Dynia - do mięs, wędlin, kanapek, przekąsek
ok 2-2,5 kg dyni ( aby była dość twarda, nie przejrzała) obrać ze skórki, pokroić w kostkę
2,5 szkl cukru
1,5 szkl octu
1 szkl wody
2-3 płaskie łyżeczki goździków
Zagotować zalewę, wrzucić do niej pokrojoną dynię i gotować ok. 20min lub tak długo aż dynia będzie dość miękka i chrupka(nie rozgotować!) Nie dolewać wody, gdyż dynia puści też własny sok.
Gorącą dynię z zalewą przekładamy do słoików, zakręcamy i gotowe, nie pasteryzujemy
Marynaty
Rozpoczęty przez
Gość_nicka_brak_*
, paź 26 2011 19:54
3 odpowiedzi w tym temacie
#1 Gość_nicka_brak_*
Napisano 26 październik 2011 - 19:54
#2
Napisano 27 październik 2011 - 23:16
mnnnnnnnaim jest przepyszna ! Polecam
"Warto, warto żyć" -Tuwim Julian
#3
Napisano 01 listopad 2011 - 00:05
Taka dynie robi moja Babcia. Jest pyszna. W ten sam sposob moja babcia robi gruszki - cos innego, a pysznego jako dodatek do obiadu.
To ja sie podlacze.
Pikle z burakow ( koreanskie )
1 szklanka wrzącej wody
-1/2 szklanki octu z wina ryżowego
-6 łyżek cukru
-2 łyżeczki soli
-ok. 1 kg jędrnych małych buraczków, obranych, przekrojonych na pół i pociętych w cienkie, cieniutkie plasterki
W garnku mieszamy wodę, ocet, sól i cukier, mieszamy, aż cukier się rozpuści. Pocięte warzywa i ew, ziarno kolendry wrzucamy do słoika. Zalewamy ciepłą zalewą, zakręcamy. gdy wystygnie wkładamy do lodówki. Dobre po 3-4 dniach. Można przechowywać do miesiąca.
Tak mozna 'piklowac' tez inne warzywa, marchew, koper wloski, papryke itp
To ja sie podlacze.
Pikle z burakow ( koreanskie )
1 szklanka wrzącej wody
-1/2 szklanki octu z wina ryżowego
-6 łyżek cukru
-2 łyżeczki soli
-ok. 1 kg jędrnych małych buraczków, obranych, przekrojonych na pół i pociętych w cienkie, cieniutkie plasterki
W garnku mieszamy wodę, ocet, sól i cukier, mieszamy, aż cukier się rozpuści. Pocięte warzywa i ew, ziarno kolendry wrzucamy do słoika. Zalewamy ciepłą zalewą, zakręcamy. gdy wystygnie wkładamy do lodówki. Dobre po 3-4 dniach. Można przechowywać do miesiąca.
Tak mozna 'piklowac' tez inne warzywa, marchew, koper wloski, papryke itp
Hakuna Matata
#4 Gość_nicka_brak_*
Napisano 04 listopad 2011 - 22:52
Dzięki Danielko Kornelio, czy mozna te pikle krótko pasteryzowac aby mozna było przechowywac je dłuzej?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych