Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A

Nalewka z Tarniny


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Gość_konto_skasowane_*

Gość_konto_skasowane_*
  • Gość

Napisano 08 styczeń 2006 - 19:11

1 kg przemarzniętych owoców tarniny, 60 dag cukru, 0,5 l czystej wódki, 0,25 l spirytusu

Owoce umyć, ponakłuwać szpilką, wrzucić do słoja, przesypać cukrem i odstawić. Po 2-3 tygodniach,
gdy puszczą sok, połowę owoców usunąć, odciskając z nich sok do słoja,
a pozostałe zalać spirytusem wymieszanym z wódką, zamknąć i odstawić na 3-4 tygodnie.
Następnie nalewkę starannie przefiltrować, rozlać do butelek, szczelnie je zakorkować
i odstawić na półkę z przetworami w spiżarni. Po sześciu miesiącach będzie gotowa.
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych