Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A

Nalewka Karmelówka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Gość_konto_skasowane_*

Gość_konto_skasowane_*
  • Gość

Napisano 08 styczeń 2006 - 17:26

850 ml czystej wódki, po 50 ml spirytusu i brandy, wyłuskany orzech włoski, 5 migdałów,
20 rodzynek, suszona śliwka, kawałek laski wanilii, 2 łyżki cukru

Rodzynki, migdały, orzech i śliwkę wypłukać, osuszyć, włożyć do słoja,
zalać spirytusem rozcieńczonym 50 ml przegotowanej wody, dodać wanilię i zamknąć słój.
Co jakiś czas potrząsać słojem, by składniki równo się macerowały.
Po 4 tygodniach zaprawę zlać i przefiltrować.
Owoce w słoju zalać 50 ml przegotowanej chłodnej wody i odstawić na dobę,
po czym zlać płyn do przefiltrowanej zaprawy.
Na rozgrzanej patelni podgrzać cukier z łyżką wody i mieszać, aż nabierze jasnozłotej barwy.
Gdy nieco przestygnie, dodać go do zaprawy, wlać wódkę, brandy i mieszać, aż karmel się rozpuści.
Przefiltrować przepalankę, rozlać do butelek i odstawić na kilka tygodni w ciemne
i chłodne miejsce. Jeśli chcemy uzyskać nalewkę mniej wytrawną,
rozcieńczamy spirytus wodą osłodzoną łyżką cukru.
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych