1 kg przemarzniętych owoców tarniny, 60 dag cukru, 0,5 l czystej wódki, 0,25 l spirytusu
Owoce umyć, ponakłuwać szpilką, wrzucić do słoja, przesypać cukrem i odstawić. Po 2-3 tygodniach,
gdy puszczą sok, połowę owoców usunąć, odciskając z nich sok do słoja,
a pozostałe zalać spirytusem wymieszanym z wódką, zamknąć i odstawić na 3-4 tygodnie.
Następnie nalewkę starannie przefiltrować, rozlać do butelek, szczelnie je zakorkować
i odstawić na półkę z przetworami w spiżarni. Po sześciu miesiącach będzie gotowa.
Nalewka z Tarniny
Rozpoczęty przez
Gość_konto_skasowane_*
, sty 08 2006 19:11
Brak odpowiedzi do tego tematu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych