Składniki:
80 dag szynki wieprzowej lub schabu
2 cebule
3 marchewki
3 papryki ( mogą być w różnym kolorze )
ocet winny
ziele angielskie, sól, pieprz, bazylia i rozmaryn
Przygotowanie:
- mięso umyć, okroić z błon i tłuszczu
- nożem zrobić na całej powierzchni głębokie nacięcia ( "plastry")
- natrzeć mięso przyprawami, skropić octem winnym i wstawić na kilka godzin do lodówki ( ja z reguły wstawiam na całą noc)
Następnie po wyjęciu mięsa z lodówki
- cebulę pokroić na plasterki, marchew i paprykę pokroić w paseczki
- warzywa wymieszać z przyprawami a potem włożyć w nacięcia w mięsie
- mięso włożyć do garnka,polać mocno rozgrzanym na patelni olejem a następnie podlać wodą do 1/3 wysokości mięsa.Dusić pod przykryciem do miękości.
- pokroić mięso w grube plastry, podawać polane sosem z duszenia.
Do duszenia można dodać jeszcze kabaczek lub cukinię.
szynka lub schab z warzywami
Rozpoczęty przez
katte73
, sty 10 2012 19:59
2 odpowiedzi w tym temacie
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych