Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A

Marynaty


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_nicka_brak_*

Gość_nicka_brak_*
  • Gość

Napisano 26 październik 2011 - 19:54

Dynia - do mięs, wędlin, kanapek, przekąsek

ok 2-2,5 kg dyni ( aby była dość twarda, nie przejrzała) obrać ze skórki, pokroić w kostkę
2,5 szkl cukru
1,5 szkl octu
1 szkl wody
2-3 płaskie łyżeczki goździków

Zagotować zalewę, wrzucić do niej pokrojoną dynię i gotować ok. 20min lub tak długo aż dynia będzie dość miękka i chrupka(nie rozgotować!) Nie dolewać wody, gdyż dynia puści też własny sok.
Gorącą dynię z zalewą przekładamy do słoików, zakręcamy i gotowe, nie pasteryzujemy :)
  • 0

#2 dani

dani

    Sufler

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 322 postów
  • Skąd:Wrocław

Napisano 27 październik 2011 - 23:16

mnnnnnnnaim jest przepyszna ! Polecam
  • 0
"Warto, warto żyć" -Tuwim Julian

#3 Kornelia

Kornelia

    Sufler

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 475 postów

Napisano 01 listopad 2011 - 00:05

Taka dynie robi moja Babcia. Jest pyszna. W ten sam sposob moja babcia robi gruszki - cos innego, a pysznego jako dodatek do obiadu. 
To ja sie podlacze.

Pikle z burakow ( koreanskie )

1 szklanka wrzącej wody
-1/2 szklanki octu z wina ryżowego
-6 łyżek cukru
-2 łyżeczki soli
-ok. 1 kg jędrnych małych buraczków, obranych, przekrojonych na pół i pociętych w cienkie, cieniutkie plasterki

W garnku mieszamy wodę, ocet, sól i cukier, mieszamy, aż cukier się rozpuści. Pocięte warzywa i ew, ziarno kolendry wrzucamy do słoika. Zalewamy ciepłą zalewą, zakręcamy. gdy wystygnie wkładamy do lodówki. Dobre po 3-4 dniach. Można przechowywać do miesiąca. 
Tak mozna 'piklowac' tez inne warzywa, marchew, koper wloski, papryke itp
  • 0
Hakuna Matata

#4 Gość_nicka_brak_*

Gość_nicka_brak_*
  • Gość

Napisano 04 listopad 2011 - 22:52

Dzięki Danielko ;) Kornelio, czy mozna te pikle krótko pasteryzowac aby mozna było przechowywac je dłuzej?
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych