Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A

Schab po chińsku słodko-kwaśny

przepis schab słodko-kwaśny chińszczyzna

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_kuba_*

Gość_kuba_*
  • Gość

Napisano 01 lipiec 2014 - 13:13

500 g schabu bez kości,

1 średni kawałek imbiru lub 1 łyżka imbiru w proszku,

1cebula,

3 ząbki czosnku, 

1/2 papryki zielonej, 1/2 papryki czerwonej,

1 ogórek zielony pokrojony w plasterki,

1 łyżka koncentratu pomidorowego,

100 g ananasa z puszki, 100 ml soku z pomarańczy

1 łyżka mąki ziemniaczanej,

1 łyżka płynnego ciemnego miodu,

sól, pieprz, olej do głębokiego smażenia,

 

Marynata

białko z 1 jaja

1 łyżeczka białego octu winnego ,

1 łyżka wódki, 2 łyżki sosu sojowego, szczypta soli

 

Schab pokroić w kostkę o boku 2,5 cm, Dokładnie wymieszać składniki marynaty i zalać nią mięso. Marynować 30 min.

Imbir obrać i drobno posiekać, czosnek obrać i zmiażdżyć.

Cebulę obrać i pokroić w płatki, papryki wypestkować i także pokroić w kwadraty jak mięso.

Zamarynowane mięso obsmażyć na nagrzanym do temp. 190 st.C oleju na jasnobrązowy kolor. Wyjąć i osączyć na bibule.

Czosnek i imbir zrumienić na silnie rozgrzanym oleju, dodać cebulę i paprykę. Smażyć, ciągle mieszając przez 1 minutę. Dodać sok z pomarańczy i ocet, miód, koncentrat pomidorowy oraz mąkę ziemniaczaną. Gotować ciągle mieszając, póki nie zgęstnieje.

Dodać pokrojonego ananasa i plasterki ogórka. Zagotować. Dodać mięso.

Wyłożyć na półmisek i podawać.

 

Porcja dla 4-6 osób.

Czas przygotowania: 40 min.

Czas gotowania: 10 min.

 

To samo w wersji light ;) Obsmażyć mięso i dodać do niego gotowy sos Pudliszek czy innych Winiar :D 


  • 1

#2 Matyldzia

Matyldzia

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 60 postów

Napisano 01 lipiec 2014 - 16:02

Dzięki za przepis Kuba, w najblizszy weekend wypróbuje.  :)


  • 0

#3 __ANIOLEK__

__ANIOLEK__

    Orator

  • Super Moderator
  • 6274 postów
  • Skąd:home

Napisano 03 lipiec 2014 - 13:26

Stokrotne dzięki Kuba :) :) :)


  • 0

"Stań twarzą zwróconą do słońca, a cień pozostanie za tobą". /Teresa Lipowska/

 

"Śmiech jest masażem dla brzucha! Uśmiech jest masażem dla serca!".

 

 




Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: przepis, schab słodko-kwaśny, chińszczyzna

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych