Szybki i smaczny obiad dla "kulinarnego analfabety". Proszę o przepisy.
#1
Napisano 05 lutego 2011 - 20:38
#2
Napisano 06 lutego 2011 - 14:34
* 4 jajka
* 4 nieduże cukinie
* 10-15 plastrów boczku wędzonego
* tymianek
* starty parmezan
* oliwa
* 100ml śmietanki 30%
* sól, pieprz
Śmietanę mieszamy z żółtkami i garstką parmezanu.
Gotujemy makaron.
W rondlu rozgrzewamy oliwę, smażymy na niej boczek, aż zacznie się robić chrupiący. Wtedy wrzucamy pokrojoną w słupki cukinię i tymianek. Podsmażamy tak długo aż cukinia nie zacznie nabierać złotawego koloru.
Odcedzamy makaron (nie hartujemy go!), i wrzucamy go do rondla z cukinią i boczkiem. Mieszamy cały czas podgrzewając. Gdy składniki w rondlu będą gorące i równomiernie wymieszane, zdejmujemy rondel z kuchenki i natychmiast wlewamy przygotowany wcześniej sos.
Podawać natychmiast, posypane odrobiną parmezanu.
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#3
Napisano 07 lutego 2011 - 13:10
I proszę o kolejne.
Pozdrawiam
#4
Napisano 09 lutego 2011 - 14:26
dodalam kolorowy makaron penne ,smaczne, dosc szybkie:)
#5
Napisano 20 lutego 2011 - 15:40
1. kupić pół kilo pierogów w sklepie, przynieść do domu
2. zagotować wodę w garnku z dodatkiem łyżki oleju
3. do gotującej wody włożyć pierogi, gotować na małym ogniu 10 min.
4. wyjąć przy użyciu takiej łyżki z dziurkami, i smacznego
PS. następnym razem podam przepis na otwarcie puszki z paprykarzem
#6
Napisano 21 lutego 2011 - 18:38
Pierogi z (tym co kto lubi) porcja dla jednej osoby
1. kupić pół kilo pierogów w sklepie, przynieść do domu
2. zagotować wodę w garnku z dodatkiem łyżki oleju
3. do gotującej wody włożyć pierogi, gotować na małym ogniu 10 min.
4. wyjąć przy użyciu takiej łyżki z dziurkami, i smacznego
PS. następnym razem podam przepis na otwarcie puszki z paprykarzem
Piotrze, przepisy na wesoło też są w cenie
#7
Napisano 14 marca 2011 - 12:48
#8
Napisano 20 października 2011 - 22:41
Zagotuj wode i na wrzatek wrzuc ryz, posol. Pogotuj z 3-4 minuty. Odcedz. W drugim garnku podsmaz cebulke pokrojona w kostke, dorzuc puszke tunczyka, lososia, albo sardynek ( w sosie wlasnym). Wrzuc na to ryz, dopraw curry, chili, dodaj lyzke koncentratu pomidorowego.
Smazone ziemniaczki
Ziemniaki pokroj w talarki, wrzuc je na goracy olej ( patelnia) przykryj na troche pokrywka, az zmiekna, pomieszaj, dodaj ziola jakie masz ( oregano, prowansalskie, tymianek, rozmaryn, papryke w proszku, sol), zdejmij pokrywke i dosmaz az beda brazowe i chrupiace.
Podjadaj z kefirkiem
#9
Napisano 25 stycznia 2012 - 12:09
ja proponuję niezwykle łatwy i bardzo smaczny obiad
potrzebujemy kilka kawałków karkówki i ziemniaki
do smaku przyprawy do mięsa, koperek do ziemniaków, olej
Mięsko myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami (może być taka gotowa do karkówki) ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na ćwiartki/połówki w zależności od wielkości ziemniaka. Ziemniaki w misce polewamy oliwą i sypiemy koperkiem (może być suszony), mieszamy. Mięsko układamy na brytfannie a po między kawałki mięsa kładziemy ziemniaki. Taki "zestaw" wsadzamy do piekarnika nagrzanego do ok 150-180 stopni i pieczemy do czasu aż mięso i ziemniaki będą miękkie, od czasu do czasu przewracając w celu równomiernego opieczenia.
polecam także krokiety
1/2 kg kapusty kiszonej
1/2 kg mięsa mielonego
1/2 kg pieczarek
duża cebula
kapustę obgotować, pieczarki posiekać i obsmażyć, cebulę posiekać i zeszklić, mięso przyprawić i obsmażyć. Na koniec smażenia mięsa dodać do niego cebulę, pieczarki i podsmażamy mieszając. Ja podsmażam także kapustę.
Smażymy naleśniki - proporcji nie podam robię na oko
Kiedy farsz wystygnie nakładamy go na naleśnika i zawijamy krokieta.
Krokiety można obtoczyć w jajku i bułce tartej.
Jeśli nie wychodzą ci naleśniki to śmiało możesz podać taki farsz z makaronem
#10
Napisano 16 kwietnia 2012 - 14:33
gotujesz makaron - mogą być świderki, na patelni na gorącym tłuszczu smażysz boczek, pieczarki z cebulką, kiełbaskę - do wyboru , następnie przekładasz makaron na patelnie, dodajesz do tego jajka, mieszasz. Należy spożyć bezzwłocznie.
#11 Gość_konto_skasowane_*
Napisano 17 kwietnia 2012 - 01:30
#12 Gość_kuba_*
Napisano 17 kwietnia 2012 - 11:35
*1 pierś kurczaka (około 300 g),
* mniej więcej tyle samo pieczarek,
* 3-4 łyżki ciemnego sosu sojowego,
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
* 1/3 szklanki oleju, (do smażenia), sól
Porcja dla 3 osób
Kurczaka kroimy w paseczki, obficie skrapiamy sosem sojowym i odstawiamy na kilka minut.
W tym czasie na mocno rozgrzany na dużej patelni olej (3-4 łyżki) wrzucamy umyte pieczarki, małe w całości, a większe pokrojone w ćwiartki. Posypujemy je odrobiną soli i smażymy przez około 5 minut, ciągle mieszając, po czym zdejmujemy na chwilę z patelni. Paseczki z kurczaka obtaczamy w mące ziemniaczanej i równie krótko smażymy na pozostałym, bardzo gorącym oleju, mieszając od czasu do czasu.
Do kurczaka dodajemy podsmażone wcześniej pieczarki, mieszamy i serwujemy.
Do tego serwujemy ryż i surówkę.
Filety z kurczaka w sosie cytrynowym
* 4 filety z kurczaka,
* 2 cytryny,
* 1 opakowanie (200 g) niezbyt gęstej śmietany,
* 4-5 łyżek oliwy,
* 2-3 łyżki mąki, sól, pieprz,
* 2-3 łyżki posiekanej natki
porcja dla 4 osób
Cytryny sparzyć, skórkę zetrzeć, wycisnąć sok.
Filety obtoczyć w mące, posolić i usmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie. Gdy będą miały złoty kolor, zmniejszyć ogień, posypać je startą skórką cytryny, polać sokiem z cytryn, zaraz potem dodać śmietanę i świeżo mielony pieprz. Dusić jeszcze przez chwilę. Podawać od razu. Przed podaniem posypać natką.
W ten sam sposób można przyrządzić pierś indyka.
Do tego podajemy ryż i surówkę.
Kurczak a la knorek
* 1 pierś kurczaka
* 2-3 łyżki oliwy
* kostka bulionowa
Rozgnieść przyprawę w miseczce, połączyć z oliwą i natrzeć tym pierś. Rozgrzać patelnię (najlepiej nieprzypalającą) i usmażyć filet na złoty kolor. Jeśli jest to duża pierś, można przekroić ją na pół - wtedy równomiernie się upiecze. Do tego podajemy ryż z surówką.
Kurczak w sosach
* 1 pierś z kurczaka
* 2-3 łyżki oleju lub oliwy
* troszkę soli
* gotowe sosy - np. słodko-kwaśne
porcja dla 2 osób
Pierś kroimy w paseczki, wrzucamy na gorący tłuszcz, solimy i podsmażamy na tłuszczu, tak aby mięso było białe. Wtedy dodajemy sos, mieszamy i chwilkę dusimy. Do tego podajemy ryż.
#13
Napisano 29 kwietnia 2016 - 10:31
Szybkie i proste, frytki mrożone z piekarnika i filety rybne w przyprawie do ryb ,smażone (jajko, mąka) , surówka z kapusty (może być kupiona)
#14 Gość_santiagowp2_*
Napisano 29 kwietnia 2016 - 10:53
Kasza jaglana, brokuł na parze, kotlety z żółtego sera w panierce i sosik grzybowy .
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych