, zagotować i połączyć razem wszystko z makaronem. Podawać na ciepło.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych