Koninka :)
#1
Napisano 23 lipiec 2006 - 17:51
50 dag koniny bez kości (zrazowa, łopatka) * 3-4 dag migdałów * 10 dag słoniny * łyżka tłuszczu (smalec) * 4 łyżki przecieru z moreli * 5-6 łyżek śmietany * sól, pieprz i sok cytrynowy do smaku.
- Mięso umyć (ze starych sztuk zalać zalewą z octu, pozostawić na 12 godz.).
- Migdały sparzyć, obrać ze skórki, naszpikować nimi mięso, natrzeć przyprawami, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, zrumienić, skropić wodą, dusić do miękkości.
- Pod koniec duszenia zdjąć słoninę, a do sosu dodać przecier z moreli i śmietanę, doprawić. - Miękkie mięso wyjąć, pokroić ukośnie na cienkie plastry, polać sosem, zapiec.
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#2
Napisano 23 lipiec 2006 - 18:09
#3 Gość_konto_skasowane_*
Napisano 23 lipiec 2006 - 21:11
#4
Napisano 24 lipiec 2006 - 06:51
- Pitagoras
#5
Napisano 24 lipiec 2006 - 19:58
40 dag koniny bez kości (zrazowa) * łyżka mąki * 2 łyżki tłuszczu (smalec) * 1/2 szklanki śmietany * 2 pomidory * cytryna * natka pietruszki * sól, pieprz, przyprawa do zup do smaku
- Mięso umyć, pokroić w poprzek włókien na porcje
- Lekko rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, posypać przyprawami i mąką,
- Zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu skropić wodą, dusić do miękkości.
- Podzielić na porcje, zalać doprawionym sosem z duszenia, dusić 2-3 min na małym ogniu.
P.S.
[quote name='fruit]Dobrze' date=' że era mijęsojadów już odchodzi...[/quote']
Masz szczęście fruitku, że marzenia nie są karalne
Pozwolę sobie zauważyć, że w ciągu ostatnich trzech lat, na rynku mięsa i jego przetworów daje się zauważyć tendencja wzrostowa. Aby nie być gołosłownym, przytoczę fragment prognozy, wykonanej w Agencji Rynku Rolnego, w czerwcu 2006: [quote]Według danych GUS w marcu br. pogłowie trzody chlewnej wyniosło 18,2 mln
szt., tj. o 7,1% więcej niż w marcu 2005 r., w tym liczba loch prośnych zwiększyła się
o 4,3%, a tuczników o 6,1%. Analiza struktury i zmian pogłowia wskazuje, że wzrostowa
tendencja w liczebności tuczników może utrzymać się do początku 2007 r. W
efekcie do połowy 2007 r. produkcja wieprzowiny będzie rosła. Ocenia się, że w II
półroczu br. produkcja może zwiększyć się do 1 075 tys. t (w w.b.c.), tj. o 8% w porównaniu do tego samego okresu 2005 r.[/quote]
O ile dobrze pamiętam, spożycie mięsa w Polsce, wynosi około 42 kg. per capita rocznie.
Ponadto, nie usiłuję nawracać Cię na jedzenie mięsa, zatem Ty także zauważ że nie jesteś na forum wegańskim i uszanuj też tych którzy lubią zjeść coś innego niż marchewkę czy pasternak. Jeśli chcesz, wrzucaj przepisy wegetariańskie, nie mów jednak innym co mają jeść i jak mają żyć - powstrzymaj się od toczenia tu wegańskiej krucjaty.
Pozdrawiam
marder
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#6
Napisano 24 lipiec 2006 - 22:48
Napisałeś: "Masz szczęście fruitku, że marzenia nie są karalne".
To brzmi jak groźba
Nie denerwuj się, forum jest to forum i każdy może dyskutować na nim. Nikogo do niczego nie namawiam. Podobnie Ty czynisz - to jest oczywiste
Pozdrawiam w upalną noc
- Pitagoras
#7
Napisano 25 lipiec 2006 - 16:39
Spokojnie... To że jestem mięsożerny, nie znaczy jeszcze że pożeram wegetrianTo brzmi jak groźba
Pozdrawiam
marder
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#8
Napisano 26 lipiec 2006 - 08:53
koń robi:patataj patataj...pataj.....
#9
Napisano 26 lipiec 2006 - 21:19
Mięsko,mięsko,mięsko...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych