Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

Tampony

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 karen

karen

Milczek

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 20 postów

Napisano 03 stycznia 2008 - 13:00

CHciałam zapytać dlaczego uważa sie, że kobiety para i tetra nie powinny używać tamponów podczas miesiączkowania??
Ja niecierpię podpasek i według mnie są bardziej niehigieniczne niż tampony, choćby dlatego że krew ma dużo bakterii, które dostają sie w okolice cewki moczowej, a przy tym niedaleko do infekcji.
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić dlaczego sie ich nie poleca??
  • 0
Twoje blizny są Twoją siłą

#2 Minutka

Minutka

Narrator

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2 156 postów

Napisano 03 stycznia 2008 - 13:34

Ponieważ mogą tworzyć się zakrzepy.Tampony również są przyczyną nadżerki.
  • 0

#3 Efaa

Efaa

Sufler

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 368 postów

Napisano 10 stycznia 2008 - 11:26

Nie wiem ale wydaje mi się że i u zdrowych kobiet tworzą nadżerki. Wszystko zależy od stanu zdrowia i skłonności do chorób.
Jako zdrowa osoba używałam tamponów no i teraz jako osobą po wypadku, na wózku. Od ponad 14 lat i jakoś nigdy na nic nie zachorowałam, więc to naprawdę kwestia zdrowia...
  • 0

#4 Minutka

Minutka

Narrator

• Użytkownik
  • 2 156 postów

Napisano 10 stycznia 2008 - 12:22

Ale my jesteśmy bardziej narażone na choroby wywołane tamponami ponieważ nie chodzimy tylko większość dnia spędzamy siedząc więc sam obieg krwi jest inny (tak samo jak jego spływanie).
  • 0

#5 karen

karen

Milczek

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 20 postów

Napisano 10 stycznia 2008 - 15:30

Niby tak, ale jak ktoś prowadzi aktywny tryb życia i większość dnia jest w ruchu to wydaje mi się, że nie ma dużego zagrożenia .
Ja używam tamponów i biorę pigułki antykoncepcyjne, a też sie nie zaleca.
Czasami ruszam sie więcej niż przeciętne chodzące kobiety, dlatego sie nie obawiam..
poza tym co ma mnie dopaść to i tak dopadnie ;)

pozdr.
  • 0

#6 Minutka

Minutka

Narrator

• Użytkownik
  • 2 156 postów

Napisano 10 stycznia 2008 - 21:06

Pytałaś jakie mogą być konsekwencje i dlaczego są odradzane kobietą ON więc dostałaś odpowiedź. Nikt cię przecież nie zmusza do zmian. :)
  • 0

#7 karen

karen

Milczek

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 20 postów

Napisano 11 stycznia 2008 - 10:20

Wiem, ze nikt mnie nie zmusza ;)
Dziękuję Ci za odpowiedz. Byłam po prostu ciekawa, bo z wieloma osobami rozmawiałam na ten temat i wszyscy mi odradzali ale nikt nie potrafił mi tego tak świetnie wytłumaczyć jak TY :)

Dzieki
  • 0

#8 celin28

celin28

Mruk

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 80 postów

Napisano 05 czerwca 2010 - 12:18

witam mam obfite szczegolnie pierwsze dwa dni i zmieniam je co 2 godz mniej wiecej w dzien a w nocy jak zaaplikuje wieczorem jak klade sie spac to zabezpieczam sie jeszce podpaska i rano jak tylko otwieram oczy pedze do wc ale w nocy krwawienie jest mniejsze i chyba u kazdego :)
  • 0
Nie ważne co masz,ważne kim jesteś...

#9 don't_believe_me

don't_believe_me

Podpowiadacz

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 213 postów

Napisano 03 czerwca 2010 - 22:47

Użyłam szukajki i wznawiam wątek :)

Przeczytałam o tworzeniu się skrzepów, już wiem mniej więcej jakie jest ryzyko, gdy się stosuje tampony ZAMIAST wkładek.

Jednak ja korzystam tylko z wkładek Tena, które nie wchłaniają za dobrze krwi (jak wiadomo, są na ewentualne wpadki z moczem w głównej roli). Tak w dzień jest OK, ale problem występuje w nocy, gdy leżąc po paru godzinach snu, wkładka przecieka i mam brudną bieliznę, czy np. prześcieradło.
Nie zawsze oczywiście, ale zdarza się. I tak sobie pomyślałam: Hmmm, może by kupić i spróbować po raz pierwszy tamponów?!

W końcu kobiety zdrowe śpią tak samo jak ja z niewładnymi nogami...?

Co o tym sądzicie?
  • 0

#10 marieclarie

marieclarie

Statysta

• Użytkownik
  • PipPip
  • 5 postów

Napisano 04 czerwca 2010 - 09:53

Myślę, że tą sprawę najlepiej skonsultować z lekarzem ginekologiem. On najlepiej będzie wiedział czy możesz czy nie. A po co szkodzić sobie zdrowiu. Pozdrawiam.
  • 0

#11 celin28

celin28

Mruk

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 80 postów

Napisano 04 czerwca 2010 - 10:13

witam ja od lat uzywam tamponow jestem zadowolona jest wygodnej nie czuje sie go nie czuje dyskomfortu jak podczas stosowania podpasek.Nie boje sie ze za chwile cos tam...zakrwawie... czuje sie jakos pewniej ale co kto wybiera to jego indyeidualna sprawa pozdrawiam
  • 0
Nie ważne co masz,ważne kim jesteś...

#12 don't_believe_me

don't_believe_me

Podpowiadacz

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 213 postów

Napisano 04 czerwca 2010 - 16:11

[quote name='marieclarie]Myślę' date=' że tą sprawę najlepiej skonsultować z lekarzem ginekologiem. On najlepiej będzie wiedział czy możesz czy nie. A po co szkodzić sobie zdrowiu. Pozdrawiam.[/quote']
No tak, wiem :)
Ale w tym momencie nie mam powodów większych, żeby się przejść do ginekologa, a z taką bzdurą samą nie będę :) Przy okazji spytam. Teraz po prostu chcę się dowiedzieć, co inne babeczki o tym sądzą i czy używają :)

Celin28, dzięki za odpowiedź:)
A powiedz mi, czy uważasz, że masz obfite miesiączki, skąpe? Na ile godzin w nocy starcza Ci 1 sztuka w tej najgorszej dobie?
  • 0

#13 MariannaS

MariannaS

Podpowiadacz

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 257 postów

Napisano 06 lipca 2010 - 12:21

Ja używam podpasek od początku tak nauczyła mnie mama i tak zostało...... Fakt że podpaska jest mniej higieniczna ale dla mnie wygodniejsza w użyciu i bezpieczniejsza. Na rynku jest tyle rodzajów podpasek że można wybierać do woli kiedyś używałam podpasek bella a teraz używam alweys tych na noc. Ja nie zmieniam podpasek w nocy.Osobiście wole podpaski
  • 0
Kobiety nie są po to, by je rozumieć, lecz po to by je kochać - Oskar Wilde

Marianna :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych