Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

Ptaszyska czyli rzecz o drobiu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 19 czerwiec 2003 - 17:22

Kurczak w słodko-kwaśnym sosie

2 piersi z kurczaka * 1 roztrzepane jajo * 3 łyżki mąki ziemniaczanej * 1 szklanka oleju * 1 średnia cebula, pokrojona w plasterki * 1 duży pomidor, sparzony, obrany i pokrojony w plasterki * 1/2 szklanki marchweki pokrojonej w talarki * 2 łyżki cukru * sól i pieprz do smaku * 2 łyżki octu * 1/2 szklanki wody * 1 szklanka różyczek z kalafiora * 1/3 szklanki strączków bardzo młodego zielonego groszku

- mięso z kurczaka zanurzyć w jajku, obtoczyć w mące i smazyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, wyjąć łyżką cedzakową, odsączyć z oleju, trzymać w cieple

- z patelni odlać nadmiar oleju zostawiając jedną łyżkę, włożyć cebulę, mieszając smażyć na średnim ogniu aż do zrumienienia

- do usmażonej cebuli dodać plasterki pomidora, marchewkę, wlać ocet i wodę, doprawić cukrem, solą i pieprzem, gotować przez 10 minut

- włożyć kurczaka, kalafior i strąki zielonego groszku, dusić na małym ogniu przez ok. 5 minut

- podawać na gorąco z białym pieczywem, lub ryżem
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#2 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 19 czerwiec 2003 - 17:35

Kurczak w sosie winogronowym

kurczak (1,2kg.) * 750g. zielonych winogron * 60g. masła * nać pietruszki * 2 łyżeczki soli * biały pieprz

- wypłukanego kurczaka podzielić na 4 części i natrzeć solą zmieszaną z pieprzem

- wycisnąć i przecedzić sok z winogron (najlepiej w sokowirówce, jednak można też kupić gotowy sok winogronowy)

- kawałki kurczaka obsmażyć na maśle, przełożyć do brytfanny i piec około godziny, podlewając sokiem winogronowym.

-przed podaniem posypać nacią pietruszki i podawać z ryżem ugotowanym na sypko
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#3 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 19 czerwiec 2003 - 17:48

Kurczak w oregano

1 duży kurczak * 4 łyżki oleju * 1 1/2 łyżeczki soli * 2 łyżki soku z cytryny z jedną łyżką wody * 1/4 kostki masła * 1 szklanka ugotowanych pomidorów * 1/2 łyżeczki pieprzu * 1 łyżeczka oregano

- wymieszać olej z łyżeczką soli i sokiem z cytryny z wodą, natrzeć dokładnie kurczaka (z zewnątrz i od środka)

- kurczaka piec na ruszcie w nagrzanym piekarniku (190 stopni) przez godzinę, smarując 2 razy oliwą

- w garnku stopić masło, włożyć pomidory, wsypać resztę soli, pieprz i oregano, gotować na średnim ogniu przez 5 minut kilkakrotnie mieszając

- zmniejszyć płomień w piekarniku

- połową sosu polać kurczaka i piec dalej, po 15 minutach polać resztą sosu i piec przez 20-30 minut, polewając sosem wytworzonym podczas pieczenia

- podawać z frytkami i sałatką
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#4 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 29 czerwiec 2003 - 14:58

POTRAWKA Z KURCZAKA Z BERRY (Poulet fricasse a la berichonne)

kurczak (1,2kg.) * 1 kg. marchwi * por (część biała) * 2 cebule * 2 żółtka * 2 łyżki mąki * 50g. masła * pół szklanki śmietanki * łyżka octu winnego * sól * biały pieprz

- kurczaka umyć, odciąć szyjkę i skrzydełka, krpus pokroić na 4 części

- obrać jedną marchew, oczyścić i dokładnie umyć por, jedną cebulę obrać z łusek

- marchew, por i całą cebulę włożyć do garnka, dodać szyjkę, skrzydełka, zalać wodą (2 szklanki) i gotować ok. godziny na niewielkim ogniu

- pozostałą marchew obrać i pokroić na słupki długości 3 cm. , cebulę obrać i drobno posiekać

- rozgrzać masło w rondlu, włożyć marchew i chwilę smażyć

- marchew wyjąć a na pozostałym tłuszczu obsmażyć kawałki posypanego solą kurczaka, dodając posiekaną cebulę ; oprószyć mąką i trzymać chwilę na ogniu mieszając

- wlać do rondla przecedzony wywar, dodać marchew i dusić na małym ogniu do miękkości

- miękkie kawałki kurczaka wyjąć z rondla i trzymać w cieple

- żółtka rozkłócić, wymieszać ze śmietanką i octem ubijając trzepaczką połączyć z sosem powstałym podczas duszenia, wlac do rondla i wymieszać

- marchew ułożyć na rozgrzanym półmisku, obłożyć kawałkami kurczaka i polać sosem

- podawać z ryżem ugotowanym na sypko
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#5 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 29 czerwiec 2003 - 15:11

CHRUPIĄCY KURCZAK NA SPOSÓB CHIŃSKI

kurczak * 3l. wody * 6 płaskich łyżeczek soli * 1 łyżka octu * 1 łyżka miodu * 2/3 łyżeczki imbiru * olej do głębokiego smażenia

- wodę zagotować, wsypać sól

- włożyć kurczaka, gotować go przez 30 minut, następnie zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 15 minut

- kurczaka obmyć pod bierzącą wodą z nadmiaru tłuszczu, osuszyć

- wymieszać ocet, miód i imbir, pastą tą dokładnie posmarować kurczaka, pozostawić w chłodnym, przewiewnym miejscu do wysuszenia

- w garnku rozgrzać olej, włożyć kurczaka i obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor, gdy skurka jest krucha i chrupiąca, należy szybko podzielić kurczaka na porcje

- podawać z białym pieczywem
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#6 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 06 lipiec 2003 - 22:38

KACZE UDKA NA DZIKO

4 kacze udka * sól * biały pieprz * 1 kg czerwonej kapusty * 2 średnie cebule * 2 łyżki masmixu (lub masła ze smalcem) * 2 listki laurowe, 4 goździki * 1-2 łyżki czerwonego octu winnego * szczypta cynamonu * 1 łyżka cukru * 1 jabłko * 4 owoce jałowca * 2 łyżki gęstego syropu z gruszek lub miodu * 2 łyżki masła lub margaryny * 2 łyżki mąki * 2 łyżki śmietany kremówki * natka pietruszki do przybrania

- Mięso wymyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Udka ułożyć na blasze do pieczenia i piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku około 1 godziny.

- Czerwoną kapustę umyć, oczyścić i poszatkować. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i poddusić w gorącym masmixie. Dodać kapustę. Wlać szklankę wody, włożyć przyprawy i gotować około 45 minut. Przyprawić do smaku octem, cynamonem i cukrem. Dodać kapustę.

- Wlać szklankę wody, włożyć przyprawy i gotować około 45 minut. Przyprawić do smaku octem, cynamonem i cukrem. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na kawałeczki. Owoce jałowca rozgnieść. Jabłko i jałowiec dodać do mięsa 10 minut przed końcem pieczenia. Udka posmarować syropem z gruszek lub miodem. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika.

- Sos rozprowadzić w 1/2 szklanki wody i przelać do garnka. Tłuszcz zagnieść z mąką, włożyć do sosu i wszystko tak długo mieszać, aż ciasto z mąki i tłuszczu się rozpuści. Sos rozprowadzić śmietaną i ewentualnie jeszcze raz przyprawić.

- Danie przygotować na półmisku z odrobiną sosu, przybrać natką pietruszki (udka ułożyć na kapuście). Pozostały sos podać w sosjerce. Kacze udka na dziko doskonale smakują także z krokietami.
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#7 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 10 sierpień 2003 - 14:30

KURCZAK PO KORSYKAŃSKU

2 średnie piersi kurczaka * 4 ziemniaki (srednie) * 20 dag boczku lub wędzonki * 3 średnie pomidory * 20 dag zielonych lub czarnych oliwek * sol czosnkowa * pieprz ziolowy * masło do wysmarowania naczynia * natka pietruszki

Piersi kurczaka umyć, nie dzielić, rozłożyć w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu.
Posypać solą i pieprzem.

Farsz:
Ugotować ziemniaki na półtwardo, sparzyć, obrać i pokroić w kostkę pomidory, pokroić boczek w kostkę, posiekać oliwki - wszystko razem dusić w garnku (bez tłuszczu !) ok. 10 minut.
Wyłożyć farsz na piersi kurczaka, tak aby przykrył mięso. Zapiekać ok. 40 minut w temperaturze ok. 170 stopni.
Posypać posiekaną natka pietruszki i podawać z ziemniakami w mundurkach, albo jako pojedyncze danie z białym winem.
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#8 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 08 październik 2003 - 15:34

KURCZAK PO SZLACHECKU

1 kurczak * 4 dag smalcu * 14 dag marchwi * 6 dag pietruszki 3 dag selera * 3 dag pora * 5 ml wina białego * skórka z cytryny * 1/2 l wywaru lub wody * 5 dag piernika * sól

- Kurczaka wyporcjować, warzywa pokroić w talarki.

- Kurczaka i warzywa włożyć do rondla wysmarowanego smalcem, podlać wywarem lub wodą i udusić.

- Gdy warzywa i kurczak będą miękkie, dodać otarta skórkę z cytryny, starty piernik i wino. Całość zagotować, a następnie doprawić do smaku.

- Podawać z ryżem na sypko.
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#9 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 21 grudzień 2003 - 16:33

KURCZAK PO KREOLSKU

duży kurczak podzielony na 4 lub 6 porcji * 4 łyżki oliwy * 1/2 kg pomidorów (sparzonych, obranych i pokrojonych w duże kawałki) * 2 łyżki masła * 1 łyżeczka soli * 1/8 łyżeczki pieprzu * 1/8 łyżeczki chili * 1/4 łyżeczki tymianku * 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki * 1 listek laurowy * 3 roztarte ząbki czosnku * 1 łyżka masła (osobno) * 1 łyżka mąki * 1/2 szklanki posiekanej cebuli * 1/2 szklanki posiekanej papryki (ja używam tej ostrej :twisted: ) * 1/2 szklanki wytrawnego białego wina, lub wody

- kawałki kurczaka opłukać i osuszyć, zrumienić na rozgrzanym oleju, osączyć z tłuszczu, odstawić

- pomidory dusić z dodatkiem 2 łyżek masła i 1/2 szklanki wody na małym ogniu przez 10 minut, kilkakrotnie mieszając

- dodać sól, pieprz i chili - dusić dalej przez 10 minut

- do pomidorów wsypać tymianek, zieloną pietruszkę, listek laurowy, i czosnek; dusić wszystko na bardzo małym ogniu przez 15 minut, kiedy sos zgęstnieje - odstawić

- stopić jedną łyżkę masła, wymieszać z jedną łyżką mąki, mieszając podgrzewać, aż mąka nabierze jasnobrunatnego koloru; dodać cebulę i świeżą paprykę, smażyć mieszając aż do lekkiiego zrumienienia cebuli i papryki - mieszając zasmażkę powoli wlewać wino lub wodę, zagotować

- sos pomidorowy wymieszać z zasmażką, zagotować, włożyć kurczaka i dusić pod przykryciem przez 45 minut

- porcje kurczaka ułożyć na ugotowanym na sypko ryżu, polać sosem
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#10 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 27 czerwiec 2004 - 15:56

KURCZAK PO MALAJSKU

4 filety z piersi kurczaka * 2 łyżki posiekanych zielonych listków melisy * łyżka drobniutko pokrojonego imbiru (lub łyżeczka mielonego) * 3 łyżki cukru * łyżeczka zmielonej kolendry * 2 łyżki oliwy * olej do smażenia * pół łyżeczki pieprzu cayenne * sól

- Wymieszać oliwę z imbirem, łyżką melisy, cukrem, pieprzem, kolendrą i solą

- umyte i osuszone filety lekko rozbić tłuczkiem, ułożyć w salaterce, zalać przygotowaną marynatą, odstawić na 1-2 godz. w chłodne miejsce, po czym znowu osuszyć i usmażyć (najlepiej na sitku w głębokim oleju) lub upiec na grillu. Gotowe posypać pozostałą melisą

- Podawać z ryżem i surówką z białej kapusty. Danie to jest też znakomite na zimno
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#11 Amelia28

Amelia28

    Podpowiadacz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 192 postów

Napisano 25 lipiec 2004 - 17:57

POTRAWA Z PIERSI KURCZAKA

*podwójna pierś z kurczaka
*jajko
*łyżka vegety
*3-4 łyżki majonezu(polecam kielecki)
*1 łyżka mąki
*zielona skrojona cebulka, albo szczypiorek

pierś w kurczaka pokroić w drobniutką kostke, dodać jajko, mąke, łyżke vegety, majonez, cebulke lub szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszać i nakładać łyżką na patelnie z rozgrzanym olejem. Formować w kształcie kotletów.
Pyszne, polecam ;)

************************
"kobieta to koktajl zalet i wad"
  • 0
[you] zamiast wgapiać się w mój avatar poczytaj mój tekst:P

#12 Pinky

Pinky

    Podpowiadacz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 227 postów

Napisano 03 sierpień 2004 - 09:34

Zamiast Kurczak w oregano Zrobilem wedlug przepisu Indyka w oregano, ale jeszcze troszke go poddusilem w rondlu razem z calym sosem zeby byl badziej kruchy. Dzieki Mardi. Mniam.
  • 0
Nie nauczono mnie paciorka, nigdy nie byłem u spowiedzi.
Więc od czupryny do rozporka, niejeden diabeł we mnie siedzi.

#13 Daga

Daga

    Gawędziarz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 837 postów

Napisano 04 wrzesień 2004 - 09:32

Mój absolutnie ulubiony przepis kurczakowy, mniam!

czas przygotowanie 30 minut
4 porcje

50g masła
2-3 (500g) posiekane filety z piersi kurczaka
1 por pokrajany na cienkie plasterki
1 łyżka mąki
3/4 szklanki bulionu z kurczaka
1/2 szklanka śmietany
3/4 szklanki małych pieczarek
1 łyżka musztardy dijon

Nagrzać piekarnik do 200 stopni. W dużym rondlu roztopić połowę masła i smażyć kurczaka, aż się zarumieni. Mięso wyjąć z rodnla i odstawić. W rondlu podgrzać pozostałe masło i mieszając smażyć por, aż nieco zmięknie, potem przykryć i odczekać jeszcze 5 minut, by warzywo puściło sok.

Dodać mąkę, wymieszać i gotować 1 minutę, po czym wlać bulion i śmietanę i włożyć kurczaka. Podgrzać i gotować przez chwilę, mieszając, aż mieszanina zgęstnieje. Podgrzewać na wolnym ogniu pod przykryciem 10 minut. Dodać pokrajane w plasterki grzyby i gotować przez kolejne 5 minut.

Dokurczaka dodać musztardę, doprawić potrawę do smaku solą i czarnym pieprzem.
  • 0
Daga

#14 Daga

Daga

    Gawędziarz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 837 postów

Napisano 04 wrzesień 2004 - 09:42

Surowe kawałki piersi kurczaka tapla się w przyprawie do kurczaka,
wkłada się je do miseczki z jogurtem naturalnym, a potem wszystko
do lodówki na 8h.
Następnie wyjmuje się z lodówki, przelewa do rondelka i dusi się
kurczaka w jogurcie, w którym się przez 8h moczył.
A potem się je. ;)
Smacznego. ;)
  • 0
Daga

#15 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 27 lipiec 2006 - 17:22

Kurczak po baskijsku

1 kurczak * 4 cebule * 4 papryki (2 zielone 2 czerwone ) * 1 kg i 250 g pomidorów * 250 g wędzonego boczku * 250 g pieczarek * 4 ząbki czosnku * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * liście laurowe * liście pietruszki * 4 łyżki oliwy * 1/2 łyżeczki cukru * 3-4 łyżki mąki * pieprz

- Kurczaka pokroić na 6 kawałków, posolić, posypać lekko mąką.
- W rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron.
- Przykryć, gotować przez ok. 15 min. na słabym ogniu.
- Papryki wymyć, pociąć na kawałki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić. Boczek i grzyby również pokroić.
- Wyjąć z rondla mięso, wylać tłuszcz i zastąpić go 2 łyżkami oliwy. Podsmażyć na niej pokrojone cebule i boczek. Następnie dodać grzyby, paprykę, pomidory, koncentrat pomidorowy, obrany i roztarty czosnek.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, tymiankiem, liśćmi laurowymi, pietruszką.
- Dobrze wymieszać, przykryć, gotować 10 min. Następnie dodać kawałki mięsa i gotować jeszcze przez 25-30 min.
- Podawać z ryżem.
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#16 kurczak

kurczak

    Sufler

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 325 postów
  • Skąd:Warszawa

Napisano 27 lipiec 2006 - 19:23

Mniam.... hihihi czy to nie prowokacja????:P
  • 0
CZASEM TRZEBA DAC SIĘ ZGIĄĆ ŻEBY NIE DAĆ SIĘ ZŁAMAĆ. AGA

#17 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 30 lipiec 2006 - 12:40

Ależ skąd, Kurczaczku... Gdybym Cię ugotował, Tygrysek by się zapłakał :o :o
Ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyś poadała mu np. kurczaka po kreolsku:

Kurczak po kreolsku

piersi kurczaka * trzy papryki(czerwona zielona,żołta) * czosnek * cebula * mleko kokosowe (1-2puszki) * olej sezamowy * rum

- Piersi pokroić w kostkę (oklolo 1,5do 2cm) i zamarynować w rumie. (1 godz)
- Paprykę pokroić w paski a cebulę i czosnek w kostkę, warzywa przesmażyć na oleju aż będą lekko chrupiące.
- Następnie dodać piersi i smażyć około 5 minut tak żeby nabrały złocistego koloru, zalazć to wszystko mlekiem kokosowym z 1 łyżeczką oleju sezamowego i pod przykryciem dusić około 15 minut.
- Podawać z ryżem lub białym pieczywem.
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#18 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 02 sierpień 2006 - 00:26

Kurczak po królewsku
1 czerwona papryka * masło * 20 dag pieczarek * 3 piersi z kurczaka * 150 g śmietany lub jogurtu naturalnego * mąka * rosół lub bulion * sok z cytryny * natka pietruszki * sól, pieprz

- Paprykę przekroić na pół, usunąć pestki i gotować przez 5 min. w osolonej wodzie, następnie pokroić w kostkę.
- Pieczarki pokroić w talarki, piersi z paski i poddusić na maśle przez ok. 5 min.
- Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami mąki i rosołu i dodać do kurczaka z grzybami.
- Wrzucić też paprykę i poddusić wszystko ok. 5 min., dolewając rosołu, jeśli będzie trzeba (tak, by powstał sos).
- Następnie doprawić do smaku, skropić sokiem z cytryny i posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych