Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A

Garam masala - przyprawa kuchni indyjskiej


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Gość_kuba_*

Gość_kuba_*
  • Gość

Napisano 09 październik 2004 - 04:37

Aby przyrządzić w ogóle masalę należy użyć przypraw całych lub rozdrobnionych, a najczęściej ich kombinacji a do ich zrumienia używa się oczyszczonego masła (ghi) lub czystej oliwy z oliwek.
Popularną przyprawą w kuchni indyjskiej jest garam massala:
25g nasion kardamonu,
50g cynamonu,
25 całych goździków,
15g kminku indjskiego,
2 laski wanilii
pół gałki muszkatołowej.
Podgrzewa sie ghi lub oliwę w małym rondelku, dodaje przyprawy i po zbrązowieniu łączy się ją z ugotowaną potrawą.
Ghi przygotowuje się przez b. wolne podgrzewanie masła aż wyparuje woda i oddzielą się (wypłyną na powierzchnię lub opadną na dno) stałe substancje.
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych