- ok 3 kg ziemniaków ( moze byc więcej)
- 70dag pieczarek
- 5 cebul średniej wielkości
- olej do smażenia
- 30 dag sera zółtego
- pęczek szczypiorku (koniecznie!)
Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki, umyte posolić, obsypać przyprawą do ziemniaków z Kamisa ( ale bez przesady) oraz obficie wegetą i odstawić na moment by przeszły tymi przyprawami. W tym czasie podsmażyć pokrojone pieczarki z cebulką, osolić je i dodać dość dużo pieprzu by były pikantne. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem włożyć warstwę ziemniaków, wysypać przygotowane pieczarki z cebulką i na nich ułozyc drugą część ziemniaków.
Piec pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku, a kiedy ziemniaki bedą miękkie obsypac wszystko starkowanym żółtym serem i zapieć już bez przykrywy.
Opisane danie nalezy podawac na gorąco i każdą porcję koniecznie należy posypać szczypiorkiem, bo on jest dopełnieniem smaku całej zapiekanki.
>>>> do w/w zapiekanki mozna dodac drobno pokrojona kiełbaske, jednak osobiście wolę same pieczarki.
Smacznego!!!
Po takim obiadku polecam drzemkę, bo nic innego robić się nie da hihihihi.
Zapiekanka ziemniaczana
Rozpoczęty przez
rrybka
, maj 06 2003 18:37
4 odpowiedzi w tym temacie
#1
Napisano 06 maj 2003 - 18:37
rrybka nigdy nie tonie
#2 Gość_konto_skasowane_*
Napisano 06 maj 2003 - 20:06
RRybeńko wygląda pyszniasto już wiem co zrobię jutro na obiadek (cmok)
#3
Napisano 14 maj 2003 - 23:08
BUŁGARSKA ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW (musaka kartofi)
1kg. duzych obranych ziemniaków pokrajanych w talarki * oliwa * 2-3 posiekane cebule * 1/2 szklanki wytrawnego białego wina, lub wody z 1 łyżką octu * tarta bułka * sól i pieprz * 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- na patelni rozgrzać oliwę (4-6 łyżek), podsmażyć ziemniaki, przełożyć na talerz, trzymać w cieple
- cebulę smażyć na tej samej patelni, aż będzie szklista, dodać koncentrat, wlać wino, lub wodę z octem, wsypać tartą bułkę, wymieszać na pastę
- w żaroodpornym naczyniu układać warstwami ziemniaki, smarując każdą warstwę pastą, doprawić solą i pieprzem, na wierzchu powinna być warstwa pasty, skropiona wodą i oliwą, posypana tartą bułką
- naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec przez 30-40 minut
- podawać na gorąco z zieloną sałatą i schłodzonym jogurtem
1kg. duzych obranych ziemniaków pokrajanych w talarki * oliwa * 2-3 posiekane cebule * 1/2 szklanki wytrawnego białego wina, lub wody z 1 łyżką octu * tarta bułka * sól i pieprz * 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- na patelni rozgrzać oliwę (4-6 łyżek), podsmażyć ziemniaki, przełożyć na talerz, trzymać w cieple
- cebulę smażyć na tej samej patelni, aż będzie szklista, dodać koncentrat, wlać wino, lub wodę z octem, wsypać tartą bułkę, wymieszać na pastę
- w żaroodpornym naczyniu układać warstwami ziemniaki, smarując każdą warstwę pastą, doprawić solą i pieprzem, na wierzchu powinna być warstwa pasty, skropiona wodą i oliwą, posypana tartą bułką
- naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec przez 30-40 minut
- podawać na gorąco z zieloną sałatą i schłodzonym jogurtem
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#4
Napisano 01 wrzesień 2003 - 20:39
zAPIEKANKA Z CUKINII
....................................................
składniki
2 małe cebule
1 ząbek czosnku
400g masła
500g małych cukinii
500g drobnych ziemniaków
5 gałązek tymianku
4 jaja
200g słodkiej śmietanki
75g tartego parmezanu
sól, mielony biały pieprz
tarta gałka muszkatułowa
..............................................................
Cebule i czosnek obrać, drobno pokroić i przesmażyć na szklisto. Cukinie umyć, obrać ziemniaki i pokroić w cienkie plastry. Układać w formie warstwami, zaczynając od ziemniaków i przekładając każdą warstwę przesmażoną cebulą i listkami tymianku.
Rozbić jajka, dodać śmietane, ser, posolić, dodać pieprzu i gałki muszkatułowej i polać tym potrawę.
Naczynie włożyć do piekarnika i zapiekać ok. 20 min.
po czym wyciągnąć polac masłem, który pozostał po smażeniu cebuli i piec jeszcze 5 min.
...............................................................
Wskazówki
Kto lubi może po pierwszych 15 min. posypać zapiekankę tartym serem (najlepiej nadaje sie emenaler )
...............................................................
piec w temp. 180 stopni
Życzę smacznego :twisted:
....................................................
składniki
2 małe cebule
1 ząbek czosnku
400g masła
500g małych cukinii
500g drobnych ziemniaków
5 gałązek tymianku
4 jaja
200g słodkiej śmietanki
75g tartego parmezanu
sól, mielony biały pieprz
tarta gałka muszkatułowa
..............................................................
Cebule i czosnek obrać, drobno pokroić i przesmażyć na szklisto. Cukinie umyć, obrać ziemniaki i pokroić w cienkie plastry. Układać w formie warstwami, zaczynając od ziemniaków i przekładając każdą warstwę przesmażoną cebulą i listkami tymianku.
Rozbić jajka, dodać śmietane, ser, posolić, dodać pieprzu i gałki muszkatułowej i polać tym potrawę.
Naczynie włożyć do piekarnika i zapiekać ok. 20 min.
po czym wyciągnąć polac masłem, który pozostał po smażeniu cebuli i piec jeszcze 5 min.
...............................................................
Wskazówki
Kto lubi może po pierwszych 15 min. posypać zapiekankę tartym serem (najlepiej nadaje sie emenaler )
...............................................................
piec w temp. 180 stopni
Życzę smacznego :twisted:
[you] zamiast wgapiać się w mój avatar poczytaj mój tekst:P
#5
Napisano 01 listopad 2003 - 20:31
ZAPIEKANKA MAKARONOWA
Produkty
25 dkg makaronu (świderki lub łazankowe)
4 jajka
8 łyżek mleka
2 dkg margaryny
paczka mrożonej mieszanki warzywnej
natka pietruszki
1 cebula
pieprz, gałka muszkatułowa
*************************************
Makaron ugotować al dente. Jajka roztrzepać z mlekiem, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatułową. Warzywa rozmrozić, formę żaroodporną wysmarować masłem.
Ugotowany makaron nałożyć do formy, zalać mlekiem z jajami i pec przez 10 min. Pozostawić 5 min. Cebule posiekać i dusić z łyżeczką oleju w małym naczyniu żaroodpornym przez 10 min. Posypać pietruszką. Zapieczony makaron wyłozyć z formy na wygrzany półmisek, po bokach dekoracyjnie ułożyć warzywa :-D :-D
_________________________________________
"Dobrze widzieć można tylko sercem"
Produkty
25 dkg makaronu (świderki lub łazankowe)
4 jajka
8 łyżek mleka
2 dkg margaryny
paczka mrożonej mieszanki warzywnej
natka pietruszki
1 cebula
pieprz, gałka muszkatułowa
*************************************
Makaron ugotować al dente. Jajka roztrzepać z mlekiem, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatułową. Warzywa rozmrozić, formę żaroodporną wysmarować masłem.
Ugotowany makaron nałożyć do formy, zalać mlekiem z jajami i pec przez 10 min. Pozostawić 5 min. Cebule posiekać i dusić z łyżeczką oleju w małym naczyniu żaroodpornym przez 10 min. Posypać pietruszką. Zapieczony makaron wyłozyć z formy na wygrzany półmisek, po bokach dekoracyjnie ułożyć warzywa :-D :-D
_________________________________________
"Dobrze widzieć można tylko sercem"
[you] zamiast wgapiać się w mój avatar poczytaj mój tekst:P
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych