Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A

Superowskie rogaliki dla łasucha.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Gość_konto_skasowane_*

Gość_konto_skasowane_*
  • Gość

Napisano 27 styczeń 2012 - 06:58

Rogaliki choć są drożdżowe, to nie wymagają bardzo wiele pracy i zawsze wychodzą, polecam...
Składniki:
* okolo 1 kg mąki pszennej
* 10 dkg świeżych drożdży
* 2 jajka i 1 żółtko
* 1/2 szklanki cukru
* 1 szklanka mleka
* szczypta soli
* okolo 1/2 kg marmolady o ulubionym smaku
* cukier puder do posypania
* 1/2 kostki margaryny i 1/2 kostki smalcu.
Wykonanie:
3/4 kostki drożdży pokruszyć do miski, zalać szklanką ciepłego mleka i wsypać cukier-1/2 szklanki, calość wymieszać i dodać około 3/4 szklanki mąki, najlepiej przy użyciu drewnianej łyżki wymieszać i odstawić na okolo pół godzinki, przykryć ściereczką...
Potem, do tej miski z drożdżami dodać przesianą mąkę-około 3/4 z kg, jajka, sól i posiekany tłuszcz. Całość dokładnie wyrobić, starając się wtłoczyć, jak największą ilość powietrza-najlepiej czynnośc tę powierzyć silnemu mężczyźnie lub młodzieńcowi, bo to wymaga czasu, żeby ciasto było lśniące i samo odklejało się od miski, ale nie może być twarde, jeśli trzeba, to można lekko podsypać mąką, ale powinno pozostać miękkie i sprężyste,a do tego dość luźne-luźniejsze niż na pierogi, to kwestia wyrobienia. Po takim maltretowaniu ciasta można je razem z miską wstawić na godzinkę do lodowki, aby urosło-jest też metoda mówiąca o zalaniu ciasta zimną wodą i pozostawieniu na godzinkę, obie są dobre i sprawdzone przeze mnie, ale ciasto zalane wodą, trzeba potem podsyypać mąką i wyrobić. Ja teraz preferuję lodówkę, efekt jest ten sam, a potem już wyrośnięte ciasto dzielę na kilka porcji, formuję rulon, jak na kopytka i odcinam kawałeczki długości 5 cm, rozwałkowuję i na środek daję łyżeczkę płaską marmolady (marmolada jest konieczna, bo dżem się przypala, a marmolada nie), zwijam i formuję kształt rogalika. Dla osób, które chcą szybko wykonać te ciastka polecam na kółeczko rozwałkowane, grubości około 0/5 cm nałożyć (na środek) marmoladę i zgiąć w połowie, lekko docisnąć, wyjdą półkola, też efektowne. Na wysmarowanej i podsypanej mąką blaszce układać kolejno w rzędach ciastka, pozostawiając około pół cm luzu, bo one wyrosną. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C i wstawić foremkę z ciastkami, piec do momentu uzyskania złotego koloru rogalików, około 15-20 minut, jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem. Z tej ilości- mi osobiscie wychodzi około 70 sztuk rogalików, przechowuję je w foliowym woreczku, a mój starszy syn zajada się nimi, nawet mała Lenka je uwielbia. Szczerze polecam-lepsze są niż kupione w piekarni:P
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych