składniki farszu: 80 dag pieczarek, 2 jajka, 7 dag masła, średnia cebula, olej, pieprz i sól do smaku.
przygotowanie: umyte pieczarki udusić.Cebulę pokroić w kostkę i zarumienić na oleju.Jajka ugotować na twardo. Wszystkie składniki zemleć na maszynce do mięsa, dodać sól, pieprz, masło i przesmażyć na patelni.
składniki ciasta: 2 szklanki maki pszennej, 12,50 dag margaryny, jajko, 2 dag drożdży, pół szklanki kwaśnej śmietany, sól.
przygotowanie: tłuszcz posiekać na stolnicy z mąką. Dodać pokruszone drożdże, jajko i śmietanę. Dobrze wyrobić, aby osiągnęło jednolitą konsystencję.Rozwałkowywać na placki o grubości 1,50 cm. Wyciąć z nich prostokąty na każdy nakładać farsz, dokładnie zakleić i pokroić na małe paszteciki.Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie posmarować rozbitym jajkiem i piec w temperaturze 150 stopni na złoty kolor
farsz pieczarkowy można zastąpić farszem mięsnym:
składniki: 25 dag wieprzowiny lub mięsa z drobiu, mała kajzerka, jajko, 2 dag masła cebula.
przygotowanie: pokrojoną cebulę usmażyć na masle, aż będzie złocista. Ugotowane mięso zemleć na maszynce wraz z namoczoną bułką oraz przestudzoną cebulą. Wbić jajko do masy, doprawić solą i pieprzem. Gdyby masa była za rzadka, wsypać tartej bułki
- polecam
Paszteciki
Rozpoczęty przez
katte73
, gru 20 2011 21:48
1 odpowiedź w tym temacie
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych