Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

Rosyjskie bliny


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Kornelia

Kornelia

    Sufler

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 475 postów

Napisano 08 marzec 2006 - 11:32

Czas przygotowania: 30 minut+2 godz. wyrastania ciasta
Ilość porcji: 4

Składniki:
30 g drożdży
400 g mąkii mąki
3 jajka
około 2 szklanek mleka
pól kostki masła
1 łyżka cukru
duża szczypta soli

Sposób przyrządzania:


Drożdże, 1/3 łyżki cukru, odrobine soli i 2 łyżki mąki rozpuścić w 2 -3 3 łyżkach ciepłej i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie jajka rozdzielić na białka i zółtka, a z białek ubić sztywną pianę Mąkę wsypać do dużej miski, wlać ciepłe mleko, żółtka, roztopione i wystudzone masło, cukier, sól, a na koniec przygotowany wcześniej zaczyn. Dokładnie wymieszać, delikatnie połączyć z pianą z białek, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na dwie godziny.
Na dwóch małych patelniach rozgrzać tłuszcz i smażyć małe placuszki - każdy z dwóch łyżek ciasta, z obu stron na złoty kolor. Serwować z kawiorem, śledziami, wędzonym łososiem, korniszonami, kaparami, kwaśną śmietaną, które podawać w małych miseczkach.
Ja osobiście polecam także na słodko z kwaśną śmietaną i jakąś marmoladką.
  • 0
Hakuna Matata


Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych