BIAŁA KAPUSTA ZAPIEKANA Z SOSEM SEROWYM
składniki na 4 porcje
mała główka białej kapusty (ok.1 kg)
2 cebule
2 łyżki oleju
1 pęczek natki pietruszki
1 jabłko
3 jaja
200 g gęstej śmietany
200 g startego sera gouda
sól, pieprz, kminek, tymianek
1/2 łyżki masła
1.kapustę oczyścić,umyć, osuszyć, poszatkować
2.cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju
3. porcjami dodawać kapustę i smażyć
4.gdy kapusta zmnięknie, dodać posiekaną natkę pietruszki
5. piekarnik rozgrzać do 180 C
6. jabłko obrać, po usunięciu pestek pokroi w kostkę
7. jaja wymieszać ze śmietaną, dodać 100 g sera i jabłko
8 sos doprawić solą, pieprzem, kminkiem i tymiankiem
9. do natłuszczonej brytfanny włożyć warstwę kapusty, polać porcją sosu -powtarzać do wyczerpania składników
10.całość posypać pozostałym serem i obłożyć wiórkami masła
11. kapustę piec pod przykryciem ok.20 min.
12.zdjąć pokryfkę i piec jezcze 30 min.
pyszne i tylko ok.550 kcal jedna porcja
SMACZNEGO
zapiekana kapusta
Rozpoczęty przez
gosik
, sie 03 2004 21:11
2 odpowiedzi w tym temacie
#1
Napisano 03 sierpień 2004 - 21:11
GOSIK
#2
Napisano 03 sierpień 2004 - 21:27
WŁOSKA KAPUSTA ZAPIEKANA Z ZIEMNIAKAMI I RYBĄ
składniki na 4 porcje
750 g ziemniaków
2 łyżki masła
250 mlmleka
3 łyżki mąki
250 ml bulionu warzywnego
5 łyżek musztardy
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
800 g kapusty włoskiej
750 g filetów z morskiej ryby
4 łyżki soku cytryny
100 g przerośniętego boczku
1. ziemiaki wyszorować, ugotować w osolonej wodzie
2. mąkę przesmażyć na maśle
3.wlać mleko i bulion, stale mieszając
4sos zagotować, nie przerywając mieszania, doprawić musztardą, solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatałową
5 piekarnik rozgrzać do 200 C
6 kapustę umyć, pokroić w ósemki i blanszować w wodzie ok. 5 min., odcedzić
7 rybę opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprórzyć solą, podzielić na duże kawałki
8 ziemniaki odcedzić, obrać i pokroić w plastry
9 boczek pokroić w kostkę
10 kapustę, rybę i ziemniaki ułożyć na przemian w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, całość polać sosem i posypać kostkami boczku
11 zapikać ok. 20 min.
SMACZNEGO
składniki na 4 porcje
750 g ziemniaków
2 łyżki masła
250 mlmleka
3 łyżki mąki
250 ml bulionu warzywnego
5 łyżek musztardy
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
800 g kapusty włoskiej
750 g filetów z morskiej ryby
4 łyżki soku cytryny
100 g przerośniętego boczku
1. ziemiaki wyszorować, ugotować w osolonej wodzie
2. mąkę przesmażyć na maśle
3.wlać mleko i bulion, stale mieszając
4sos zagotować, nie przerywając mieszania, doprawić musztardą, solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatałową
5 piekarnik rozgrzać do 200 C
6 kapustę umyć, pokroić w ósemki i blanszować w wodzie ok. 5 min., odcedzić
7 rybę opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprórzyć solą, podzielić na duże kawałki
8 ziemniaki odcedzić, obrać i pokroić w plastry
9 boczek pokroić w kostkę
10 kapustę, rybę i ziemniaki ułożyć na przemian w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, całość polać sosem i posypać kostkami boczku
11 zapikać ok. 20 min.
SMACZNEGO
GOSIK
#3
Napisano 04 sierpień 2004 - 11:07
WŁOSKA KAPUSTA ZAPIEKANA Z BOCZKIEM
składniki na 4 porcje
1 op. zupy-krem z kalafiora
600 g kapusty włoskiej
100 g przerośniętego boczku wędzonego
40 g masła
2 łyżki ziół prowansalskich
tłiszcz do posmarowania formy
200 g startego sera gouda
-kremową zupę ugotować wg przepisu na opakowaniu
- kapustę poszatkować, blanszować w osolonej wodzie ok. 2 min. i odcedzić
boczek pokroić w kostkę, masło roztopić, dodać boczek i wytopić
-dodać posztkowaną kapustę, zioła, dokładnie wymieszać , następnie wlać zupę-krem z kalafiora, jeszcze raz wymieszać, kapustę gotować na wolnym ogniu ok.10 min., piekarnik rozgrzać do 250 C
- cztery żaroodporne miseczki posmarować tłuszczem, do każdej nałożyć porcję kapusty i obficie posypać serem
-naczynia wstawić do piekarnika najbliżej żródła ciepła , kapustę piec 10-15 min, aż ser zrumieni się na złocistobrązowo
przygotowanie ok. 45 min
1 porcja to ok. 450 kcal
SMACZNEGO
składniki na 4 porcje
1 op. zupy-krem z kalafiora
600 g kapusty włoskiej
100 g przerośniętego boczku wędzonego
40 g masła
2 łyżki ziół prowansalskich
tłiszcz do posmarowania formy
200 g startego sera gouda
-kremową zupę ugotować wg przepisu na opakowaniu
- kapustę poszatkować, blanszować w osolonej wodzie ok. 2 min. i odcedzić
boczek pokroić w kostkę, masło roztopić, dodać boczek i wytopić
-dodać posztkowaną kapustę, zioła, dokładnie wymieszać , następnie wlać zupę-krem z kalafiora, jeszcze raz wymieszać, kapustę gotować na wolnym ogniu ok.10 min., piekarnik rozgrzać do 250 C
- cztery żaroodporne miseczki posmarować tłuszczem, do każdej nałożyć porcję kapusty i obficie posypać serem
-naczynia wstawić do piekarnika najbliżej żródła ciepła , kapustę piec 10-15 min, aż ser zrumieni się na złocistobrązowo
przygotowanie ok. 45 min
1 porcja to ok. 450 kcal
SMACZNEGO
GOSIK
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych