Kotlety pieczarkowe
#1
Napisano 01 lipiec 2009 - 19:37
- 30 dag pieczarek,
- pół pęczka natki pietruszki,
- 3 jajka,
- 4 płaskie łyżki mąki,
- 2 łyżki majonezu,
Pierś kurczaka opłukać, pokroić w małą kostkę,albo cienkie paski. Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi otworami. Pietruszkę opłukać, drobno posiekać. Jajka lekko ubić w misce, stopniowo dodawać po łyżce mąki. Do tego dodać 2 łyżki majonezu, mięso i pieczarki. Wszystko wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, przykryć, odstawić na godzinę do lodówki. Na dużej patelni rozgrzać olej, nabrać ciasta dużą łyżką i położyć na tłuszcz. Smażyć z obu stron na średnim ogniu. Można podawać na ciepło,albo na zimno. Z surówkami,albo frytkami.
Smacznego:)
#2
Napisano 05 lipiec 2009 - 17:30
#3
Napisano 06 lipiec 2009 - 14:05
#4
Napisano 05 luty 2010 - 09:03
Marianna
#5
Napisano 05 luty 2010 - 11:21
Polecam i smacznego
"Stań twarzą zwróconą do słońca, a cień pozostanie za tobą". /Teresa Lipowska/
"Śmiech jest masażem dla brzucha! Uśmiech jest masażem dla serca!".
#6
Napisano 05 luty 2010 - 13:14
potrzebne:
1kg ziemniaków
1 ugotowane jajko na twardo
2 jajka surowe
1 duża cebula
sól, pieprz
3 łyżki mąki - ale ja nie użyłam tego składnika
olej do smażenia
tarta bułka do obsypania
Ziemniaki obrać i ugotować
Ostudzone utłuc na gładką masę.
Włożyć na stolnicę posypaną mąką, dodać surowe jajka i posiekane jajko to ugotowane na twardo. Wymieszać.
Cebulę zarumienić na rozgrzanym oleju , wcześniej posikać ją dość drobniutko.
Dodać cebulkę do masy ziemniaczanej, wymieszać, posolić, popieprzyć i dodać 3 łyżki bułki tartej.
masę porządnie wyrobić, formować kotlety, obtaczać w bułce i smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu, aż będą rumiane.
Prosty przepis jak barszcz, gorąco polecam. Ja byłam zdziwiona, że takie smaczne i delikatne. :D:D
#7
Napisano 03 grudzień 2011 - 20:33
- 1/2 kg filetów z kurczaka
- 250g-300g pieczarek
- natka pietruszki lub koperek ( wolę koperek)
- starty żółty ser
- 2-3 łyżki majonezu
- vegeta do smaku
- 2-3 jajka
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 cebula
- jajka mieszamy z majonezem, serem żółtym,mąką, posiekaną natką, pokrojoną cebulą i vegetą
- pokrojone pieczarki smażymi na maśle ( studzimy )
- mięso kroimy w drobną kostkę, mieszamy z pieczarkami i masą jajeczną i na ok. 2 godziny wstawiamy do lodówki.
- rozgrzewamy na patelni olej lub oliwę i smażymy nieduże kotleciki
Kotleciki wersja podstawowa
- 1/2 filetów z kurczaka pokrojonych w kostkę
- cebula w kostkę
- 1 łyżka vegety
- 1-2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki majonezu
- połączyć składniki - na noc do lodówki
następnego dnia dodać do masy 3 jajka i 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej dokładnie wymieszać na jednolitą masę smażyć jak wyżej
Do kotlecików doskonale smakuje sos:
100 g majonezu
125g jogurtu naturalnego
natka pietruszki
ząbek czosnku
doprawić solą i pieprzem białym
składniki dokładnie wymieszać
smacznego
#8 Gość_bodzio2_*
Napisano 04 grudzień 2011 - 17:16
#9 Gość_bodzio2_*
Napisano 04 grudzień 2011 - 17:16
#10
Napisano 04 grudzień 2011 - 19:10
#11
Napisano 09 grudzień 2011 - 12:18
Moja wersja kotlecików drobiowych
- 250g-300g pieczarek
- starty żółty ser
- pokrojone pieczarki smażymi na maśle ( studzimy )
Ile ma być tego sera?
Jak pokrojone mają być pieczarki?
#12
Napisano 11 grudzień 2011 - 00:52
- ser to taki dodatek nie jest podstawowym składnikiem - ja ścieram na terce dość gruby plaster - może 10 dag
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych