Zupy (bez rymowania proszę) :))))))
#1
Napisano 15 czerwiec 2003 - 17:46
1,25 litra mocnego rosołu z drobiu * 100 gram ugotowanego i posiekanego mięsa z kurczaka * 2 żółtka * 100gram ryżu
- Dobrze wypłukany ryż ugotować w rosole
-Dodać posiekane mięso i po zdjęciu z ognia podprawić zółtkami
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#2
Napisano 15 czerwiec 2003 - 18:08
400 gramów wołowiny bez kości * 2 cebule * ząbek czosnku * 800 gramów ziemniaków * strąk słodkiej czerwonej papryki * 2 łyżki smalcu * 2 pomidory * łyżeczka słodkiej papryki * pół łyżeczki kminku * łyżeczka soli
- cebulę drobno posiekać i zrumienić na smalcu
- włożyć pokrojone na małe kawałki mięso, obsmażyć, podlać wodą, posypać papryką, dusić pod przykryciem, dodając oczyszczony z gniazdek pokrojony strąk papryki, obrane ze skórki pomidory, kminek i roztarty z cebulą czosnek
- gdy mięso jest na wpół miękkie, zalać je wodą (1 litr) i gotować do miękkości, dodając obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
[/i]można dodać osobno ugotowaną zacierkę, zrobioną ze 150 gram mąki, jajka i szczypty soli
P.S. Nigdy nie dodawałem do tej zupy kminku. Przyczyna po temu jest bardzo prosta - nie cierpię tej przyprawy :twisted:
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#3
Napisano 19 czerwiec 2003 - 16:04
1,2 kg. karpia * 4 cebule * 2 strąki czerwonej papryki * 2 pomidory * łyżeczka papryki w proszku (używam ostrej, ale lubiącym dania o łagodnym smaku polecam słodką) * sól * nać pietruszki
- karpia sprawić, wypłukać, zdjąć filety usunąwszy kręgosłup i ości
- głowę oraz kręgosłup zalać wodą (5 szklanek) dodać pokrojoną cebulę, pokrojone strączki papryki i pomidory, gotować 2 godziny na małym ogniu
- płyn przecedzić, cebulę przetrzeć przez sito
- pokrojoną na porcje rybę posypać solą i papryką, włożyć do przecedzonego płynu z przetartą cebulą i gotować ok. 40 minut na małym ogniu
- podawać porcje ryby zalane esencjonalnym płynem, posypane posiekaną nacią pietruszki
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#4
Napisano 25 lipiec 2003 - 14:33
50dkg cukinii
cebula
2 szklanki bulionu drobiowego
szklanka smietanki
łyzeczka posiekanej świeżej miety
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Cukinię umyć , osuszyć, pokroic na kawałki. Cebule obrać, posiekać, zrumienić na oliwie. Dodać cukinie i stale mieszając, smażyć 4-5 minut. Wlać bulion, przyprawić solą i pieprzem. Gotować 20 min. Zdjąć z ognia, zmiksować, dodać smietankę. Ostudzić, wstawić do lodówki na 2 godz. Przed podaniem wymieszać, posypać mietą. (czs przygotowania ok.20 min)
Bułgarski tartor - dla 4 osób
3 szklanki naturalnego jogurtu
ogórek
2 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
4 łuskane orzechy włoskie
2 łyzki posiekanego koperku
sól
Ogórek obrać, pokroic w kostkę, orzechy zemleć, wymieszać z czosnkiem roztartym z solą i oliwą. Wszystkie skłądniki dodać do jogurtu, wymieszać, posolic do smaku. Schłodzić. Przed podaniem posypać koperkiem ( czas przygotowania ok 15 min)
Nigdy nie zapominaj najpiękniejszych dni swego życia! Wracaj do nich ilekroć w twym życiu wszystko zaczyna sie walić.
#5
Napisano 25 lipiec 2003 - 18:09
25 dag włoszczyzny * 50 dag kości * 1 i 1/2 l wody * 30 dag wątroby wieprzowej * 5 dag cebuli * 2 dag tłuszczu * 1 żółtko * sól
- Ugotować wywar z włoszczyzny i kości, przecedzić
- Cebulę pokroić w plastry, podsmażyć z pokrojona w plastry wątrobą
- Podlać wywarem, poddusić Połowe podduszonej wątroby zemleć wraz z warzywami z wywaru
- Rozprowadzić z reszta wywaru, dodać pozostała wątrobę pokrojoną w kostkę, zaciągnąć żółtkami. Przyprawić solą.
- Podawać z grzankami
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#6
Napisano 10 sierpień 2003 - 14:19
300g sera ementalera * 2 szklanki mleka * łyżka masła * 3 żółtka * szkalnka rosołu (z kostki) * 4 kromki pieczywa tostowego * sól * pieprz
- Zdjąć skórkę z sera, następnie pokroic go w plastry, a potem w paski. Rozdrobniony ser zalać zimnym mlekiem i odstawić na godzinę w chłodne miejsce
- Garnek z serem wstawić do innego naczynia z wodą. Gotować na parze. Gdy ser się rozpuści i połączy z mlekiem, dodać rosół i masło. Dokładnie wymieszać, a następnie lekko ostudzić
- Cały czas mieszając, wbijać po jednym zółtku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do rozgrzanego do 100 °C piekarnika
- Pieczywo tostowe pokroić w grubszą kostkę i zrumienić na patelni. Zupę rozlać na talerze i posypać grzankami.
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#7
Napisano 17 kwiecień 2004 - 14:14
20 dkg białej fasoli * 1 litr mocnego rosołu wołowego * 2 marchewki * 1 rzepa * 2 łyżki jasnego piwa * 2 łyżki octu owocowego * 2 jajka * 10 dkg krewetek * 4 zielone cebulki * 2 łyżki sosu sojowego lub przyprawy do zup
- umytą fasolę zalać wodą, zagotować i zostawić w wodzie na 1 godz
- następnie gotować do miękkości, odcedzić, przetrzeć przez cedzak lub rozbić mikserem na puree, wymieszać z octem i piwem
- rosół zagotować i dodać utartą marchew i rzepę oraz przetartą fasolę i pokrajane krewetki. Wszystko gotować 15 min.
- jajka dobrze rozkłócić z przyprawą do zup, dodać do zupy razem z drobno posiekaną cebulką i szybko mieszając trzymać na ogniu 30 sek.
Zupę podajemy w miseczkach. W oryginalnym przepisie stosuje się gotowaną pastę (Miso) ze sfermentowanej fasoli, słodu ryżowego i soli.
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#8
Napisano 08 lipiec 2004 - 21:46
Porcja dla 6-iu osób:
1 kg pomidorów,
1 papryka żółta,
1 papryka czerwona,
1 papryka zielona
1 ogórek,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
200 g białej bułki bez skórki,
2 łyżki octu winnego lub soku cytrynowego,
4 łyżki oliwy,
0,5 litra zimnej,przegotowanej wody,
sól,pieprz,
kostki lodu,
1.Jarzyny dokładnie umyć.Pomidory sparzyć,zdjąć skórkę,usunąć pestki i pokroić w kostkę.Ogórek obrać,również usunąć pestki i pokroić w kostkę.Cebulę obrać,opłukać i drobno posiekać.Papryki oczyścić z nasion i pokroić w kostkę.Czosnek obrać i rozetrzeć.Bułkę namoczyć w 0,5 l zimej,przegotowanej wody.
2.Pomodory,cebulę,czosnek i połowę papryk zmiksować z octem,oliwą i namoczoną bułką(razem z wodą)Po zmiksowaniu przetrzeć przez sito.Nie solić.Szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na conajmniej 2 godz.
3.Pozostałe pokrojone papryki i ogórek przełożyć do miseczki i również wstawić do lodówki.
4.Przed podaniem wymieszać trzepaczką,doprawić solą i pieprzem.Wrzucić kilka kostek lodu,Gazpacho musi być bardzo zimne.Na talerzu ułożyć pokrojone papryki i ogórek,zalać Gazpacho.
Smacznego :!:
#9
Napisano 12 sierpień 2004 - 18:01
łyzke kminku zalać wrzącą wodą odstawić pod przykryciem na 10min
następnie przygotować bulion droboiwo warzywny
wywar z kminku wlać do bulionu
dodać posiekany ząbek czosnku
doprawić solą pieprzem i jarzynką
zabielić śmietanką lub jogurtem
podawać z grzankami:)
smacznego
#10
Napisano 16 grudzień 2013 - 21:04
Kapuśniak :
- 50 dag kapusty kiszonej
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 3 ziemniaki
- natka pietruszki
- 10-20 dag wędzonego boczku
- łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 czerwonej papryki
- łyżeczka nasion kminku
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- łyżeczka oregano
- sól i pieprz
- łyżka miodu
- 8 szklanek bulionu wieprzowego
Przygotowanie:
1. kapustę siekamy i podsmażamy na oliwie, następnie gotujemy do miękkości w 2 szklankach bulionu.
2. cebulę kroimy, szklimy w garnku na maśle, wsypujemy mieloną paprykę, kmin, kminek,oregano i pokrojony boczek, chwilę smażymy. Wkładamy pokrojone w plastry marchewki. Dusimy 5 minut następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, solimy i dusimy kolejne 5 minut. Wlewamy 4 szklanki bulionu.Doprawiamy miodem i pieprzem. Dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy pokrojoną paprykę.
3. Do warzyw wkładamy kapustę i wlewamy resztę bulionu, gotujemy i na koniec posypujemy natką.
Najlepiej smakuje odgrzany na drugi dzień
#11
Napisano 23 wrzesień 2014 - 17:27
Krem pomidorowy z bazylią;
- 80 dag pomidorów
- cebula
- papryka
- pęczek bazylii
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 5-6 łyżek kremówki
- słodka i ostra mielona papryka
- sól, pieprz, cukier
W garnku rozgrzać oliwę ( 2 łyżki ),włożyć cebulę, drobno pokrojoną paprykę i mieszając, smażyć razem około 5 minut.
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Kilka łyżek pomidorów odłożyć a resztę dodać do warzyw wraz z 3-4 gałązkami bazylii.
Całość dusić około 10 minut. Wyjąć gałązki bazylii. Zalać gorącym bulionem, zagotować. Wymieszać ze śmietaną i doprawić mieloną papryką, solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Podgrzać, nie dopuszczając do wrzenia. Przed podaniem na stół posypać pokrojonymi w kostkę pomidorami i listkami bazylii.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych