Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

Zapiekana wątróbka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 gosik

gosik

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 97 postów

Napisano 04 sierpień 2004 - 18:07

czas ok. 35min.
składniki
500 g ziemniaków
300 g cukini
3-4 łyżki oleju
sól, pieprz, sok z cytryny, gałka muszkatałowa
500 g wątróbki z indyka
1-2 łyżki tymianku
1 łyżka mąki
1-2 łyżki octu z biełego wina
100 mlbulionu z warzyw
100 ml śmietany
1-2 łyżki masła
100 ml mleka
2 jaja
75 g goudy


*ziemniaki w łupinach ugotować, cukinię pokroić w plastry. poddusić na łyżce oleju, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny
*wątróbkę pokroić, przyprawić, obtoczyć w mące i smażyć na 2-3 łyżkach oleju ok. 4 min.
dodać ocet,bulion, śmietanę, krótko gotować na wolnym ogniu
*piekarnik rozgrzać do 150 C, ziemniaki obrać,przecisnąć przez praskę, wymieszać z masłem i gorącym mlekiem na gładką masę
*puree doprawićsolą i gałką, dodać żółtka
bialka ubić i dodać do puree
*watróbkę i cukinię włożyć do natłuszczonej formy, przykryć puree, posypać startym serem
*zapiekać ok. 15 min.

smacznego

  • 0
GOSIK


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych