- 200g czerwonej fasoli
- 400g wieprzowiny (łopatka albo od szynki)
- 250g wędzonki
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki smalcu
- łyżka octu
- ostra papryka w proszku
- liść laurowy
- śmietana 22%
- 1 jajko
- mąka
- sól, pieprz
Fasolę moczymy przez noc w niewielkiej ilości wody. Gotujemy wraz z wędzonką, pietruszką i liściem laurowym w dwóch litrach wody.
W drugim garnku, przygotowujemy mięso: pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na smalcu do zeszklenia, dodajemy paprykę i pokrojone w kostkę mięso. Dodajemy paprykę, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy do miękkości.
Kiedy fasola będzie już niemal miękka, wyjmujemy wędzonkę, kroimy ją w kostkę i wrzucamy z powrotem. Następnie dodajemy uduszone na miękko mięso.
Jajko mieszamy z odrobiną mąki i szczyptą soli, tak aby przygotowana masa miała konsystencję gęstej śmietany. Tak przygotowana masę wlewamy do zupy aby powstały lane kluseczki.
Na samym końcu zaprawiamy zupę śmietaną.