Aby przyrządzić w ogóle masalę należy użyć przypraw całych lub rozdrobnionych, a najczęściej ich kombinacji a do ich zrumienia używa się oczyszczonego masła (ghi) lub czystej oliwy z oliwek.
Popularną przyprawą w kuchni indyjskiej jest garam massala:
25g nasion kardamonu,
50g cynamonu,
25 całych goździków,
15g kminku indjskiego,
2 laski wanilii
pół gałki muszkatołowej.
Podgrzewa sie ghi lub oliwę w małym rondelku, dodaje przyprawy i po zbrązowieniu łączy się ją z ugotowaną potrawą.
Ghi przygotowuje się przez b. wolne podgrzewanie masła aż wyparuje woda i oddzielą się (wypłyną na powierzchnię lub opadną na dno) stałe substancje.
Garam masala - przyprawa kuchni indyjskiej
Rozpoczęty przez
Gość_kuba_*
, paź 09 2004 04:37
Brak odpowiedzi do tego tematu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych