Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

coś z wieprzowinki


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 23 kwiecień 2003 - 00:15

WIEPRZOWINA PO FIŃSKU

700g. wieprzowiny bez kości (łopatka lub karkówka) * 1 cebula * 2 łyżki mąki * 30g. smalcu * łyżka koncentratu pomidorowego * sól * pół szklanki śmietany

- mięso pokroić na plastry, obrumienić szybko na tłuszczu z obu stron, wyjąć i trzymać w cieple

- w tym samym naczyniu zrumienić mąkę wraz z drobno posiekaną cebulą (nie przypalić!!)

- rozprowadzić zimną wodą i zagotować mieszając aby powstał gładki gęsty sos

- do sosu włożyć obsmażone mięso i gotować na najmniejszym ogniu (najlepiej na płytce) aż będzie miękkie, przy końcu gotowania dodać koncentrat i śmietanę
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#2 Liwia

Liwia

    Sufler

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 540 postów

Napisano 23 kwiecień 2003 - 14:26

Chyba jednak nie czekam do soboty, już jutro zaczynam gospodarowanie w kuchni.... :oops:
  • 0

#3 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 23 kwiecień 2003 - 16:07

Liwio, a może też umieściłabyś tu jakiś przepis?? :D
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#4 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 25 kwiecień 2003 - 09:42

SCHAB NA SPOSÓB CZESKI

600g. schabu bez kości * 800g. ziemniaków * łyżka smalcu * pół szklanki rosołu (może być z kostki) * 2 ząbki czosnku * łyżka posiekanej naci pietruszki * łyżeczka kminku * sól * pieprz

- wypłukane mięso natrzeć roztartym z solą czosnkiem, oprószyć pieprzem i obrumienić na rozgrzanym na patelni tłuszczu

- mięso przełożyć do rondla lub naczynia żaroodpornego, posypać nacią pietruszki, wlać tłuszcz z patelni, wstawić do piekarnika i piec, podlewając od czasu do czasu rosołem

- w połowie pieczenia dodać obrane i pokrojone na plastry ziemniaki, posypać kminkiem

- miękkie mięso pokroić na plastry, ułożyć na warstwie ziemniaków

- podawać z surówką z kwaszonej kapusty

[/i]
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#5 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 19 czerwiec 2003 - 16:16

Gulasz transylwański (Szekelygulyas)

1 kg. wieprzowiny (najlepiej z łopatki) * 800 g. kwaszonej kapusty * 4 cebule * 60 g. smalcu * 0,25 l. śmietany * ząbek czosnku * łyżeczka papryki * łyżka mąki * sól

- drobno pokrojoną cebulę przesmażyć na smalcu, dodać pokrojone na kawałki mięso, obsmażyć, podlać wodą (1/3 szklanki), posolić, posypać papryką, dusić 40 minut pod przykryciem, dodając roztarty z solą czosnek

- kapustę wypłukać, przesiekać, dodać do mięsa i podlać tyle wody, aby przykryła kapustę

- gotować do miękkości, od czasu do czasu mieszając

- połowę śmietany wymieszać z mąką, zalać potrawę i gotować jeszcze kilka minut

- podawać w głębokim naczyniu, polany pozostałą śmietaną
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#6 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 06 sierpień 2003 - 22:56

SCHAB Z SZAŁWIĄ

1kg schabu (bez kości) * kopiasta łyżka smalcu * 2 łyżki oliwy lub oleju * garść liści szałwi z dodatkiem listka mięty * 2 ząbki czosnku

- rozgrzać mocno smalec w rondlu i dobrze obsmazyć ze wszystkich stron nasolone uprzednio mięso

- wyjąć schab z naczynia, zlać smalec, wysypać dno naczynia połową szałwi wymieszaną z miętą, dodać roztarty czosnek, wlać oliwę oraz szklankę letniej wody i włożyć z powrotem mięso posypując je po wierzchu resztą szałwii

- gotować około 3 godzin w przykrytym naczyniu, na bardzo małym ogniu obracając mięso co jakiś czas

- podawać z makaronem, można jeść też na zimno, z sałatką i białym pieczywem
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#7 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 05 wrzesień 2003 - 22:32

KARKÓWKA W SOSIE MIODOWO-GRZYBOWYM

1 kg karkówki b/z kości * 2 dkg suszonych grzybów * 3 łyżki płynnego miodu * 3 łyżki przyprawy sojowej * sól * pieprz * sok z 1 cytryny

- Karkówkę pokroić w plastry grubości 1cm.
- Wymieszać miód, sok z cytryny i przyprawę sojową. Do tej zalewy włożyć mięso, wymieszać i zostawić na 2 godziny w lodówce.
- Grzyby namoczyć. Namoczone grzyby zmiksować doprawić pieprzem i solą. Gotować sos.
- Mięso wyjąć smażyć na dużym ogniu po 2 min. z każdej strony. Przełożyć do rondla, zalać sosem grzybowym. Dusić 30 minut.
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#8 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 27 marzec 2004 - 17:30

FLORENCKIE PULPETY

50 dag wieprzowiny bez kości * 10 dag wędzonego boczku * 2 cebule * 2 jaja * 2 łyżki mąki * 3 łyżki oleju, łyżka margaryny * łyżeczka posiekanej zielonej szałwii * ćwierć łyżeczki mielonego rozmarynu * szklanka białego wytrawnego wina * 2 marchewki * pietruszka * kawałek selera * ćwierć łyżeczki suszonej bazylii * 2 łyżki soku z cytryny * szczypta cukru * 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki * pieprz, sól

- Mięso, boczek i cebule przepuścić przez maszynkę, dodać szałwię, sól, pieprz, rozmaryn, jaja.

- Dokładnie wyrobić masę, przykryć ją i odstawić na pół godziny.

- Obrane i umyte jarzyny zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

- W rondlu stopić margarynę, wrzucić starte jarzyny, zrumienić na silnym ogniu, po czym zmniejszyć płomień, dodać sól, bazylię, wlać wino i dusić kilka minut pod przykryciem.

- Z przygotowanego mięsa formować zwilżonymi rękami małe kulki i obtaczać je w mące.

- Na głębokiej patelni mocno rozgrzać olej, smażyć kulki na złoty kolor.

- Usmażone przełożyć do jarzyn i dusić razem około 30 min. Pod koniec dodać szczyptę cukru, wlać sok z cytryny, delikatnie wymieszać.

- Podawać z ryżem lub makaronem, posypać zieloną pietruszką.
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#9 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 27 lipiec 2006 - 17:26

Wieprzowina po gruzińsku

30 dkg wieprzowiny *30 dkg ziemniaków * 1 pomidor * 3 dkg koncentratu pomidorowego * 20 dkg fasolki szparagowej * 10 dkg ogórków kiszonych * 6 dkg cebuli * 3 dkg tłuszczu * 1/2 szklanki słodkiej śmietany * 1 łyżka posiekanej pietruszki * sól, pieprz * 2 łyżki mąki

- Mięso pokroić w małe plastry, oprószyć solą i mąką i zrumienić, przełożyć do rondla.
- Obrane ziemniaki pokroić w plastry i dodać do mięsa, fasole szparagową, ogórki, obrane pomidory pokroić w kostkę. Wszystko zalać wodą i gotować.
- Dodać koncentrat pomidorowy, zrobić zasmażkę, dodać śmietanę doprawić solą, pieprzem i pietruszką.
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#10 kurczak

kurczak

    Sufler

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 325 postów
  • Skąd:Warszawa

Napisano 27 lipiec 2006 - 19:14

Wiesz co Marderku ... to musi być pychotka.... ale napisz mi proszę czy Ty sam to już robiłeś?bo tak wszystko w dkg podajesz.... a nie da się uprościć? przecież nie będe z wagą latać...:P Pozdrawiam cieplutko :)
  • 0
CZASEM TRZEBA DAC SIĘ ZGIĄĆ ŻEBY NIE DAĆ SIĘ ZŁAMAĆ. AGA

#11 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 27 lipiec 2006 - 19:51

Kurczaczku, to są wielkości sugerowane. Sam gotując, odmierzam składniki "na oko", ale tutaj podaję ilości w takiej a nie innej formie, aby osobom które sa początkującymi kucharzami, było łatwiej :)

Pozdrawiam
marder
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#12 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 01 sierpień 2006 - 21:18

Wieprzowina z fasolą po hiszpańsku
40 dag bialej fasoli * 25 dag wieprzowiny * 1 średnia cebula * 1 ząbek czosnku * 200 ml przecieru pomidorowego * 6 plasterków chorizo ( można zastąpić czosnkowym salami) * oliwa z oliwek * sól i pieprz.

- Fasolę przebrać, umyć i namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować na wolnym ogniu.
- Pod koniec gotowania posolić. Lekko przestudzić, odcedzić.
- Wieprzowinę oczyścić, umyć, pokroić w kostkę i zrumienić na oliwie.
- Obraną cebulę opłukać, drobno posiekać i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem zrumienić na oliwie, dodać przecier pomidorowy, przyprawić solą i pieprzem.
- Dodać wieprzowinę, fasolę i pokrojone w paseczki chorizo. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#13 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3583 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 02 sierpień 2006 - 10:00

Schab po holendersku

600 g schabu (bez kości) * 4 – 5 winnych jabłek * 3 cebule dymki * 250 g pieczarek * 1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki) * 2 – 5 łyżek gęstej śmietany * 2 łyżki oleju * 1 łyżka masła * natka pietruszki * sól, pieprz

- Schab umyć, osuszyć, pokroić w kilkucentymetrowe paski i obsmażyć na gorącym oleju.
- Dodać obraną i drobno posiekaną cebulę ze szczypiorkiem. Smażyć, mieszając, 3 minuty.
- Przełożyć do rondla, oprószyć solą oraz pieprzem, podlać bulionem i dusić na wolnym ogniu 20 – 30 minut.
- Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, opłukać i obsmażyć na maśle. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn, dołożyć do pieczarek i mieszając, smażyć razem dalsze 2- 3 minuty.
- Pieczarki z jabłkami oprószyć solą oraz pieprzem, zaprawić śmietaną i przełożyć do rondla z mięsem. Dusić 10 minut. Podać posypane posiekaną natką.
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#14 katte73

katte73

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 96 postów

Napisano 13 grudzień 2011 - 21:58

KOTLETY SCHABOWE W CIEŚCIE
4 kotlety schabowe bez kości
2 jajka
2 łyżki mąki
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
Kotlety rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Ubić pianę z białek, dodać do niej żółtka i mąkę. Kotlety maczać w cieście, smażyć na gorącym tłuszczu.
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych