porcja na jedną, głodną osóbkę
2 pieczarki
2 jajka
4 łyżki mleka
3-4 łyżki mąki
troszkę wędlinki
troszkę cebulki
sól, pieprz, wegeta
i troszkę startego żółtego sera
..................................................................................
Pieczarki obrać, pokroić i podpiec na masełku na patelni. Gdy pieczarki będą na wpół podpieczone dodajemy cebulki.
W czasie gdy grzybki sie duszą robimy ciasto!!
Jajka rozbijamy do wyższego naczynia. Dodajemy mleko, mąkę i miksujemy! Ciasto powinno być trochę gęstsze od ciasta na naleśniki.
Dodajemy jeszcze sól, pieprz i wegetę do smaku:)
Gdy cebulka z pieczarkami będą gotowe wlewamy ciasto na patelnie i przykrywamy pokrywką!
Sprawdzamy co jakiś czas czy ciasto jest upieczone na spodzie, po czym przewracamy omlecika na drugą stronę, już nie przykrywamy!!
Gdy omlecik będzie już podsmażony z drugiej strony to posypujemy ciasto startym żółtym serkiem i zdejmujemy z patelni!!!
Można podawać omleta polanego ketchupem
Pychotka!!
Omlet z pieczarkami
Rozpoczęty przez
Amelia28
, wrz 09 2003 18:50
3 odpowiedzi w tym temacie
#1
Napisano 09 wrzesień 2003 - 18:50
[you] zamiast wgapiać się w mój avatar poczytaj mój tekst:P
#2
Napisano 09 wrzesień 2003 - 19:30
OMLET WIEJSKI
1/2 kg ziemniaków * 150 g wędzonej słoniny lub boczku * 2 cebule * 4 jaja * 4 łyżki mleka * pęczek pietruszki lub koperku * sól * pieprz
- Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki.
- Wędzoną słoninę lub boczek skroić i podsmażyć na dużej patelni, aż stanie się przezroczysta, wówczas dodać pokrojoną cebulę i krótko podsmażyć, uważając aby się nie przyrumieniła. Następnie dodać pokrojone w plasterki ziemniaki, wymieszać razem ze słoniną i cebulą, zapiekać na średnim ogniu do miękkości.
- Rozmieszać w garnuszku mleko i całe jaja, przyprawić solą, pieprzem, wlać do upieczonych już ziemniaków.
- Piec na małym ogniu, potrząsając co chwila patelnią, aby jajka się nie przypaliły. Omlet przełożyć na talerz, posypać zieleniną.
1/2 kg ziemniaków * 150 g wędzonej słoniny lub boczku * 2 cebule * 4 jaja * 4 łyżki mleka * pęczek pietruszki lub koperku * sól * pieprz
- Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki.
- Wędzoną słoninę lub boczek skroić i podsmażyć na dużej patelni, aż stanie się przezroczysta, wówczas dodać pokrojoną cebulę i krótko podsmażyć, uważając aby się nie przyrumieniła. Następnie dodać pokrojone w plasterki ziemniaki, wymieszać razem ze słoniną i cebulą, zapiekać na średnim ogniu do miękkości.
- Rozmieszać w garnuszku mleko i całe jaja, przyprawić solą, pieprzem, wlać do upieczonych już ziemniaków.
- Piec na małym ogniu, potrząsając co chwila patelnią, aby jajka się nie przypaliły. Omlet przełożyć na talerz, posypać zieleniną.
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#3
Napisano 28 wrzesień 2003 - 16:37
A teraz coś na słodko
OMLET Z TRUSKAWKAMI
2-3 jajka * 1/8 twarogu chudego * 1/2 banana * 2 łyżki wiórek kokosowych * 3 łyżki płatków owsianych * cukier lub słodzik * 1 łyżka oleju * szklanka mrożonych truskawek (wcześniej rozmrozić) * 3 łyżki kefiru.
- Jajka roztrzepać , dodać pokrojonego banana, pokruszony ser, płatki owsiane.
- Wiórki kokosowe przysmażyć na patelni na złocisty kolor, dodać do masy omletowej.
- Omleta usmażyć na patelni, na łyżce oleju.
- Truskawki zmiksować, polać usmażonego omleta, dodatkowo połać odrobina kefiru
OMLET Z TRUSKAWKAMI
2-3 jajka * 1/8 twarogu chudego * 1/2 banana * 2 łyżki wiórek kokosowych * 3 łyżki płatków owsianych * cukier lub słodzik * 1 łyżka oleju * szklanka mrożonych truskawek (wcześniej rozmrozić) * 3 łyżki kefiru.
- Jajka roztrzepać , dodać pokrojonego banana, pokruszony ser, płatki owsiane.
- Wiórki kokosowe przysmażyć na patelni na złocisty kolor, dodać do masy omletowej.
- Omleta usmażyć na patelni, na łyżce oleju.
- Truskawki zmiksować, polać usmażonego omleta, dodatkowo połać odrobina kefiru
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#4
Napisano 15 marzec 2004 - 16:20
OMLETY PO KATALOŃSKU
3 czerwone papryki * 20 dag pieczarek * 3 duże pomidory * cebula * łyżka koncentratu pomidorowego * mały ząbek czosnku * 3 łyżki oleju * sól, pieprz * 4 jaja * 4 łyżeczki mąki * szczypta soli * pół pęczka natki pietruszki
- Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. Pieczarki umyć, pokroić w słupki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki. Cebulę obrać, posiekać.
- Na rozgrzany olej włożyć paprykę, smażyć 3 min, ciągle mieszając. Dodać pieczarki, cebulę i nie przerywając mieszania, smażyć 5 min. Na końcu dodać pomidory, dusić wszystko, ciągle mieszając, jeszcze 5 min.
- Przyprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym. Wszystko wymieszać, zestawić z ognia, trzymać w cieple pod przykryciem.
- Żółtka utrzeć z mąką na gładką masę, dodać ubitą na sztywno pianę, szczyptę soli, delikatnie wymieszać.
- Na średniej wielkości patelni rozgrzać olej i wlewać łyżką przygotowane ciasto. Omlety smażyć krótko z dwóch stron na jasnozłoty kolor. Z podanych składników otrzymujemy 5 omletów.
- Na jednej połowie omletu kładziemy trochę farszu, przykrywamy drugą, posypujemy posiekaną zieloną pietruszką, podajemy gorące.
3 czerwone papryki * 20 dag pieczarek * 3 duże pomidory * cebula * łyżka koncentratu pomidorowego * mały ząbek czosnku * 3 łyżki oleju * sól, pieprz * 4 jaja * 4 łyżeczki mąki * szczypta soli * pół pęczka natki pietruszki
- Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. Pieczarki umyć, pokroić w słupki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki. Cebulę obrać, posiekać.
- Na rozgrzany olej włożyć paprykę, smażyć 3 min, ciągle mieszając. Dodać pieczarki, cebulę i nie przerywając mieszania, smażyć 5 min. Na końcu dodać pomidory, dusić wszystko, ciągle mieszając, jeszcze 5 min.
- Przyprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym. Wszystko wymieszać, zestawić z ognia, trzymać w cieple pod przykryciem.
- Żółtka utrzeć z mąką na gładką masę, dodać ubitą na sztywno pianę, szczyptę soli, delikatnie wymieszać.
- Na średniej wielkości patelni rozgrzać olej i wlewać łyżką przygotowane ciasto. Omlety smażyć krótko z dwóch stron na jasnozłoty kolor. Z podanych składników otrzymujemy 5 omletów.
- Na jednej połowie omletu kładziemy trochę farszu, przykrywamy drugą, posypujemy posiekaną zieloną pietruszką, podajemy gorące.
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych