Dostałem niedawno taki przepis, chętnie się podzielę:
- 2 pojedyncze filety z piersi z kurczaka – ok. 400 g
- pęczek szparagów – ok. 500 g
- mąka pszenna do oprószenia kotletów
- 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- 150 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 100 ml śmietanki 30% lub 36%
- pół łyżeczki przyprawy curry
- sól i pieprz, papryka słodka do smaku
- pół pęczka koperku
- opcjonalnie mąka pszenna do zagęszczenia sosu (w 50 ml zimnej wody wymieszać 1 łyżeczkę mąki pszennej)
- Filety z piersi kurczaka pokroić na mniejsze plastry (u mnie wyszło 5 mniejszych filecików). Każdy kawałek rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem oraz papryką słodką do smaku. Następnie każdy filet otoczyć w mące z obu stron, a jej nadmiar strzepnąć.
- Szparagi umyć, osuszyć, odłamać twarde końce – wystarczy złapać szparaga w obie ręce i przełamać – sam pęknie w odpowiednim miejscu. Twarde końce wywalić, a miękkie łodygi szparagów pokroić na ukośne kawałki o długości ok. 1 cm, a główki pozostawić w całości.
- Na dość dużej patelni rozgrzać oliwę z masłem. Nałożyć filety z piersi kurczaka i obsmażyć z obu stron na rumiano (nie za długo, by nie wysuszyć mięsa – po 2-3 minuty z każdej strony w zupełności wystarczą). Następnie zdjąć mięso z patelni i odłożyć na bok na talerz.
- Na tę samą patelnię, na której wcześniej smażyło się mięso wlać bulion warzywny lub drobiowy (u mnie przecedzony rosół). Następnie dodać pokrojone szparagi, przykryć patelnię pokrywką i dusić przez ok. 3-4 minuty (aż szparagi będą ugotowane al dente – na półtwardo). Kolejno dodać z powrotem na patelnię podsmażone kawałki kurczaka. Dodać również śmietankę kremówkę, przyprawę curry oraz posiekany drobno koperek i całość dokładnie wymieszać. Ponownie przykryć patelnię pokrywką i dusić przez ok. 4 minuty aż szparagi całkowicie zmiękną. Po tym czasie odkryć patelnię i wedle uznania zagęścić sos – w tym celu należy w 50 ml zimnej wody rozrobić dokładnie 1 łyżeczkę mąki pszennej, a następnie stopniowo wlewać na patelnię cały czas mieszając, by uzyskać jednolity gęsty sos. Doprowadzić sos do wrzenia, a następnie zestawić patelnię z palnika.