proszę mi podać przepis na prosty sos
Rozpoczęty przez
TARNINA
, lip 07 2009 13:51
12 odpowiedzi w tym temacie
#1
Napisano 07 lipiec 2009 - 13:51
Potrzebuję dosłownie cztery przepisy na sos do ryżu, do makaronu, lub do kaszy
najbardziej interesują mnie proste sosy do makaronu i ryżu
bo znam tylko jeden sos ... i niedługo mi obrzydnie ta monotonia smakowa.
Pozdrawiam Małgosia i czekam na Waszą poradę
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Poznaj chorych chorujących na Twoje choroby jeżeli chcesz podziel się z nami swoimi troskami ze swojej choroby http://nasze-choroby.pl/
najbardziej interesują mnie proste sosy do makaronu i ryżu
bo znam tylko jeden sos ... i niedługo mi obrzydnie ta monotonia smakowa.
Pozdrawiam Małgosia i czekam na Waszą poradę
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Poznaj chorych chorujących na Twoje choroby jeżeli chcesz podziel się z nami swoimi troskami ze swojej choroby http://nasze-choroby.pl/
#3
Napisano 07 lipiec 2009 - 15:48
Dziękuję versus coś ciekawego znalazłam
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki drobno posiekanej cebuli szalotki
1/4 zwykłej cebuli
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 (400g) puszka pomidorów (całe bez skórki), (zalewę odlać)
3 świeże pomidory (posiekane)
1 łyżeczka płatków suszonej, czerwonej papryki (np. Kamis)
1/2 szklanki śmietany 36% (śmietana kremówka)
1/4 szklanki wódki
1 łyżeczka mąki
Trochę ten przepis przerobić i może być dobry
... cebuli nie mogę jeść, ale szczypiorek tak. Może więcej czosnku dołoże:)
śmietany nie mogę za tłusta - zamienię na jogurt naturalny
nad wódką się zastanowie; chociaż piwo by lepiej smakowało
zobaczę, sprawdzę, popróbuję
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki drobno posiekanej cebuli szalotki
1/4 zwykłej cebuli
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 (400g) puszka pomidorów (całe bez skórki), (zalewę odlać)
3 świeże pomidory (posiekane)
1 łyżeczka płatków suszonej, czerwonej papryki (np. Kamis)
1/2 szklanki śmietany 36% (śmietana kremówka)
1/4 szklanki wódki
1 łyżeczka mąki
Trochę ten przepis przerobić i może być dobry
... cebuli nie mogę jeść, ale szczypiorek tak. Może więcej czosnku dołoże:)
śmietany nie mogę za tłusta - zamienię na jogurt naturalny
nad wódką się zastanowie; chociaż piwo by lepiej smakowało
zobaczę, sprawdzę, popróbuję
#4
Napisano 26 listopad 2009 - 09:46
Szybkie i bardzo proste sosy to np: dla dwoch osob
piers kurzeca
papryka
kawalek pora
zabek czosnku
pomidor
ziola,najlepiej swieze ( bazylia i tymianek;oregano i rozmaryn )
papryczka chili ( niekoniecznie ) lub pieprz
sol
Piers kroje na male kawalki,jarzyny tez; z pomidora po sparzeniu zdejmuje skorke;
mieso podsmarzam krociutko na oliwie i wyjmuje z patelni, na ten sam tluszcz wrzucam papryke i por,chwilke ( 3-4 min ) podsmazam,dorzucam reszte,smaze jeszcze chwilke,dodaje odrobine wody,wrzcam podsmazone wczesniej mieso,przykrywam pokrywka i wylaczam kuchenke.Po paru minutach ( jak sie" przegryzie") podaje z makaronem (najlepiej pelnoziarniste wstazki ) lub ryzem.
200gr pieczarek
kawalek pora lub cebulka
oliwa i maslo (niewiele)
wino Madeira (niekoniecznie)
slodka smietana
kawalek swiezego imbiru
sol,pieprz,tymianek cytrynowy ( tez niekoniecznie,ale podnosi bardzo smak)
Na dosc mocno rozgrzanej oliwie podsmazam pieczarki, dodaje por lub cebulke (por jest lagodniejszy,nie powoduje wzdec) i maslo,zmniejszam ogien,podlewam winem lub odrobina wody,a za chwile dodaje smietane,gotuje na malym ogniu az sos troche zgestnieje,doprawiam sola i pieprzem.
Ten sos pasuje tez do ziemniakow i schaboszczaka,palce lizac.
Sos do ryzu bazmati
marchewka,seler,kalarepka,por podsmazone na maselku i podlane niewielka iloscia wody,doprawione sola i swiezo starta galka muszkatalowa, do tego osobno usmazona piers indycza albo kurzeca,albo poledwiczka wieprzowa.
Ta sa naprawde proste i szybkie sosy i jak sie jesze troche poeksperymentuje z ziolami to beda jeszcze ciekawsze i inne.
Mam nadzieje,ze skorzystasz z tych przepisow i bedzie Ci smakowalo.Jarzyny mozna zestawiac na rozne sposoby,im prosciej tym lepiej.Nie uzywaj sztucznych przypraw z dosmaczaczami,bo one zabijaja prawdziwy smak potraw.
pozdrawiam
piers kurzeca
papryka
kawalek pora
zabek czosnku
pomidor
ziola,najlepiej swieze ( bazylia i tymianek;oregano i rozmaryn )
papryczka chili ( niekoniecznie ) lub pieprz
sol
Piers kroje na male kawalki,jarzyny tez; z pomidora po sparzeniu zdejmuje skorke;
mieso podsmarzam krociutko na oliwie i wyjmuje z patelni, na ten sam tluszcz wrzucam papryke i por,chwilke ( 3-4 min ) podsmazam,dorzucam reszte,smaze jeszcze chwilke,dodaje odrobine wody,wrzcam podsmazone wczesniej mieso,przykrywam pokrywka i wylaczam kuchenke.Po paru minutach ( jak sie" przegryzie") podaje z makaronem (najlepiej pelnoziarniste wstazki ) lub ryzem.
200gr pieczarek
kawalek pora lub cebulka
oliwa i maslo (niewiele)
wino Madeira (niekoniecznie)
slodka smietana
kawalek swiezego imbiru
sol,pieprz,tymianek cytrynowy ( tez niekoniecznie,ale podnosi bardzo smak)
Na dosc mocno rozgrzanej oliwie podsmazam pieczarki, dodaje por lub cebulke (por jest lagodniejszy,nie powoduje wzdec) i maslo,zmniejszam ogien,podlewam winem lub odrobina wody,a za chwile dodaje smietane,gotuje na malym ogniu az sos troche zgestnieje,doprawiam sola i pieprzem.
Ten sos pasuje tez do ziemniakow i schaboszczaka,palce lizac.
Sos do ryzu bazmati
marchewka,seler,kalarepka,por podsmazone na maselku i podlane niewielka iloscia wody,doprawione sola i swiezo starta galka muszkatalowa, do tego osobno usmazona piers indycza albo kurzeca,albo poledwiczka wieprzowa.
Ta sa naprawde proste i szybkie sosy i jak sie jesze troche poeksperymentuje z ziolami to beda jeszcze ciekawsze i inne.
Mam nadzieje,ze skorzystasz z tych przepisow i bedzie Ci smakowalo.Jarzyny mozna zestawiac na rozne sposoby,im prosciej tym lepiej.Nie uzywaj sztucznych przypraw z dosmaczaczami,bo one zabijaja prawdziwy smak potraw.
pozdrawiam
#5 Gość_Pudlarz_*
Napisano 28 listopad 2009 - 10:16
Prosty sos to może być też taki, że idziesz sobie ni stąd ni zowąd drogą powiedzmy i kałuża się przed Tobą rozpościera. Nie spodziewający się niczego, wpadasz - i co? - i nadajesz prosty sos, czyli ratujcie nasze dusze, jak to mówią.
A co...? Masz się utopić?
Nie! Wątek jest: prosty sos i Ty jego realizujesz tu, zgodnie z tematem!
Albo na przykład lecisz sobie... - aaa... to już będzie na inny post...
A co...? Masz się utopić?
Nie! Wątek jest: prosty sos i Ty jego realizujesz tu, zgodnie z tematem!
Albo na przykład lecisz sobie... - aaa... to już będzie na inny post...
#6
Napisano 08 styczeń 2010 - 19:49
do Tarniny
czy skorzystalas z moich przepisow?bylabym wdzieczna za komentarz
czy skorzystalas z moich przepisow?bylabym wdzieczna za komentarz
#7
Napisano 16 styczeń 2010 - 20:10
Moje przepisy na sosy :
Podsmażona cebulka zeszklona na to wsypuje przyprawy w zależności co chcę może być pieprz cayene , papryka czerwona lub pieprz ziołowy czy dosłownie zwykły pieprz i sól . Do tego dodaje keczup lub koncentrat pomidorowy pokrojoną czerwoną paprykę i ogórek kiszony . Podlewam odrobinką wina , wody lub bulionu i to wszystko razem chwilkę się dusi . Sos wychodzi słodko kwaśny .
Następny to sos bez gotowania i może być do surówki lub do makaronu i ryżu . Dwie łyżki majonezu , 2 łyżki śmietany , odrobina cukru , soli , pieprzu czarnego lub białego , odrobina soku z cytryny lub kwasku cytrynowego . Wszystko razem wymieszać i polać ... można po polaniu jeszcze zapiec ten makaron czy ryż w piekarniku ale nie trzeba .
Inny sos to również podduszona cebulka dodane pieprz sól odrobina wody lub bulionu , pokrojony koperek . Gdy to chwilkę się pogotuje zaciągam to mąką ze śmietaną i wychodzi sos koperkowy
Wersja jeszcze śmietana + tyle samo majonezu + posiekany czosnek sól i pieprz do smaku
Najbardziej znany to chyba sos z pomidorów lub przecieru pomidorowego z bazylią i serem
Mój ulubiony sos do makaronu to ...jak zwykle cebulka zeszklona z ząbkiem czosnku i wszystkie warzywka jakie mam w domu może być brokuł , starta marchewka , seler , pieczarki prędzej podduszone na maśle , papryka świeża i pomidory . Brokuł rozrywam na małe różyczki lub tak samo traktuje kalafior . Smak tego jest w zależności co dodam jako przyprawy . Jest wersja z mięsem np mielonym lub z pokrojonym udkiem kurzym lub piersią ... gdy jest dużo płynu odkrywam by sos wyparował lub zaciągam odrobinką mąki z wodą .
Podsmażona cebulka zeszklona na to wsypuje przyprawy w zależności co chcę może być pieprz cayene , papryka czerwona lub pieprz ziołowy czy dosłownie zwykły pieprz i sól . Do tego dodaje keczup lub koncentrat pomidorowy pokrojoną czerwoną paprykę i ogórek kiszony . Podlewam odrobinką wina , wody lub bulionu i to wszystko razem chwilkę się dusi . Sos wychodzi słodko kwaśny .
Następny to sos bez gotowania i może być do surówki lub do makaronu i ryżu . Dwie łyżki majonezu , 2 łyżki śmietany , odrobina cukru , soli , pieprzu czarnego lub białego , odrobina soku z cytryny lub kwasku cytrynowego . Wszystko razem wymieszać i polać ... można po polaniu jeszcze zapiec ten makaron czy ryż w piekarniku ale nie trzeba .
Inny sos to również podduszona cebulka dodane pieprz sól odrobina wody lub bulionu , pokrojony koperek . Gdy to chwilkę się pogotuje zaciągam to mąką ze śmietaną i wychodzi sos koperkowy
Wersja jeszcze śmietana + tyle samo majonezu + posiekany czosnek sól i pieprz do smaku
Najbardziej znany to chyba sos z pomidorów lub przecieru pomidorowego z bazylią i serem
Mój ulubiony sos do makaronu to ...jak zwykle cebulka zeszklona z ząbkiem czosnku i wszystkie warzywka jakie mam w domu może być brokuł , starta marchewka , seler , pieczarki prędzej podduszone na maśle , papryka świeża i pomidory . Brokuł rozrywam na małe różyczki lub tak samo traktuje kalafior . Smak tego jest w zależności co dodam jako przyprawy . Jest wersja z mięsem np mielonym lub z pokrojonym udkiem kurzym lub piersią ... gdy jest dużo płynu odkrywam by sos wyparował lub zaciągam odrobinką mąki z wodą .
#8 Gość_konto_skasowane_*
Napisano 28 październik 2010 - 15:06
Najprostrzy sos do makaronu
-20-30 deko boczku wedzonego (najlepiej cienko pokrojonego)
-1 cebula
- kilka zabkow czosnku ( w zaleznosci od umilowania do niego )
- ziola - bazylia, oregano, tymianek
-2 jajka
-duze opakowanie smietany 18%
-parmezan, mocarella lub inny ser
- sol, pieprz do smaku
cebule siekamy w kostke i smażymy az sie zeszkli, dodajemy czosnek...chwile smazymy tak aby nie spalil sie bo bedzie bardzo gorzki, boczek kroimy w kostke i dodajemy do cebuli i czosnku...czekamy , az stanie sie chrupiacy i wytopi sie tluszcz, do smietany wbijamy jajka i mieszamy aby powstala jednolita masa, mieszanka zalewamy boczek z cebula i dodajemy ziola, wszystko dokladnie mieszamy, ale uwazajac aby smietana sie nie zwazyla. Czekamy az sos zgestnieje i doprawiamy sala i pieprzem (czasem sol nie jest potrzebna jesli boczek jest slony). Sos podawac z makaronem pene lub spsaghetti, na koncu posypujemy serem.
Oto najprostrzy sposob na pyszne spaghetti carbonara
Smacznego !
-20-30 deko boczku wedzonego (najlepiej cienko pokrojonego)
-1 cebula
- kilka zabkow czosnku ( w zaleznosci od umilowania do niego )
- ziola - bazylia, oregano, tymianek
-2 jajka
-duze opakowanie smietany 18%
-parmezan, mocarella lub inny ser
- sol, pieprz do smaku
cebule siekamy w kostke i smażymy az sie zeszkli, dodajemy czosnek...chwile smazymy tak aby nie spalil sie bo bedzie bardzo gorzki, boczek kroimy w kostke i dodajemy do cebuli i czosnku...czekamy , az stanie sie chrupiacy i wytopi sie tluszcz, do smietany wbijamy jajka i mieszamy aby powstala jednolita masa, mieszanka zalewamy boczek z cebula i dodajemy ziola, wszystko dokladnie mieszamy, ale uwazajac aby smietana sie nie zwazyla. Czekamy az sos zgestnieje i doprawiamy sala i pieprzem (czasem sol nie jest potrzebna jesli boczek jest slony). Sos podawac z makaronem pene lub spsaghetti, na koncu posypujemy serem.
Oto najprostrzy sposob na pyszne spaghetti carbonara
Smacznego !
#9
Napisano 28 październik 2010 - 18:38
Wypróbuje
Kobiety nie są po to, by je rozumieć, lecz po to by je kochać - Oskar Wilde
Marianna
Marianna
#10
Napisano 28 październik 2010 - 18:52
zamiast SOS krzycz POMOCY, lub help!!!
"NIE MA kaleki; JEST CZŁOWIEK"-Maria Grzegorzewska zPIPS=WSPS teraz APS
#11
Napisano 28 październik 2010 - 19:30
A tak poważnie jeśli się komuś przyda
2 proste sosy do makaronu.
1.
kilka ząbków czosnku (może być cebula),
1-2 puszki tuńczyka (ja lubię w oleju; w kawałkach nie rozdrobniony),
sos pomidorowy (np. taki w kartonie)
Posiekany czosnek przesmażyć (uważać żeby się nie przypalił bo wtedy jest gorzki!) wrzucamy tuńczyka zalewamy sosem. Zagotować przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać z makaronem.
2.
Pierś z kurczaka
śmietana (ja używam 18%)
Pokrojoną dowolnie pierś przesmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, pod koniec smażenia posolić. Zalać śmietaną i zagotować. Na koniec przyprawić solą i pieprzem.
W wersji na bogato do smażonego kurczaka dodaję cebulkę i mrożone warzywa (mieszankę: marchewka, kalafior, brokuły).
Szybkie i przyjemne (dla podniebienia) polecam dla tych którzy nie mają czasu, lub ochoty spędzać długich godzin w kuchni.
2 proste sosy do makaronu.
1.
kilka ząbków czosnku (może być cebula),
1-2 puszki tuńczyka (ja lubię w oleju; w kawałkach nie rozdrobniony),
sos pomidorowy (np. taki w kartonie)
Posiekany czosnek przesmażyć (uważać żeby się nie przypalił bo wtedy jest gorzki!) wrzucamy tuńczyka zalewamy sosem. Zagotować przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać z makaronem.
2.
Pierś z kurczaka
śmietana (ja używam 18%)
Pokrojoną dowolnie pierś przesmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, pod koniec smażenia posolić. Zalać śmietaną i zagotować. Na koniec przyprawić solą i pieprzem.
W wersji na bogato do smażonego kurczaka dodaję cebulkę i mrożone warzywa (mieszankę: marchewka, kalafior, brokuły).
Szybkie i przyjemne (dla podniebienia) polecam dla tych którzy nie mają czasu, lub ochoty spędzać długich godzin w kuchni.
#12
Napisano 28 październik 2010 - 20:52
ZIELONY SOS
1op.szpinaku dusimy z wegetą(bądz sól i pieprz) następnie wrzucamy 2ząbki czosnku i pokrojoną w kostkę mozarelle ..mieszamy i polewamy makaron..pycha
1op.szpinaku dusimy z wegetą(bądz sól i pieprz) następnie wrzucamy 2ząbki czosnku i pokrojoną w kostkę mozarelle ..mieszamy i polewamy makaron..pycha
#13 Gość_amber44_*
Napisano 29 październik 2010 - 22:47
smaczny sos do makaronu /zawsze się udaje/
* szklanka bulionu, * pokrojona w paski szynka lub inna wędlina, ilość wg upodobań * 1 cebula, * 2 łyżki przecieru pomidorowego, * pasek papryczki chili, * 3 łyżki gęstej śmietany, * 1 łyża mąki, , * zioła: bazylia , oregano, * 2 łyżki oleju, * sól, pieprz
pokrojoną w drobne paski wędlinę i pokrojoną w kostkę cebulkę rumienimy na tłuszczu, dodajemy, drobno posiekaną chili i przecier pomidorowy. Gdy się to wszystko podsmaży podlewamy wszystko gorącym bulionem gotujemy, dodajemy śmietanę wymieszaną dokładnie z mąką tak aby nie utworzyły się grudki /można dodać odrobinę słodkiego, zimnego mleka/ i zagotowujemy jeszcze 5 minut. Pod koniec gotowania /to ważne/ dodajemy przyprawy, , są bardziej wyraziste.
UWAGA: Makaron dajemy na talerz prosto wybrany z wrzątku , nie płuczemy pod zimną wodą. Na tak nałożonym makaronie sos nie będzie się "rozłaził". SMACZNEGO
* szklanka bulionu, * pokrojona w paski szynka lub inna wędlina, ilość wg upodobań * 1 cebula, * 2 łyżki przecieru pomidorowego, * pasek papryczki chili, * 3 łyżki gęstej śmietany, * 1 łyża mąki, , * zioła: bazylia , oregano, * 2 łyżki oleju, * sól, pieprz
pokrojoną w drobne paski wędlinę i pokrojoną w kostkę cebulkę rumienimy na tłuszczu, dodajemy, drobno posiekaną chili i przecier pomidorowy. Gdy się to wszystko podsmaży podlewamy wszystko gorącym bulionem gotujemy, dodajemy śmietanę wymieszaną dokładnie z mąką tak aby nie utworzyły się grudki /można dodać odrobinę słodkiego, zimnego mleka/ i zagotowujemy jeszcze 5 minut. Pod koniec gotowania /to ważne/ dodajemy przyprawy, , są bardziej wyraziste.
UWAGA: Makaron dajemy na talerz prosto wybrany z wrzątku , nie płuczemy pod zimną wodą. Na tak nałożonym makaronie sos nie będzie się "rozłaził". SMACZNEGO
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych