500 g schabu bez kości,
1 średni kawałek imbiru lub 1 łyżka imbiru w proszku,
1cebula,
3 ząbki czosnku,
1/2 papryki zielonej, 1/2 papryki czerwonej,
1 ogórek zielony pokrojony w plasterki,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
100 g ananasa z puszki, 100 ml soku z pomarańczy
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka płynnego ciemnego miodu,
sól, pieprz, olej do głębokiego smażenia,
Marynata
białko z 1 jaja
1 łyżeczka białego octu winnego ,
1 łyżka wódki, 2 łyżki sosu sojowego, szczypta soli
Schab pokroić w kostkę o boku 2,5 cm, Dokładnie wymieszać składniki marynaty i zalać nią mięso. Marynować 30 min.
Imbir obrać i drobno posiekać, czosnek obrać i zmiażdżyć.
Cebulę obrać i pokroić w płatki, papryki wypestkować i także pokroić w kwadraty jak mięso.
Zamarynowane mięso obsmażyć na nagrzanym do temp. 190 st.C oleju na jasnobrązowy kolor. Wyjąć i osączyć na bibule.
Czosnek i imbir zrumienić na silnie rozgrzanym oleju, dodać cebulę i paprykę. Smażyć, ciągle mieszając przez 1 minutę. Dodać sok z pomarańczy i ocet, miód, koncentrat pomidorowy oraz mąkę ziemniaczaną. Gotować ciągle mieszając, póki nie zgęstnieje.
Dodać pokrojonego ananasa i plasterki ogórka. Zagotować. Dodać mięso.
Wyłożyć na półmisek i podawać.
Porcja dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 40 min.
Czas gotowania: 10 min.
To samo w wersji light Obsmażyć mięso i dodać do niego gotowy sos Pudliszek czy innych Winiar