50 dag bardzo dojrzałych i soczystych wiśni, szklanka płynnego miodu pszczelego,
25 dag śliwek kalifornijskich, 15 goździków, litr spirytusu, 3 szklanki przegotowanej wody
Wiśnie umyć, osuszyć, połowę wydrylować i wsypać wszystkie do gąsiorka. Zalać miodem pszczelim,
przykryć ściereczką i odstawić. Mniej więcej po 24 godzinach wsypać goździki oraz wymyte,
osuszone i pokrojone w paseczki suszone śliwki. Zalać wszystko litrem spirytusu wymieszanego
z 3 szklankami przegotowanej wody. Dokładnie zakorkować gąsiorek i trzymać w cieple
przez 10-12 dni, codziennie nim potrząsać. Następnie alkohol zlać,
dodać płyn z odciśniętych przez płótno owoców. Całość przefiltrować przez gazę lub bibułę,
rozlać nalewkę do butelek i szczelnie zakorkować. Podawać nie wcześniej niż po 6-8 miesiącach.
Nalewka Wiśniowa
Rozpoczęty przez
Gość_konto_skasowane_*
, sty 08 2006 19:08
Brak odpowiedzi do tego tematu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych