Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

Kurczak ze szparagami


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3584 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 11 czerwiec 2023 - 20:35

Dostałem niedawno taki przepis, chętnie się podzielę:

 

  • 2 pojedyncze filety z piersi z kurczaka – ok. 400 g
  • pęczek szparagów – ok. 500 g
  • mąka pszenna do oprószenia kotletów
  • 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • 150 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 100 ml śmietanki 30% lub 36%
  • pół łyżeczki przyprawy curry
  • sól i pieprz, papryka słodka do smaku
  • pół pęczka koperku
  • opcjonalnie mąka pszenna do zagęszczenia sosu (w 50 ml zimnej wody wymieszać 1 łyżeczkę mąki pszennej)

 

  1. Filety z piersi kurczaka pokroić na mniejsze plastry (u mnie wyszło 5 mniejszych filecików). Każdy kawałek rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem oraz papryką słodką do smaku. Następnie każdy filet otoczyć w mące z obu stron, a jej nadmiar strzepnąć.
  2. Szparagi umyć, osuszyć, odłamać twarde końce – wystarczy złapać szparaga w obie ręce i przełamać – sam pęknie w odpowiednim miejscu. Twarde końce wywalić, a miękkie łodygi szparagów pokroić na ukośne kawałki o długości ok. 1 cm, a główki pozostawić w całości.
  3. Na dość dużej patelni rozgrzać oliwę z masłem. Nałożyć filety z piersi kurczaka i obsmażyć z obu stron na rumiano (nie za długo, by nie wysuszyć mięsa – po 2-3 minuty z każdej strony w zupełności wystarczą). Następnie zdjąć mięso z patelni i odłożyć na bok na talerz.
  4. Na tę samą patelnię, na której wcześniej smażyło się mięso wlać bulion warzywny lub drobiowy (u mnie przecedzony rosół). Następnie dodać pokrojone szparagi, przykryć patelnię pokrywką i dusić przez ok. 3-4 minuty (aż szparagi będą ugotowane al dente – na półtwardo). Kolejno dodać z powrotem na patelnię podsmażone kawałki kurczaka. Dodać również śmietankę kremówkę, przyprawę curry oraz posiekany drobno koperek i całość dokładnie wymieszać. Ponownie przykryć patelnię pokrywką i dusić przez ok. 4 minuty aż szparagi całkowicie zmiękną. Po tym czasie odkryć patelnię i wedle uznania zagęścić sos – w tym celu należy w 50 ml zimnej wody rozrobić dokładnie 1 łyżeczkę mąki pszennej, a następnie stopniowo wlewać na patelnię cały czas mieszając, by uzyskać jednolity gęsty sos. Doprowadzić sos do wrzenia, a następnie zestawić patelnię z palnika.

 

 


  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych