Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

Faworki :)


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 AGATAwroclaw

AGATAwroclaw

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 110 postów

Napisano 10 luty 2010 - 20:29

Nie musi być aż tak głęboki:)
Są bardzo dobre mimo, że składników tak mało:)

Smacznego:)
  • 0
zawsze możesze [you] na nas liczyć.

#2 AGATAwroclaw

AGATAwroclaw

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 110 postów

Napisano 09 luty 2010 - 19:48

Pyszne faworki.

-2 szlkanki mąki
-4 żółtka
-kubek mały śmietany gęstej 18
-szczypta soli
-łyżka octu lub spirytusu

-olej do smażenia

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, zagniatać tak aby wyszło jednolite gładkie ciasto.
Następnie rozwałkować na sieniutki placek, pociąć na paski długości około 10 cm nadcinać srodek pasków i przewlekać jedną końcówkę przez nacięty środek.
Smażyć na mocno rozgrzanym oleju.
Jak już będą złociste to wyciągamy!

Na koniec posypać cukrem pudrem!

SMACZNEGO!!! :)

P.S- jak duża rodzinka to polecam odrazu robić dwie porcje!!!
  • 0
zawsze możesze [you] na nas liczyć.

#3 Efaa

Efaa

    Sufler

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 368 postów

Napisano 10 luty 2010 - 12:28

hmm naprawdę taki prosty przepis? łoł chyba niedługo je zrobię wedle tego przepisu :)
  • 0

#4 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3588 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 10 luty 2010 - 20:13

Oczywiście smażymy na głębokim oleju?
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#5 goka69

goka69

    Milczek

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 32 postów

Napisano 14 luty 2010 - 18:03

Przepis prosty,faworki - pychotka.Osobiście wypróbowałam,zniknęły ze stołu bardzo szybciutko :)
  • 0

#6 nieznajomaxxx

nieznajomaxxx

    Narrator

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1464 postów

Napisano 02 marzec 2010 - 19:18

Agata czemu mam na Was liczyć? bo tego nie rozumię?
pozdrawiam:)

Dodano wto 2 mar 19:20:20 2010 :
A co do faworków popieram podobnie robię:)
  • 0
Przyjaciel powie Ci w cztery oczy o co ma do Ciebie żal... Wróg wykrzyczy w cztery strony świata, by Cię zniszczyć...

#7 Gość_kuba_*

Gość_kuba_*
  • Gość

Napisano 14 styczeń 2011 - 19:52

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, zagniatać tak aby wyszło jednolite gładkie ciasto.
Następnie rozwałkować na cieniutki placek, pociąć na paski długości około 10 cm nadcinać środek pasków i przewlekać jedną końcówkę przez nacięty środek.

Przepis prosty, aczkolwiek przed rozwałkowaniem należy jeszcze porządnie ciasto zbić wałkiem. Jest wtedy jeszcze lepsze :)
  • 0

#8 kombinezoon

kombinezoon

    Widz

  • Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 21 styczeń 2011 - 13:05

zastanawia mnie tylko po co jest ten ocet albo spirytus. U mnie się to nazywa chrusty.
  • 0

#9 Gość_michalina_*

Gość_michalina_*
  • Gość

Napisano 21 styczeń 2011 - 15:52

Po co ocet czy spirytus?
Powoduje, że faworki nie będą tak chłonąc tłuszczu.
Są również inne przepisy, bez octu czy spirytusu.
A co do nazwy, to tak są nazywane - Chruściki - Chrusty - Faworki :)
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych