Fetuj z fetą, czyli lasagne ze szpinakiem i fetą
#1
Napisano 17 marzec 2010 - 17:05
Pieczenie: 30 minut Smażenie: 10 minut Trudność: Łatwy Składniki na 6 porcji • opakowanie lasagne
• 3 łyżki oliwy
• 2 cebule, 3 jajka
• 20dag sera feta
• 10dag masła, sól, pieprz
Etapy przygotowania 1. Płaty lasagne włóz na 5 minut do osolonego wrzątku, odcedź. Cebulę posiekaj, wrzuć na rozgrzaną oliwę, zeszklij. Dodaj pokrojony szpinak bez łodyżek i smaż, mieszając 5 minut. Odparuj, ostudź. Połącz z jajkami, rozdrobnionym serem i przyprawami.
2. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, układaj na przemian płaty lasagne i nadzienie. Skrop roztopionym masłem i wodą. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Uwielbiam ser feta
Marianna
#2
Napisano 23 czerwiec 2010 - 12:09
#3
Napisano 05 lipiec 2010 - 14:47
Ja robiłam tak dodalam jeszcze podsmarzone pomidory i pieczarki
A szpinak robiłam według tego przepisu :
Fajny jest szpinak z wyciśniętym ząbkiem czosnku i odrobiną śmietany/mleka. Można do tego dać szczyptę gałki muszkatołowej, wtedy świetnie pachnie. Dobry pomysł to też użycie vegety zamiast soli.
Pominęłam cebule i dodalam na wierzch śmietany
Marianna
#4
Napisano 05 lipiec 2010 - 15:38
Będę wdzięczna.
Pozdrawiam.
"Stań twarzą zwróconą do słońca, a cień pozostanie za tobą". /Teresa Lipowska/
"Śmiech jest masażem dla brzucha! Uśmiech jest masażem dla serca!".
#5
Napisano 05 lipiec 2010 - 19:52
SKŁADNIKI: 15 dag sera feta, 3 cebule dymki drobno posiekane, 2 łyżeczki papryki, 6 dużych jajek, 1/3 szklanki mleka, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki niesolonego masła, 2 łyżki koperku.
SPOSÓB WYKONANIA: Pokuszoną fetę dodać do dymki oraz paprykę. Dokładnie wymieszać. W misce wymieszać jajka z mlekiem, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło i wylać na nią połowę masy jajecznej. Kiedy się zetnie odwrócić na drugą stronę i smażyć minutę. Następnie dodać połowę masy serowej i smażyć jeszcze minutę. Zdjąć z patelni, przekroić na połowę i podawać. Podobnie postąpić z resztą masy jajecznej i serowej. Podawać posypane koperkiem.
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#6
Napisano 05 lipiec 2010 - 20:17
"Stań twarzą zwróconą do słońca, a cień pozostanie za tobą". /Teresa Lipowska/
"Śmiech jest masażem dla brzucha! Uśmiech jest masażem dla serca!".
#7
Napisano 06 lipiec 2010 - 06:27
Gorące kanapki z cukinią
Składniki
* chleb tostowy wieloziarnisty 2-3 kromki
* cukinia młoda o miękkiej skórce
* czerwona cebula mała
* czosnek ząbek
* oliwki czerwone bez pestek 6-8 szt
* ser feta pokruszony 2 łyzki
* oliwa łyżka
* natka pietruszki posiekana łyżka
* sól
* czarny pieprz świeżo zmielony
Sposób przyrządzenia
Cukinię, bez obierania, zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Cebulę i czosnek obrać, cebul ę posiekać jak najdrobniej, czosnek zmiażdżyć. Oliwki posiekać. Na patelni rozgrzać mocno oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać cukinię, dusić na małym ogniu, aż cukinia będzie miękka, często mieszać, na koniec dodać oliwki. Posolić do smaku, przyprawić pieprzem. Chleb opiec w tosterze. Na przygotowane pieczywo nałożyć cukinię z oliwkami, posypać pokruszonym serem feta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250stC na kilka minut, aż ser zacznie się topić. Podawać na gorąco, przed podaniem posypać posiekaną natka.
Greckie pulpeciki z serem feta
Składniki:
* 1 kg ziemniaków
* 200 g sera feta
* 6 dymek
* peczek posiekanego koperku
* 2 jajka
* sok z 1 cytryny
* czarny pieprz
* ok. 3 - 4 łyżek maki
* 5 - 6 łyżek oliwy
Sposób przygotowania:
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedzamy, obieramy ze skórki i zgniatamy. Mieszamy z feta, dodajemy drobniutko posiekaną dymkę, koperek, jajko i sok z cytryny, doprawiamy pieprzem. Jeszcze raz starannie mieszamy. Masę wstawiamy na ok
. 1 h do lodówki. Po wyjęciu formujemy nieduże kulki, każdą z nich lekko płaszczymy i oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Pulpety smażymy z obu stron
, aż nabiorą złotego koloru. Papierowym ręcznikiem zdejmujemy nadmiar tłuszczu i podajemy na stół
Marianna
#8
Napisano 22 sierpień 2010 - 12:56
#9
Napisano 20 wrzesień 2010 - 13:24
Marianna
#10
Napisano 21 wrzesień 2010 - 11:21
— Victor Hugo
#11
Napisano 23 wrzesień 2010 - 10:57
Właściwie czemu musi być wszystko zdrowe. Nie może być po prostu dobre. Jedzmy to co nam smakuje:)
www.facebook.com/niemotylica zapraszam na moją autorską stronę z wierszami .
#12
Napisano 23 wrzesień 2010 - 11:05
Ameryki nie odkryłaś wiem o żelazie i witaminie C byłam w szpitalu na anemie więc dostałam wskazówki jak mi co wiec to nie nowość dla mnie
Marianna
#13
Napisano 25 wrzesień 2010 - 18:10
Marianno, wcale nie zamierzałam odkryć Ameryki, bo po co odkrywać coś, co zostało odkryte, to tak, jakby się zamierzało wyważać otwarte drzwi.
Chciałam się podzielić swoją wiedzą, bo nawet niektórzy lekarze nie mają pojęcia o tym, że szpinak ma trudno przyswajalne żelazo. No cóż, chciałam dobrze, a odniosłam wrażenie, że się poirytowałaś...
— Victor Hugo
#14
Napisano 27 wrzesień 2010 - 13:30
Marianna
#15
Napisano 21 styczeń 2011 - 13:10
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych