Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

GŁODUJ NA ZDROWIE


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 malenstwo

malenstwo

    Podpowiadacz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 232 postów

Napisano 04 styczeń 2004 - 00:56

Głodówka jako działanie lecznicze znów powraca do łask. Zaleca się ją nie tylko osobom chorym.
Pomaga na choroby takie jak :
Nadciśnienie, cukrzycę II typu, wysoki poziom cholesterolu, wstępne stadium choroby nowotworowej;
Alergie skórne, astma, nawracające infekcje górnych dróg oddechowych, nerwice;

Szkodzi natomiast :
Osobom ciężko chorym na nowotwory i gruźlicę, z nadczynnością tarczycy, niewydolnością wątroby, płuc, nerek, zapaleniem i owrzodzeniem żołądka, nieżytami jelit;
Ludziom starszym lub osłabionym ( np. po operacjach);
Kobietom w ciąży i karmiącym;
Dzieciom poniżej 8 roku życia.


Jej zwolennicy porównują ją do... remontu starego budynku. Oprócz pozbycia się toksyn i odciążenia pracy narządów celem kuracji jest również zwiększenie odporności, likwidacja wewnątrzustrojowych ognisk zapalnych, obniżenie ciśnienia krwi. Rezultat - gładka i rozjaśniona cera
Wraz z jedzeniem do naszego organizmu trafiają metale ciężkie (np. kadm i ołów), konserwanty, "dodatki" do żywności, pestycydy. Toksyny obecne są również w wodzie i powietrzu. Część z nich jest wydalana przez organizm, część jednak pozostaje w naszych tkankach. Pozbyć się ich można stosując właśnie głodówkę.
Każdy, kto stosował leczenie głodem zapamięta towarzyszący jej stan ożywienia, odzyskania sił witalnych i rozjaśnienia umysłu.
Głodówki zdrowotnej nie powinny stosować osoby mające jakiekolwiek wątpliwości w stosunku do tej metody leczenia, lub źle tolerujące brak pokarmu.
Pierwsza głodówka nie powinna trwać dłużej niż 4 - 5 dni. Przed jej rozpoczęciem warto jednak skonsultować się z lekarzem i wykonać zlecone przez niego badania - dotyczy to szczególnie osób przyjmujących na stałe leki, gdyż w trakcie głodówki należy ich dawki odpowiednio zmniejszyć.
Do diety głodem należy najpierw przygotować swój organizm. Przynajmniej na 2 - 3 dni przedtem należy ograniczyć ilość pożywienia i stopniowo wyłączać z niego mięso i pokarmy ciężkostrawne. W przypadku problemów z zaparciami należy pomagać sobie łagodnymi środkami przeczyszczającymi (także w trakcie postu należy dbać o regularne usuwanie produktów przemiany materii).

Podczas głodówki organizm musi zmienić swoje przyzwyczajenia.
Brak pożywienia powoduje przede wszystkim zahamowanie wydzielania kwasów żołądkowych i enzymów trawiennych. Po pewnym czasie "włączone" zostaje odżywianie wewnątrzustrojowe, najważniejszy element kuracji - bo prowadzący do usunięcia komórek zbędnych, często chorych utrzymywanych dzięki normalnemu odżywianiu, złogów białka, cholesterolu, innych tłuszczów oraz martwych fragmentów tkanek. Zmniejsza to przenikanie z przewodu pokarmowego do krwi substancji toksycznych, które ustępują miejsca witaminom i solom mineralnym.
Zmianie ulega także wydzielanie hormonów sterujących procesami życiowymi organizmu. Maleje stężenie hormonu tarczycy i gonatropiny, a rośnie hormonu wzrostu glukagonu, adrenaliny i insulin, aby zachować sprawnosć ustroju i podtrzymać ważne dla przetrwania funkcje serca, mózgu, nerek, wątroby, p. pokarmowego mięsni i płuc.

Nawet w przypadku ścisłej głodówki nie stosuje się postu "zerokalorycznego", trudnego do zniesienia. Podawanie niewielkich dawek węglowodanów (ok. 200 kcal) zapobiega złemu samopoczuciu i polepsza działanie narządów odpowiedzialnych za procesy adaptacyjne (nerki, wątroba, płuca). Dokuczliwe ssanie w żołądku można łagodzić pijąc kleik z siemienia lnianego, wodę z miodem, bulion . Przyjmować należy ok. 2 - 4 litrów płynów dziennie.

W zależności od czasu trwania głodówki dzieli się na krótkotrwałe (kilku i kilkunastodniowe) oraz długotrwałe (kilkutygodniowe).
Z badań przeprowadzonych przez placówki leczące nadwagę wynika, ze najlepsze rezultaty dają głodówki trwające od 5 - 7 dni, zwłaszcza, gdy są systematycznie powtarzane (np. raz na miesiąc). Głodówki trwające dzień lub dwa dają niewielkie rezultaty, gdyż organizm nadal funkcjonuje w dotychczasowym rytmie.
Długie głodówki mogą doprowadzić do poważnych niedoborów składników pokarmowych, obniżenia odporności i wyniszczenia organizmu, można je stosować wyłącznie w przystosowanych do tego placówkach.
Ze względu na skład diety głodówki dzieli się na ścisłe ( pije się tylko samą wodę lub napary ziołowe) lub częściowe (np. sokowe, owocowo - warzywne, kiedy pije się różne soki lub je tylko owoce lub warzywa.

Pozdrawiam
  • 0

Nigdy nie zapominaj najpiękniejszych dni swego życia! Wracaj do nich ilekroć w twym życiu wszystko zaczyna sie walić.


#2 malenstwo

malenstwo

    Podpowiadacz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 232 postów

Napisano 04 styczeń 2004 - 01:05

I jeszcze słówko o tym...

Przykazania dla poszczących
Jeśli chcemy poprawić skuteczność stosowanej głodówki, przestrzegajmy w jej trakcie kilku zaleceń:

1. Unikać miejsc, które mogłyby skusić smakowitym jedzeniem. Nośmy ze sobą butelkę z woda mineralna, aby oszukać nią ewentualny głód
2. Starajmy się gimnastykować lub codziennie wybierać się na dłuższy spacer, aby dotlenić organizm. Zapewnijmy sobie odpowiednia ilość snu. Zachowajmy psychiczny relaks i nie poddawajmy się stresowi.
3. W miarę możliwości codziennie fundujmy sobie niewielka dawkę promieni słonecznych.
4. Przynajmniej raz dziennie bierzmy prysznic lub kąpiel w wannie, a kilkakrotnie w ciągu dnia myjmy zęby i język - ciało podczas głodówki wydziela nieprzyjemne zapachy.
5. Pamiętajmy, że może nam się przydać cieplejsza bielizna i ubranie.
6. Obserwujmy dokładnie swój organizm i jego podstawowe funkcje życiowe. W tym celu codziennie mierzmy temperaturę ciała, ciśnienie krwi i wagę, częstość tętna i ilość oddechów na minutę. Jeśli coś nas zaniepokoi, przerwijmy głodówkę.


Pozdrowienia
  • 0

Nigdy nie zapominaj najpiękniejszych dni swego życia! Wracaj do nich ilekroć w twym życiu wszystko zaczyna sie walić.


#3 malenstwo

malenstwo

    Podpowiadacz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 232 postów

Napisano 04 styczeń 2004 - 15:18

Nie mniej ważny od samej głodówki jest również sposób, w jaki powraca sie do normalnego odżywiania. Zbyt szybki, według lekarzy jest nawet niebezpieczniejszy niż nagłe zaprzestanie jedzenia. Powrót taki trwac powinien tyle czasu, ile sama głodówka. Przejść trzeba na diete lekkostrawną z potrawami roślinnymi, mlecznymi typu jogurty, kefir, biały ser (z wyłączeniem słodkiego mleka). Na końcu włącza sie do diety gotowane mięso. Posiłki należy spożywać częściej, w mniejszych porcjach.
Każdej głodówce towarzyszy zakaz palenia i picia alkoholu.
:)
Pozdrowienia
  • 0

Nigdy nie zapominaj najpiękniejszych dni swego życia! Wracaj do nich ilekroć w twym życiu wszystko zaczyna sie walić.


#4 malenstwo

malenstwo

    Podpowiadacz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 232 postów

Napisano 24 grudzień 2006 - 13:50

Joela, jeśli głodówka lecznicza, to tylko pod okiem fachowca, lekarza najlepiej.
Cera nie zszarzeje, oczki nie przygasną w ciagu takiej krótkiej kuracji, a organizm sie oczysci.

Swiateczna głodowke odradazam, ale po świetach...

Pozdrawiam świątecznie :)
  • 0

Nigdy nie zapominaj najpiękniejszych dni swego życia! Wracaj do nich ilekroć w twym życiu wszystko zaczyna sie walić.



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych