Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

Fetuj z fetą, czyli lasagne ze szpinakiem i fetą


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 MariannaS

MariannaS

    Podpowiadacz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 257 postów

Napisano 17 marzec 2010 - 17:05

:)Fetuj z fetą, czyli lasagne ze szpinakiem i fetą I INNE DANIA Z UŻYCIEM SERA FETA

Pieczenie: 30 minut Smażenie: 10 minut Trudność: Łatwy Składniki na 6 porcji • opakowanie lasagne

• 3 łyżki oliwy

• 2 cebule, 3 jajka

• 20dag sera feta

• 10dag masła, sól, pieprz

Etapy przygotowania 1. Płaty lasagne włóz na 5 minut do osolonego wrzątku, odcedź. Cebulę posiekaj, wrzuć na rozgrzaną oliwę, zeszklij. Dodaj pokrojony szpinak bez łodyżek i smaż, mieszając 5 minut. Odparuj, ostudź. Połącz z jajkami, rozdrobnionym serem i przyprawami.

2. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, układaj na przemian płaty lasagne i nadzienie. Skrop roztopionym masłem i wodą. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni.


Uwielbiam ser feta :)
  • 0
Kobiety nie są po to, by je rozumieć, lecz po to by je kochać - Oskar Wilde



Marianna :)

#2 ZiBiWawa

ZiBiWawa

    Statysta

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 12 postów

Napisano 23 czerwiec 2010 - 12:09

Też jestem smakoszem takiej kuchni i uwielbiam fete. Wypróbuje ten przepis.
  • 0

#3 MariannaS

MariannaS

    Podpowiadacz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 257 postów

Napisano 05 lipiec 2010 - 14:47

Znalazłam ten przepis w necie
Ja robiłam tak dodalam jeszcze podsmarzone pomidory i pieczarki

A szpinak robiłam według tego przepisu :

Fajny jest szpinak z wyciśniętym ząbkiem czosnku i odrobiną śmietany/mleka. Można do tego dać szczyptę gałki muszkatołowej, wtedy świetnie pachnie. Dobry pomysł to też użycie vegety zamiast soli.
Pominęłam cebule i dodalam na wierzch śmietany
  • 0
Kobiety nie są po to, by je rozumieć, lecz po to by je kochać - Oskar Wilde



Marianna :)

#4 __ANIOLEK__

__ANIOLEK__

    Orator

  • Super Moderator
  • 6293 postów
  • Skąd:home

Napisano 05 lipiec 2010 - 15:38

Uwielbiam fetę, ale nie szpinak. Może zna ktoś inne przepisy z wykorzystaniem fety?!
Będę wdzięczna.
Pozdrawiam.
  • 0

"Stań twarzą zwróconą do słońca, a cień pozostanie za tobą". /Teresa Lipowska/

 

"Śmiech jest masażem dla brzucha! Uśmiech jest masażem dla serca!".

 

 


#5 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 05 lipiec 2010 - 19:52

Omlet z fetą:
SKŁADNIKI: 15 dag sera feta, 3 cebule dymki drobno posiekane, 2 łyżeczki papryki, 6 dużych jajek, 1/3 szklanki mleka, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki niesolonego masła, 2 łyżki koperku.

SPOSÓB WYKONANIA: Pokuszoną fetę dodać do dymki oraz paprykę. Dokładnie wymieszać. W misce wymieszać jajka z mlekiem, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło i wylać na nią połowę masy jajecznej. Kiedy się zetnie odwrócić na drugą stronę i smażyć minutę. Następnie dodać połowę masy serowej i smażyć jeszcze minutę. Zdjąć z patelni, przekroić na połowę i podawać. Podobnie postąpić z resztą masy jajecznej i serowej. Podawać posypane koperkiem.
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#6 __ANIOLEK__

__ANIOLEK__

    Orator

  • Super Moderator
  • 6293 postów
  • Skąd:home

Napisano 05 lipiec 2010 - 20:17

I to na pewno wypróbuję, dziękuje :) Czekam na kolejne pomysły ;)
  • 0

"Stań twarzą zwróconą do słońca, a cień pozostanie za tobą". /Teresa Lipowska/

 

"Śmiech jest masażem dla brzucha! Uśmiech jest masażem dla serca!".

 

 


#7 MariannaS

MariannaS

    Podpowiadacz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 257 postów

Napisano 06 lipiec 2010 - 06:27

Oto inne przepisy :) z użyciem sera feta:)



Gorące kanapki z cukinią

Składniki

* chleb tostowy wieloziarnisty 2-3 kromki
* cukinia młoda o miękkiej skórce
* czerwona cebula mała
* czosnek ząbek
* oliwki czerwone bez pestek 6-8 szt
* ser feta pokruszony 2 łyzki
* oliwa łyżka
* natka pietruszki posiekana łyżka
* sól
* czarny pieprz świeżo zmielony

Sposób przyrządzenia

Cukinię, bez obierania, zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Cebulę i czosnek obrać, cebul ę posiekać jak najdrobniej, czosnek zmiażdżyć. Oliwki posiekać. Na patelni rozgrzać mocno oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać cukinię, dusić na małym ogniu, aż cukinia będzie miękka, często mieszać, na koniec dodać oliwki. Posolić do smaku, przyprawić pieprzem. Chleb opiec w tosterze. Na przygotowane pieczywo nałożyć cukinię z oliwkami, posypać pokruszonym serem feta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250stC na kilka minut, aż ser zacznie się topić. Podawać na gorąco, przed podaniem posypać posiekaną natka.





Greckie pulpeciki z serem feta


Składniki:

* 1 kg ziemniaków
* 200 g sera feta
* 6 dymek
* peczek posiekanego koperku
* 2 jajka
* sok z 1 cytryny
* czarny pieprz
* ok. 3 - 4 łyżek maki
* 5 - 6 łyżek oliwy

Sposób przygotowania:

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedzamy, obieramy ze skórki i zgniatamy. Mieszamy z feta, dodajemy drobniutko posiekaną dymkę, koperek, jajko i sok z cytryny, doprawiamy pieprzem. Jeszcze raz starannie mieszamy. Masę wstawiamy na ok
. 1 h do lodówki. Po wyjęciu formujemy nieduże kulki, każdą z nich lekko płaszczymy i oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Pulpety smażymy z obu stron
, aż nabiorą złotego koloru. Papierowym ręcznikiem zdejmujemy nadmiar tłuszczu i podajemy na stół
  • 0
Kobiety nie są po to, by je rozumieć, lecz po to by je kochać - Oskar Wilde



Marianna :)

#8 tala12

tala12

    Statysta

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 8 postów

Napisano 22 sierpień 2010 - 12:56

kurczę ja wczoraj przeczytałam ze lasagne należy do 10tki najbardziej kalorycznych i niedrowych potraw...:( a jest taka pyszna. Myślę ze czasem mozna sobie pozwolić...ale zdrowa żywność też jest pyszna!
  • 0

#9 MariannaS

MariannaS

    Podpowiadacz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 257 postów

Napisano 20 wrzesień 2010 - 13:24

Fakt lazania jest nie bardzo zdrowa (ser makaron -węglowodany) ale wersja którą ja podałam jest ze szpinakiem szpinak jest bardzo zdrowy między innymi żelazo i inne wartość odżywcze więc myślę ze jest zachowana jakaś równowaga między składnikami . Przechodziłam Anemię i muszę od czasu do czasu jeść produkty zawierające żelazo. Do niedawna nie lubiłam szpinaku ale ostatnio mi zasmakował :) poza tym lazani nie jem codziennie
  • 0
Kobiety nie są po to, by je rozumieć, lecz po to by je kochać - Oskar Wilde



Marianna :)

#10 Kicia

Kicia

    Narrator

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2065 postów
  • Skąd:Warszawa-Targówek

Napisano 21 wrzesień 2010 - 11:21

Marianno, jeśli chodzi o szpinak i jego bogactwo żelaza, to jest pewne niedoinformowanie... Szpinak owszem, jest bogaty w żelazo, ale jest to żelazo trudno przyswajalne (o czym rzadko ktokolwiek mówi). Dlatego, aby ułatwić przyswajanie żelaza, należy łączyć go z witaminą C, więc do tej lazanii niezbędna jest surówka ze świeżych warzyw (np. czerwona i zielona papryka), bo inaczej zjedzenie nawet ogromnej ilości szpinaku pójdzie na marne i nie pomoże na anemię...
  • 0
Bądź jak ptak, który, gdy siada na gałęzi zbyt kruchej, czuje, jak spada, lecz śpiewa dalej, bo wie, że ma skrzydła.
Victor Hugo

#11 Marta S

Marta S

    Gawędziarz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 786 postów
  • Skąd:szkoda że nie Lublin

Napisano 23 wrzesień 2010 - 10:57

Myślę że nie ma rzeczy całkiem zdrowych i całkiem niezdrowych
Właściwie czemu musi być wszystko zdrowe. Nie może być po prostu dobre. Jedzmy to co nam smakuje:)
  • 0

www.facebook.com/niemotylica zapraszam na moją autorską stronę z wierszami . 


#12 MariannaS

MariannaS

    Podpowiadacz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 257 postów

Napisano 23 wrzesień 2010 - 11:05

[quote name='Kicia]Marianno' date=' jeśli chodzi o szpinak i jego bogactwo żelaza, to jest pewne niedoinformowanie... Szpinak owszem, jest bogaty w żelazo, ale jest to żelazo trudno przyswajalne (o czym rzadko ktokolwiek mówi). Dlatego, aby ułatwić przyswajanie żelaza, należy łączyć go z witaminą C, więc do tej lazanii niezbędna jest surówka ze świeżych warzyw (np. czerwona i zielona papryka), bo inaczej zjedzenie nawet ogromnej ilości szpinaku pójdzie na marne i nie pomoże na anemię...[/quote']
Ameryki nie odkryłaś wiem o żelazie i witaminie C byłam w szpitalu na anemie więc dostałam wskazówki jak mi co wiec to nie nowość dla mnie
  • 0
Kobiety nie są po to, by je rozumieć, lecz po to by je kochać - Oskar Wilde



Marianna :)

#13 Kicia

Kicia

    Narrator

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2065 postów
  • Skąd:Warszawa-Targówek

Napisano 25 wrzesień 2010 - 18:10

MartaS - szpinak jest niezdrowy dla osób, które mają kamienie szczawianowe lub tendencje do ich tworzenia. Fakt, biorąc pod uwagę obecną technologię tworzenia żywności, chyba nie ma już nic, co jest całkiem zdrowe...
Marianno, wcale nie zamierzałam odkryć Ameryki, bo po co odkrywać coś, co zostało odkryte, to tak, jakby się zamierzało wyważać otwarte drzwi.
Chciałam się podzielić swoją wiedzą, bo nawet niektórzy lekarze nie mają pojęcia o tym, że szpinak ma trudno przyswajalne żelazo. No cóż, chciałam dobrze, a odniosłam wrażenie, że się poirytowałaś...
  • 0
Bądź jak ptak, który, gdy siada na gałęzi zbyt kruchej, czuje, jak spada, lecz śpiewa dalej, bo wie, że ma skrzydła.
Victor Hugo

#14 MariannaS

MariannaS

    Podpowiadacz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 257 postów

Napisano 27 wrzesień 2010 - 13:30

Wiem ze szpinak jest trudno przyswajalny przyswaja się go z witaminą C tak samo jest z lekami zawierającymi żelazo akurat w kwestii zażywanie żelaza w tabletkach mam doświadczenie żreszta pewnie nie ja jedyna
  • 0
Kobiety nie są po to, by je rozumieć, lecz po to by je kochać - Oskar Wilde



Marianna :)

#15 kombinezoon

kombinezoon

    Widz

  • Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 21 styczeń 2011 - 13:10

szpinak to sam w sobie smaku nie ma za bardzo, w restauracjach podaje się go czosnkiem więc może można tą zieleninę omnąć
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych