Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

DANIA Z MAKARONEM


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Amelia28

Amelia28

    Podpowiadacz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 192 postów

Napisano 01 listopad 2003 - 20:43

MAKARON ZAPIEKANY Z MIĘSEM

Produkty

30 dkg makaronu - cieniutkie długie rureczki
40 dkg mielonego mięsa
10 dkg grzybów
1 cebula
ząbek czosnku
2 łyżki oleju
mała puszka przecieru pomidorowego
10 dkg tartego sera
łyżka bułki tartej
sól, pieprz, papryka, oregano, bazylia
************************************
Makaron ugotować al dente. Przepłukać zimną wodą i odsączyć. Grzyby i cebule obrać i posiekać.
Cebule i czosnek dusić w oleju przez 4 min. Posypać papryką, dodać mielone mięso, przyprawić i dokładnie wymieszać. Piec w kuchence przez 5 min. , dodać posiekane grzyby i przecier pomidorowy, doprawić bazylią i oregano, przykryć i dusić przez około 5 min.
Podłużną formę żaroodporną posmarować niewielką ilością oleju i obsypać bułką tartą.
Na spodzie położyć wastwę makaronu, następnie wartwę masy mięsnej, posypać tartym serem, ułozyć następną warstwę makaronu itd. :D
Na samej górze powinien znaleźć sie tarty ser. Tak przygotowaną potrawę przykryć i piec z 10 min. W połowie czasu zapiekania naczynie odwrócić o 180`Pozostawić na pięć minut w wyłączonej kuchence.
Podawać z sosem pomidorowym :-D
______________________________________
"Dobrze widzieć można tylko sercem"
  • 0
[you] zamiast wgapiać się w mój avatar poczytaj mój tekst:P

#2 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3593 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 02 listopad 2003 - 22:47

MAKARON PO KAWALERYJSKU (spaghetti alla cavallegera)

500g spaghetti * 80g twardego żółtego sera * 8 łyżek śmietany * 3 żółtka * 150g orzechów włoskich * sól

- zmielone orzechy, żółtka, utarty ser oraz śmietanę wymieszać na jednolitą masę w głębokim naczyniu

- spaghetti ugotować al dente

- natychmiast po odcedzeniu (nie przelewać zimną wodą) włożyć do naczynia z masą, polać po wierzchu gorącym roztopionym masłem i za pomocą dwóch widelców mieszać dokładnie od spodu, tak aby żłótka ścięły się natychmiast pod wpływem gorącego makaronu

- podawać natychmiast
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#3 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3593 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 02 listopad 2003 - 23:08

MAKARON Z TUŃCZYKIEM I PIECZARKAMI (spaghetti alla carretiera)

400g spaghetti * puszka tuńczyka * 200g pieczarek * 50g boczku wędzonego * 2 ząbki czosnku * 2 łyżki oliwy * pół szklanki sosu pieczeniowego * 60g twardego sera * sól * pieprz

- obrane pieczarki i pokrojony na cienkie plasterki boczek przyrumienić na oliwie, dodac rozdrobnionego tuńczyka i czosnek roztarty z solą, chwilę podsmażyć, wymieszać z sosem, trzymać w cieple

- spaghetti ugotować al dente

- polać przygotowanym sosem i dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem

- podawać w nagrzanym naczyniu - osobno utarty ser

  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#4 Amelia28

Amelia28

    Podpowiadacz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 192 postów

Napisano 05 listopad 2003 - 21:33

MAKARON ZAPIEKANY

składniki dla 2 osób


140 gr. makaronu rurki,
100 gr. pieczarek,
4 parówki (cienkie),
100 gr. zielonego groszku,
1 szklanka przecieru pomidorowego,
1 łyżeczka masła,
1 łyżeczka oliwy z oliwek,
20 ml. swieżej śmietany,
tarty ser parmezan,
sól i pieprz do smaku.


Przygotowanie:
ugotować "al dente" (półtwardo) makaron wspólnie z zielonym groszkiem w dużej ilości posolonej wody. Pokroić w cienkie plasterki parówki oraz oczyszczone wcześniej grzyby pieczarki. Na dużym ogniu, używając do tego celu patelnię, przysmażyc wspólnie pieczarki i parówki używając masło i oliwę.
W chwili kiedy grzyby i parówki nabiorą odpowiednio przyrumieniony kolor dodać do nich odcedzony makaron oraz zielony groszek. Całość dokładnie wymieszać i dodać przecier pomidorowy - po kilku minutach wyłączyć płomień.

Ściany naczynia żaroodpornego wysmarować dokładnie masłem następnie umieścić w nim przygotowaną masę i posypać tartym serem parmezanem. Piekarnik nagrzac do temperatury 200 stopni Celcjusza i piec około 15 minut do czasu uzyskania złocistego koloru. Ostrożnie wyjąć z piekarnika i natychmiast podawać do spożycia.

Smacznego !
  • 0
[you] zamiast wgapiać się w mój avatar poczytaj mój tekst:P

#5 Amelia28

Amelia28

    Podpowiadacz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 192 postów

Napisano 05 listopad 2003 - 21:39

ten przepis znalazłam w necie, nie próbowałam, ale nazwa mi sie spodobała:)

Makaron z whisky


składniki dla 4 osób

- 400 gr. makaronu typu krajanka
(wąskie wstążki)
- 100 gr. gotowanej szynki,
- 50 gr. sera parmezan,
- kawałek soczystego jabłka (typu reneta),
- 1 szklaneczka whisky (ok. 100 gr.)
- 200 gr. słodkiej śmietany,
- 1 mała cebula,
1 łyżeczka mąki,
- 50 gr. masła

Przygotowanie:
po obraniu cebuli pokroić ją drobno i zarumienić na patelni używając do tego celu masło.

W chwili kiedy zacznie ona nabierać zdecydowany ciemny kolor dodać mąkę i tarte jabłko, dokładnie wymieszać, nakryć i gotować przez około 10 minut.

Następnie dodać whisky śmietanę i ser parmezan, dokładnie wymieszać i pozostawić jeszcze przez kilka minut na bardzo małym ogniu.

Po odstawieniu gotowego sosu dodac sól i pieprz wg. własnego smaku i uznania.



Makaron tradycyjnie już gotujemy "al dente" następnie mieszamy dokładnie z przygotowanym wcześniej sosem i podajemy w głębokim półmisku posypując go pokrojoną w w drobne tasiemki szynką.
  • 0
[you] zamiast wgapiać się w mój avatar poczytaj mój tekst:P

#6 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3593 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 06 listopad 2003 - 00:30

SPAGHETTI KARBONARIUSZY

400g spaghetti * 100g surowego boczku * 3 jajka * 50g masła * łyżka oliwy * 50g parmezanu * sól i pieprz

- spaghetti ugotować al dente

- wbić do miseczki jajka, rozkłócić na omlet, wymieszać ze startym serem, dodając sól i pieprz

- jednocześnie na dużej i głębokiej patelni podsmażyć pokrojony boczek na oliwie wymieszanej z masłem

- odcedzone spaghetti włożyć na zdjętą z ognia patelnię, wlać masę jajeczną i natychmiast podawać
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#7 Minutka

Minutka

    Narrator

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2156 postów

Napisano 22 marzec 2005 - 20:29

MAKARON Z TUŃCZYKIEM

makaron rurki lub kokardki
2 puszki tuńczyka w oleju
duża cebula
3 ząbki czosnku
słodka śmietana
sól
pieprz
oregano
bazylia
tymianek

Makaron ugotować na miekko.
Na patelnie wlać olej z puszki tuńczyka. Gdy się podgrzeje dodać pokrojoną w grubą kostkę cebule, posolić, popieprzyć podsmarzyć i do miekkości. Następnie dodać czosnek i mięso tuńczyka. Następnie wspypać przyprawy, wymieszać, wlać śmietanę, zagotować i połączyć razem wszystko z makaronem. Podawać na ciepło.
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych