Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

Kurczak słodko-pikantny


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Dominia

Dominia

    Milczek

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 46 postów

Napisano 01 luty 2007 - 16:19

Składniki:
3-4 udka z kurczaka
1 słoiczek ketchupu (najlepszy Heinz pikantny lub Pudliszki)
1 opakowanie gorczycy
3 duże łyżki miodu
1 duża łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka imbiru

Przygotowanie:
Udka podzielić na dwa, tzn. osobno nóżki, osobno podudzia.
Wszystkie pozostałe składniki wymieszać ze sobą. Na brytfannę wyłożyć kurczaka, polać go wcześniej przygotowaną masą.
Wstawić do piekarnika na ok. 1 h 20 min. Temp. 180-200 stopni C.
Kurczaka obracać, polewać powstałym sosem. Ewentualny czas pieczenia i temperaturę zmniejszyć. Kurczak musi być miękki, sos gęsty.

Uwaga! Kurczaka w trakcie pieczenia nie przykrywać, gdyż się gotuje i będzie niezbyt smaczny. ma być upieczony, prawie że chrupiący.
Najlepiej podawać z białym ryżem i kolorową surówką z kapusty pekińskiej.

SMACZNEGO !!! :D
  • 0
"Mors malum non est, sola ius aequum generis humani"

#2 Minutka

Minutka

    Narrator

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2156 postów

Napisano 01 luty 2007 - 16:27

To coś w sam raz dla mnie. :)

Niestety na dziś mam w lodówce tylko jedno udko, ale w najbliższym czasie będę to jadła i już mi leci ślinka. :D
  • 0

#3 Rafalek

Rafalek

    Gawędziarz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1105 postów

Napisano 01 luty 2007 - 16:33

Dominiu, uraczyła byś mnie takim kurczaczkiem??
(o mało się śliną nie zakrztusiłem)
  • 0

"Boże, daj mi siłę by zmienić to co mogę zmienić
i odwagę by zaakceptować wszystko, czego nie mogę zmienić,
i mądrość, bym znał różnicę".


#4 Minutka

Minutka

    Narrator

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2156 postów

Napisano 01 luty 2007 - 18:20

Dominio - czy na brytfankę powinno się dodac trochę oleju? I ile powinno być tego ketchupu? (słoiczek mało mi mówi)
  • 0

#5 Dominia

Dominia

    Milczek

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 46 postów

Napisano 02 luty 2007 - 17:10

Minutko. Tak, oleju troszkę trzeba na brytfannę, a co do ketchupu to około 500g. To już zależy od tego, czy chcesz mieć więcej tego sosu czy mniej. Ja kupuję najczęściej ketchup Heinz 440g lub Pudliszki 480g
  • 0
"Mors malum non est, sola ius aequum generis humani"

#6 Minutka

Minutka

    Narrator

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2156 postów

Napisano 02 luty 2007 - 18:22

No to już wiem, że dałam wczoraj za mało ketchupu :( i spalił mi się trochę sos a mięso było zbyt słodkie. Człowiek na błedach się uczy, ale jak znam siebie za kilka dni znowu go zrobie jeszcze raz i teraz powinno wyjść mi lepiej.
  • 0

#7 Dominia

Dominia

    Milczek

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 46 postów

Napisano 02 luty 2007 - 18:33

Trzeba troszkę obserwować jak się piecze, zaglądać co jakiś czas i polewać sosikiem. U mnie też troszkę się przypala, szczególnie drugiego dnia jak odgrzewam jeśli pierwszego dnia się nie zje wsyztskiego. Mięsko zbyt słodkie, hmm... ono powinno być lekko słodkie. Może to wynika właśnie z tych dysproporcji składników. Spróbujesz drugi raz i będzie o wiele lepiej :)

A nie paliło Ci w gardle??? Ja i mama jak pierwszy raz jadłyśmy to litr wody po takim posiłku ;)
  • 0
"Mors malum non est, sola ius aequum generis humani"

#8 Minutka

Minutka

    Narrator

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2156 postów

Napisano 02 luty 2007 - 18:58

O tym jak mnie paliło w gardle to już wolę nie pamiętać, ale połączenie jest dosyć dobre, bo słodkawe mięso pomagało załagodzić pieczenie chili. (a przyznam, że po raz pierwszy używam go w kuchni :) )
  • 0

#9 Daga

Daga

    Gawędziarz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 837 postów

Napisano 03 luty 2007 - 19:58

A ja trochę zmodyfikowałam przepis, dostosowując go do tego, co miałam w domu. Nie udka, tylko piersi. Ketchupu ciut mniej, miodu ciut więcej. Nie brytfanka, tylko naczynie żaroodporne. I wyszło PYSZNIE! Dziękuję za przepis. :D
  • 0
Daga

#10 Wiktoriabis

Wiktoriabis

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 116 postów

Napisano 03 luty 2007 - 20:49

Moze ja sie zaczne uczyc z toba Dominia. Na razie rozbijam naczynia.
  • 0
Nadzieja jest najceniejszą towarzyszką życia.

#11 india

india

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 117 postów

Napisano 04 luty 2007 - 07:11

SPROSTOWANIE:

Dominia podala przepis oryginalny - jest rzeczywiscie bardzo pikantny. Ja robiac kurczaka z tego przepisu zmniejszam: gorczycy daje pól torebki ,chili pół łyżeczki.Reszta skaładnikow tak jak w przepisie.

Wówczas kurczak jest mniej pikantny i smaczny.
  • 0
"Ludzkie ambicje są niczym kometa - może pięknie jaśnieć, ale potrafi zniszczyć świat"

#12 rzepałka3

rzepałka3

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 52 postów

Napisano 27 lipiec 2008 - 14:03

Witam ! Ja w niedzielę odpoczywam, praktycznie obiad mi się robi sam,na 3 osoby.W sobotę kurczaka po porcjuję przyprawię,
posolę i wstawiam do lodówki. Godzinę przed spożyciem wkładam do piekarnika dodając co się ma papryka świeża,świeże grzyby,a między czasie przygotuję surówkę prze różną i to wszystko.W ten sposób ma się dużo czasu
dla siebie. Pozdrawiam rzepałka3
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych