Faworki :)
#1
Napisano 10 luty 2010 - 20:29
Są bardzo dobre mimo, że składników tak mało:)
Smacznego:)
#2
Napisano 09 luty 2010 - 19:48
-2 szlkanki mąki
-4 żółtka
-kubek mały śmietany gęstej 18
-szczypta soli
-łyżka octu lub spirytusu
-olej do smażenia
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, zagniatać tak aby wyszło jednolite gładkie ciasto.
Następnie rozwałkować na sieniutki placek, pociąć na paski długości około 10 cm nadcinać srodek pasków i przewlekać jedną końcówkę przez nacięty środek.
Smażyć na mocno rozgrzanym oleju.
Jak już będą złociste to wyciągamy!
Na koniec posypać cukrem pudrem!
SMACZNEGO!!!
P.S- jak duża rodzinka to polecam odrazu robić dwie porcje!!!
#3
Napisano 10 luty 2010 - 12:28
#4
Napisano 10 luty 2010 - 20:13
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#5
Napisano 14 luty 2010 - 18:03
#6
Napisano 02 marzec 2010 - 19:18
pozdrawiam:)
Dodano wto 2 mar 19:20:20 2010 :
A co do faworków popieram podobnie robię
#7 Gość_kuba_*
Napisano 14 styczeń 2011 - 19:52
Przepis prosty, aczkolwiek przed rozwałkowaniem należy jeszcze porządnie ciasto zbić wałkiem. Jest wtedy jeszcze lepszeWszystkie składniki dokładnie wymieszać, zagniatać tak aby wyszło jednolite gładkie ciasto.
Następnie rozwałkować na cieniutki placek, pociąć na paski długości około 10 cm nadcinać środek pasków i przewlekać jedną końcówkę przez nacięty środek.
#8
Napisano 21 styczeń 2011 - 13:05
#9 Gość_michalina_*
Napisano 21 styczeń 2011 - 15:52
Powoduje, że faworki nie będą tak chłonąc tłuszczu.
Są również inne przepisy, bez octu czy spirytusu.
A co do nazwy, to tak są nazywane - Chruściki - Chrusty - Faworki
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych