coś z wieprzowinki
#1
Napisano 23 kwiecień 2003 - 00:15
700g. wieprzowiny bez kości (łopatka lub karkówka) * 1 cebula * 2 łyżki mąki * 30g. smalcu * łyżka koncentratu pomidorowego * sól * pół szklanki śmietany
- mięso pokroić na plastry, obrumienić szybko na tłuszczu z obu stron, wyjąć i trzymać w cieple
- w tym samym naczyniu zrumienić mąkę wraz z drobno posiekaną cebulą (nie przypalić!!)
- rozprowadzić zimną wodą i zagotować mieszając aby powstał gładki gęsty sos
- do sosu włożyć obsmażone mięso i gotować na najmniejszym ogniu (najlepiej na płytce) aż będzie miękkie, przy końcu gotowania dodać koncentrat i śmietanę
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#2
Napisano 23 kwiecień 2003 - 14:26
#3
Napisano 23 kwiecień 2003 - 16:07
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#4
Napisano 25 kwiecień 2003 - 09:42
600g. schabu bez kości * 800g. ziemniaków * łyżka smalcu * pół szklanki rosołu (może być z kostki) * 2 ząbki czosnku * łyżka posiekanej naci pietruszki * łyżeczka kminku * sól * pieprz
- wypłukane mięso natrzeć roztartym z solą czosnkiem, oprószyć pieprzem i obrumienić na rozgrzanym na patelni tłuszczu
- mięso przełożyć do rondla lub naczynia żaroodpornego, posypać nacią pietruszki, wlać tłuszcz z patelni, wstawić do piekarnika i piec, podlewając od czasu do czasu rosołem
- w połowie pieczenia dodać obrane i pokrojone na plastry ziemniaki, posypać kminkiem
- miękkie mięso pokroić na plastry, ułożyć na warstwie ziemniaków
- podawać z surówką z kwaszonej kapusty
[/i]
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#5
Napisano 19 czerwiec 2003 - 16:16
1 kg. wieprzowiny (najlepiej z łopatki) * 800 g. kwaszonej kapusty * 4 cebule * 60 g. smalcu * 0,25 l. śmietany * ząbek czosnku * łyżeczka papryki * łyżka mąki * sól
- drobno pokrojoną cebulę przesmażyć na smalcu, dodać pokrojone na kawałki mięso, obsmażyć, podlać wodą (1/3 szklanki), posolić, posypać papryką, dusić 40 minut pod przykryciem, dodając roztarty z solą czosnek
- kapustę wypłukać, przesiekać, dodać do mięsa i podlać tyle wody, aby przykryła kapustę
- gotować do miękkości, od czasu do czasu mieszając
- połowę śmietany wymieszać z mąką, zalać potrawę i gotować jeszcze kilka minut
- podawać w głębokim naczyniu, polany pozostałą śmietaną
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#6
Napisano 06 sierpień 2003 - 22:56
1kg schabu (bez kości) * kopiasta łyżka smalcu * 2 łyżki oliwy lub oleju * garść liści szałwi z dodatkiem listka mięty * 2 ząbki czosnku
- rozgrzać mocno smalec w rondlu i dobrze obsmazyć ze wszystkich stron nasolone uprzednio mięso
- wyjąć schab z naczynia, zlać smalec, wysypać dno naczynia połową szałwi wymieszaną z miętą, dodać roztarty czosnek, wlać oliwę oraz szklankę letniej wody i włożyć z powrotem mięso posypując je po wierzchu resztą szałwii
- gotować około 3 godzin w przykrytym naczyniu, na bardzo małym ogniu obracając mięso co jakiś czas
- podawać z makaronem, można jeść też na zimno, z sałatką i białym pieczywem
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#7
Napisano 05 wrzesień 2003 - 22:32
1 kg karkówki b/z kości * 2 dkg suszonych grzybów * 3 łyżki płynnego miodu * 3 łyżki przyprawy sojowej * sól * pieprz * sok z 1 cytryny
- Karkówkę pokroić w plastry grubości 1cm.
- Wymieszać miód, sok z cytryny i przyprawę sojową. Do tej zalewy włożyć mięso, wymieszać i zostawić na 2 godziny w lodówce.
- Grzyby namoczyć. Namoczone grzyby zmiksować doprawić pieprzem i solą. Gotować sos.
- Mięso wyjąć smażyć na dużym ogniu po 2 min. z każdej strony. Przełożyć do rondla, zalać sosem grzybowym. Dusić 30 minut.
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#8
Napisano 27 marzec 2004 - 17:30
50 dag wieprzowiny bez kości * 10 dag wędzonego boczku * 2 cebule * 2 jaja * 2 łyżki mąki * 3 łyżki oleju, łyżka margaryny * łyżeczka posiekanej zielonej szałwii * ćwierć łyżeczki mielonego rozmarynu * szklanka białego wytrawnego wina * 2 marchewki * pietruszka * kawałek selera * ćwierć łyżeczki suszonej bazylii * 2 łyżki soku z cytryny * szczypta cukru * 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki * pieprz, sól
- Mięso, boczek i cebule przepuścić przez maszynkę, dodać szałwię, sól, pieprz, rozmaryn, jaja.
- Dokładnie wyrobić masę, przykryć ją i odstawić na pół godziny.
- Obrane i umyte jarzyny zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- W rondlu stopić margarynę, wrzucić starte jarzyny, zrumienić na silnym ogniu, po czym zmniejszyć płomień, dodać sól, bazylię, wlać wino i dusić kilka minut pod przykryciem.
- Z przygotowanego mięsa formować zwilżonymi rękami małe kulki i obtaczać je w mące.
- Na głębokiej patelni mocno rozgrzać olej, smażyć kulki na złoty kolor.
- Usmażone przełożyć do jarzyn i dusić razem około 30 min. Pod koniec dodać szczyptę cukru, wlać sok z cytryny, delikatnie wymieszać.
- Podawać z ryżem lub makaronem, posypać zieloną pietruszką.
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#9
Napisano 27 lipiec 2006 - 17:26
30 dkg wieprzowiny *30 dkg ziemniaków * 1 pomidor * 3 dkg koncentratu pomidorowego * 20 dkg fasolki szparagowej * 10 dkg ogórków kiszonych * 6 dkg cebuli * 3 dkg tłuszczu * 1/2 szklanki słodkiej śmietany * 1 łyżka posiekanej pietruszki * sól, pieprz * 2 łyżki mąki
- Mięso pokroić w małe plastry, oprószyć solą i mąką i zrumienić, przełożyć do rondla.
- Obrane ziemniaki pokroić w plastry i dodać do mięsa, fasole szparagową, ogórki, obrane pomidory pokroić w kostkę. Wszystko zalać wodą i gotować.
- Dodać koncentrat pomidorowy, zrobić zasmażkę, dodać śmietanę doprawić solą, pieprzem i pietruszką.
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#10
Napisano 27 lipiec 2006 - 19:14
#11
Napisano 27 lipiec 2006 - 19:51
Pozdrawiam
marder
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#12
Napisano 01 sierpień 2006 - 21:18
40 dag bialej fasoli * 25 dag wieprzowiny * 1 średnia cebula * 1 ząbek czosnku * 200 ml przecieru pomidorowego * 6 plasterków chorizo ( można zastąpić czosnkowym salami) * oliwa z oliwek * sól i pieprz.
- Fasolę przebrać, umyć i namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować na wolnym ogniu.
- Pod koniec gotowania posolić. Lekko przestudzić, odcedzić.
- Wieprzowinę oczyścić, umyć, pokroić w kostkę i zrumienić na oliwie.
- Obraną cebulę opłukać, drobno posiekać i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem zrumienić na oliwie, dodać przecier pomidorowy, przyprawić solą i pieprzem.
- Dodać wieprzowinę, fasolę i pokrojone w paseczki chorizo. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#13
Napisano 02 sierpień 2006 - 10:00
600 g schabu (bez kości) * 4 – 5 winnych jabłek * 3 cebule dymki * 250 g pieczarek * 1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki) * 2 – 5 łyżek gęstej śmietany * 2 łyżki oleju * 1 łyżka masła * natka pietruszki * sól, pieprz
- Schab umyć, osuszyć, pokroić w kilkucentymetrowe paski i obsmażyć na gorącym oleju.
- Dodać obraną i drobno posiekaną cebulę ze szczypiorkiem. Smażyć, mieszając, 3 minuty.
- Przełożyć do rondla, oprószyć solą oraz pieprzem, podlać bulionem i dusić na wolnym ogniu 20 – 30 minut.
- Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, opłukać i obsmażyć na maśle. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn, dołożyć do pieczarek i mieszając, smażyć razem dalsze 2- 3 minuty.
- Pieczarki z jabłkami oprószyć solą oraz pieprzem, zaprawić śmietaną i przełożyć do rondla z mięsem. Dusić 10 minut. Podać posypane posiekaną natką.
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#14
Napisano 13 grudzień 2011 - 21:58
4 kotlety schabowe bez kości
2 jajka
2 łyżki mąki
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
Kotlety rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Ubić pianę z białek, dodać do niej żółtka i mąkę. Kotlety maczać w cieście, smażyć na gorącym tłuszczu.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych