Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

Ryż po arabsku


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 walezjusz

walezjusz

    Widz

  • Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 17 kwiecień 2011 - 16:38

Na dużą patelnię wylać dwie łyżki oliwy z oliwek, a następnie płaską warstwą wysypać 200g ryżu. Ryż prażyć przez chwilę na oliwie. Następnie sporządzić bulion z około 0,5 l wody i kostki rosołowej lub 1 łyżeczki Vegety, po czym zalać nim ryż. Na bardzo małym ogniu gotować pod przykryciem do momentu, aż ryż będzie miał odpowiednią miękkość (nie może być za miękki). W tym czasie cała woda powinna wyparować. Dodać około 1 łyżeczki curry (może być troszkę więcej – zależy od preferencji).
  • 0

#2 Gość_konto_skasowane_*

Gość_konto_skasowane_*
  • Gość

Napisano 23 kwiecień 2011 - 23:52

lubie ryz, szczegolnie ten ciemny... Twoj przepis jest ciekawy i taaaki prosty tak jak lubie ;) na pewno wyprobuje w najblizszym czasie :) pozdrawiam :)
  • 0

#3 Kornelia

Kornelia

    Sufler

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 475 postów

Napisano 20 październik 2011 - 22:35

Oliwy z oliwek z pierwszego tloczenia sie nie smazy - tylko olej zmieszany z oliwa z oliwek.
Ponadto w kuchni arabskiej nie uzywa sie vegety :)

Jakikolwiek ryz wrzucony na olej i podlany troche woda, doprawiony curry, papryczkami chili albo ( i) cynamonem zawsze bedzie dobry :)
Proponuje jeszcze uprazyc na tym oleju troche cebulki, albo kuminu. Pozdrawiam
  • 0
Hakuna Matata

#4 dani

dani

    Sufler

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 322 postów
  • Skąd:Wrocław

Napisano 21 październik 2011 - 21:48

a ja wypróbuję wasze pomysły bo luubie ryż ;)
ja gotuję ryż w woreczkach dodaje smażonej cebulki i przyprawę gyros firmy kotanyi bo dużo w niej zapachu z ziół a nie "posmaku maggi". Można też z makaronem..... pychotka
  • 0
"Warto, warto żyć" -Tuwim Julian


Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych