Czy któs może ma wypróbowany przepis, jak domowym sposobem robi się marcepana?
Pozdrawiam
Liwia
Marcepan
Rozpoczęty przez
Liwia
, mar 22 2005 23:11
1 odpowiedź w tym temacie
#1
Napisano 22 marzec 2005 - 23:11
#2
Napisano 23 marzec 2005 - 19:01
Elu, co prawda słodycze to nie moja "działka", ale znalazłem dość stary przepis na marcepan (uprzedzam - nie miałem okazji go wypróbować):
6 białek, migdały, cukier, wanilia
Trzy szklanki migdałów sparzyć i obrać ze skórki, posiekać i utrzeć z jednym białkiem, szklanką cukru i wanilią, a dalsze dwa białka ubić na pianę i ucierać z już powstałą masą.
Wreszcie ostatnie dwa białka bardzo dobrze ubić i wszystko razem dokładnie wymieszać.
Masę wyłożyć ma blachę i piec 45-60 minut w średnio gorącym piecu.
6 białek, migdały, cukier, wanilia
Trzy szklanki migdałów sparzyć i obrać ze skórki, posiekać i utrzeć z jednym białkiem, szklanką cukru i wanilią, a dalsze dwa białka ubić na pianę i ucierać z już powstałą masą.
Wreszcie ostatnie dwa białka bardzo dobrze ubić i wszystko razem dokładnie wymieszać.
Masę wyłożyć ma blachę i piec 45-60 minut w średnio gorącym piecu.
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych