Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

Zapiekanka ziemniaczana


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 rrybka

rrybka

    Gawędziarz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 729 postów

Napisano 06 maj 2003 - 18:37

- ok 3 kg ziemniaków ( moze byc więcej)
- 70dag pieczarek
- 5 cebul średniej wielkości
- olej do smażenia
- 30 dag sera zółtego
- pęczek szczypiorku (koniecznie!)
Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki, umyte posolić, obsypać przyprawą do ziemniaków z Kamisa ( ale bez przesady) oraz obficie wegetą i odstawić na moment by przeszły tymi przyprawami. W tym czasie podsmażyć pokrojone pieczarki z cebulką, osolić je i dodać dość dużo pieprzu by były pikantne. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem włożyć warstwę ziemniaków, wysypać przygotowane pieczarki z cebulką i na nich ułozyc drugą część ziemniaków.
Piec pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku, a kiedy ziemniaki bedą miękkie obsypac wszystko starkowanym żółtym serem i zapieć już bez przykrywy.
Opisane danie nalezy podawac na gorąco i każdą porcję koniecznie należy posypać szczypiorkiem, bo on jest dopełnieniem smaku całej zapiekanki.

>>>> do w/w zapiekanki mozna dodac drobno pokrojona kiełbaske, jednak osobiście wolę same pieczarki.

Smacznego!!!
Po takim obiadku polecam drzemkę, bo nic innego robić się nie da hihihihi. :lol: :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o
  • 0
rrybka nigdy nie tonie

#2 Gość_konto_skasowane_*

Gość_konto_skasowane_*
  • Gość

Napisano 06 maj 2003 - 20:06

RRybeńko wygląda pyszniasto już wiem co zrobię jutro na obiadek (cmok)
  • 0

#3 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3581 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 14 maj 2003 - 23:08

BUŁGARSKA ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW (musaka kartofi)

1kg. duzych obranych ziemniaków pokrajanych w talarki * oliwa * 2-3 posiekane cebule * 1/2 szklanki wytrawnego białego wina, lub wody z 1 łyżką octu * tarta bułka * sól i pieprz * 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego

- na patelni rozgrzać oliwę (4-6 łyżek), podsmażyć ziemniaki, przełożyć na talerz, trzymać w cieple

- cebulę smażyć na tej samej patelni, aż będzie szklista, dodać koncentrat, wlać wino, lub wodę z octem, wsypać tartą bułkę, wymieszać na pastę

- w żaroodpornym naczyniu układać warstwami ziemniaki, smarując każdą warstwę pastą, doprawić solą i pieprzem, na wierzchu powinna być warstwa pasty, skropiona wodą i oliwą, posypana tartą bułką

- naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec przez 30-40 minut

- podawać na gorąco z zieloną sałatą i schłodzonym jogurtem
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.


#4 Amelia28

Amelia28

    Podpowiadacz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 192 postów

Napisano 01 wrzesień 2003 - 20:39

zAPIEKANKA Z CUKINII

....................................................
składniki
2 małe cebule
1 ząbek czosnku
400g masła
500g małych cukinii
500g drobnych ziemniaków
5 gałązek tymianku
4 jaja
200g słodkiej śmietanki
75g tartego parmezanu
sól, mielony biały pieprz
tarta gałka muszkatułowa
..............................................................

Cebule i czosnek obrać, drobno pokroić i przesmażyć na szklisto. Cukinie umyć, obrać ziemniaki i pokroić w cienkie plastry. Układać w formie warstwami, zaczynając od ziemniaków i przekładając każdą warstwę przesmażoną cebulą i listkami tymianku.
Rozbić jajka, dodać śmietane, ser, posolić, dodać pieprzu i gałki muszkatułowej i polać tym potrawę. :)
Naczynie włożyć do piekarnika i zapiekać ok. 20 min.
po czym wyciągnąć polac masłem, który pozostał po smażeniu cebuli i piec jeszcze 5 min.
...............................................................
Wskazówki
Kto lubi może po pierwszych 15 min. posypać zapiekankę tartym serem (najlepiej nadaje sie emenaler :lol: )
...............................................................
piec w temp. 180 stopni
Życzę smacznego :twisted:

  • 0
[you] zamiast wgapiać się w mój avatar poczytaj mój tekst:P

#5 Amelia28

Amelia28

    Podpowiadacz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 192 postów

Napisano 01 listopad 2003 - 20:31

ZAPIEKANKA MAKARONOWA

Produkty

25 dkg makaronu (świderki lub łazankowe)
4 jajka
8 łyżek mleka
2 dkg margaryny
paczka mrożonej mieszanki warzywnej
natka pietruszki
1 cebula
pieprz, gałka muszkatułowa

*************************************
Makaron ugotować al dente. Jajka roztrzepać z mlekiem, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatułową. Warzywa rozmrozić, formę żaroodporną wysmarować masłem.
Ugotowany makaron nałożyć do formy, zalać mlekiem z jajami i pec przez 10 min. Pozostawić 5 min. Cebule posiekać i dusić z łyżeczką oleju w małym naczyniu żaroodpornym przez 10 min. Posypać pietruszką. Zapieczony makaron wyłozyć z formy na wygrzany półmisek, po bokach dekoracyjnie ułożyć warzywa :-D :D :-D
_________________________________________

"Dobrze widzieć można tylko sercem"
  • 0
[you] zamiast wgapiać się w mój avatar poczytaj mój tekst:P


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych