Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A

Nalewka Farmaceutów


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_konto_skasowane_*

Gość_konto_skasowane_*
  • Gość

Napisano 08 styczeń 2006 - 19:06

1 kg cytryn, 1 kg cukru, po litrze mleka i 96-proc. spirytusu

Cytryny starannie wyszorować namydloną szczotką, dokładnie opłukać, osuszyć,
po czym obrać z żółtej skórki i białego albedo. Z jednej najpierw skroić cieniuteńką
żółtą warstwę skórki i odłożyć ją. Starannie obrane cytryny pokroić na cienkie talarki
i oczyścić z pestek, po czym ułożyć w słoju zamykanym na klamrę, dodać cukier,
spirytus i odłożoną skórkę z jednej cytryny. Słój dokładnie zamknąć i odstawić na
miesiąc w chłodne, ciemne miejsce (co kilka dni wstrząsać słojem).
Gdy nalew stanie się krystaliczny i nabierze pięknej złocistozielonkawej barwy,
starannie go przefiltrować i rozlać do butelek.
Już po dwóch tygodniach dojrzewania nalewka nadaje się do picia.
Dobra na zaziębienia i chandrę.
  • 0

#2 Difra

Difra

    Sufler

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 437 postów

Napisano 08 styczeń 2006 - 19:40

Czytam i czytam i doczytać się nie mogę, co z tym mlekiem? :shock: Wypić przed nalewką, czy może to już na odtrutkę przygotowane mieć trzeba? :twisted:

Pozdrawiam
zdziwiona Asia

  • 0
Pies szczeka- karawana idzie dalej!

"Albo jest idealizm, albo jest materializm, albo nie ma ku.wa nic śmiesznego" [W.Dymny]

#3 ewita

ewita

    Gawędziarz

  • R.I.P.
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1156 postów

Napisano 08 styczeń 2006 - 20:19

Darben! Aże się rozmarzyłam! Tylko chyba pora roku niekoniecznie ta... Skadże ja na ten przykład świeże śliwki wezmę? Z jabłkami problemów nie ma, gruszkę znajdę... Tyle dobroci na jeden raz serwujesz! Dużo może nie pijam - ale nalewki i nastojki cenię sobie bardzo. Będę musiała chyba pilnie notować w kajecie, żeby w sezonie popracować... :lol:
  • 0
Myślę, więc jestem... (Kartezjusz)

#4 Gość_konto_skasowane_*

Gość_konto_skasowane_*
  • Gość

Napisano 09 styczeń 2006 - 19:15

Diferko przeglądałem jeszcze raz opis i sam nie wiem po co to mlego?
kurde głupio mi :oops: :oops: :oops:
  • 0

#5 ann

ann

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 93 postów

Napisano 10 styczeń 2006 - 00:11

jak to po co? mleko podobno jest świetne na cerę :lol:
  • 0
;)


Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych