seler naciowy
#1
Napisano 17 sierpień 2006 - 19:37
Zatem czekam na propozycje.
[you] bardzo mi miło Cię poznać
#2
Napisano 18 sierpień 2006 - 01:41
Surówka z selera naciowego
ilość wg uznania:
- seler naciowy
- słodkie jabłka
- majonez
- orzechy włoskie
- sok z cytryny lub limonki
Seler drobno pokroić, jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, orzechy posiekać, dodać majonez i doprawić sokiem z cytryny.
Seler naciowy z kukurydzą, jabłkiem i śliwkami
- średni seler naciowy
- pół puszki czyli szklanka kukurydzy konserwowej - najlepiej niesłodkiej
- 5 dużych marynowanych śliwek węgierek
- średnie jabłko
- 2 czubate łyżeczki majonezu (2 dag),
- sól, pieprz, mieszanka przypraw np. zioła do sałatek lub zioła prowansalskie.
Łodygi selera obrać z włóknistej skórki, podobnie jak obiera się rabarbar. Seler i jabłko pokroić w kostkę, a śliwki w paski lub krążki. Kukurydzę dobrze odsączyć od zalewy. Wszystkie składniki wymieszać.
Może też być seler na ciepło
http://www.kamis.pl/.../ShowRecipe/88/
Smacznego
Pierre Jovanovich
#3
Napisano 18 sierpień 2006 - 09:02
Nadal czekam na nowe przepisy. Może można połączyć seler naciowy z mięskiem lub wędlinką, tak aby powstała fajna sałatka na kolację?? Co Wy na to??
[you] bardzo mi miło Cię poznać
#4
Napisano 18 sierpień 2006 - 12:38
Często chrupię taki seler jako dodatek do świeżego chlebka posmarowanego
odrobiną dobrego oleju (z orzechów włoskich albo laskowych) Pyszne!
#5
Napisano 18 sierpień 2006 - 21:40
Seler naciowy zapiekany
Składniki:
4 porcje:
- 8 łodyg selera naciowego (25 dag)
- 25 dag kiełbasy z indyka
- 3 banany (45 dag)
- 24 dag sera podlaskiego
- półtorej szklanki śmietany 22-proc.
- 2 łyżki dość grubo posiekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki startego sera podlaskiego
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- biały pieprz
- łyżka margaryny do wysmarowania naczynia
Wykonanie:
Kiełbasę i ser pokrój na 8 piastrów. Łodygi selera oczyść z grubych włókien, opłucz, obgotuj przez 2 minuty w posolonym wrzątku, a następnie wyjmij i osącz. Obrane banany poprzekrawaj wzdłuż, każdy na trzy części. Każdą z łodyg selera i piastra banana owiń plasterkiem kiełbasy, a następnie sera i zepnij wykałaczką. Śmietanę wymieszaj z orzechami, startym serem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Selerowo-bananowe roladki umieść w wysmarowanym margaryną naczyniu żaroodpornym i polej je doprawioną śmietaną. Zapiekanie w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C potrwa 25 minut. Podawaj ze świeżym pieczywem.
Pierre Jovanovich
#6
Napisano 19 sierpień 2006 - 17:46
500g filetów z kurczaka * 8 cebulek dymek * 300g selera naciowego * 300g małych pieczarek * 1 łyżka oliwy z oliwek * makaron nitki * 3 łyżki musztardy * 175g śmietany kremówki * sól i czarny pieprz
- rozgrzać piekarnik do niezbyt wysokiej temperatury, żeby móc później przechować mięso w cieple. w dużym garnku nastawić lekko osoloną wodę na makaron.
- pokroić mięso w cienkie paseczki, posypać je pieprzem i solą. obrać dymkę oraz seler naciowy, opłukać i pokroić w plasterki. oczyścić pieczarki i pokroić w plasterki.
- rozgrzać połowę oliwy w woku lub na patelni na dużym ogniu. smażyć mięso 4-5 minut, cały czas mieszając, aż przyrumieni się lekko. przełożyć je na talerz i umieścić w piekarniku, by nie ostygło.
- wlać na patelnię resztę oliwy, smażyć na niej seler naciowy oraz połowe dymki 5 minut, cały czas mieszając. dorzucić grzyby i dusić całość aż do miękkości.
- wrzucić makaron do wrzątku, gotować, następnie odlać i dobrze odsączyć. przelać bieżącą zimną wodą.
- dodać do warzyw musztardę i kremówkę, doprowadzić do wrzenia. dorzucić mięso, a następnie doprawić do smaku.
- wyłożyć mięso z sosem na makaron, posypać resztą posiekanej dymki.
Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym.
Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.
#7
Napisano 20 sierpień 2006 - 21:56
Sałatka z szynką
- seler naciowy,
- 2 duże pomidory,
- 1 ogórek kiszony,
- trochę papryki marynowanej,
- 3-4 ugotowane jajka,
- mała cebula,
- 25 dag szynki,
- majonez,
- sól,
- pieprz.
Seler (wraz z listkami) kroimy w cienkie plasterki - przed pokrojeniem seler można obrać (tak, jak rabarbar). Szynkę, ogórek, paprykę i cebulę - w kosteczkę, jajka i pomidory - w grubszą kostkę. Dodajemy majonez oraz sól i pieprz do smaku, mieszamy.
Sałatka z tuńczykiem (nicejska)
3 duże ziemniaki
6 jaj
6 pomidorów
1 seler naciowy
1 cebula
1 główka sałaty zielonej
Tuńczyk (konserwa w oleju lub w sosie własnym)
4 łyżki oliwy
2 łyżki octu winnego (ewentualnie sok z cytryny)
Szczypiorek
1 łyżeczka musztardy
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, kroimy w plasterki, układamy na dnie salaterki. Resztę produktów układamy warstwami. Jajka i pomidory krojone w ćwiartki. Tuńczyk. Cebulę i seler kroimy w wąskie paski. Liście sałaty dzielimy na mniejsze części .
Sos:
Musztardę dokładnie mieszamy z oliwą, dodając po trochu octu winnego, utarty czosnek, sól, pieprz. Sałatkę polać sosem i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Sałatka z kurczaka z owocami
filet z kurczaka, 2 sztuki
mandarynki, 1 puszka
seler naciowy, 2 sztuki
Majonez dekoracyjny, 4 łyżki
curry, 1 szczypta
sól, pieprz, 1 szczypta
kukurydza słodka, 1 puszka
kostka drobiowo-warzywna, 1 sztuka
Filet z kurczaka ugotować w kostce rosołowej Winiary, Knorr... Po ugotowaniu i ostudzeniu pokroić w kostkę. Ugotowane na twardo jajka również pokroić w kostkę. Seler naciowy (jasne, miękkie części) drobno pokroić. Dodać odsączoną kukurydzę i mandarynki. Dodać przyprawy i majonez Winiary (część majonezu można zastąpić jogurtem naturalnym). Wszystko wymieszać. SMACZNEGO!
Sałatka ryżowa z curry
25 dkg wędzonej piersi indyka,
1 seler naciowy,
2 strąki żółtej papryki,
40 dkg jogurtu naturalnego,
25 dkg ryżu długoziarnistego,
2 łyżki soku z cytryny,
2 jabłka,
pęczek szczypiorku,
curry,
sól, pieprz.
Pierś pokroić w drobną kostkę. Seler pokroić w plasterki, liście odłożyć do dekoracji. Paprykę pokroić w kostkę. Zagotować 600 ml wody. Do wrzątku wsypać ryż, gotować 10 min. na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Przygotować sos: jogurt wymieszać z sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i curry. Jabłka umyć, podzielić na cząstki. Szczypiorek posiekać. Ryż odcedzić, osączyć. Pierś wymieszać z selerem, papryką, ugotowanym ryżem, jabłkami i szczypiorkiem. Polać sosem. Udekorować liśćmi selera.
— Victor Hugo
#8
Napisano 20 sierpień 2006 - 22:31
[you] bardzo mi miło Cię poznać
#9
Napisano 11 grudzień 2019 - 17:48
Obecnie przepisów na seler naciowy jest wprost niezliczona ilość. Najbardziej popularne jest jego połączenie z jabłkiem i orzechami. Polecam przepis na stronie https://www.przyslij...erem-naciowym-1
Tego rodzaju sałatkę można łatwo modyfikować i dodawać ulubione składniki. Warto tu wspomnieć, że seler naciowy to doskonała przekąska, która dobrze nawadnia i wspomaga odchudzanie. Niestety jednak, większość tego warzywa w sklepach zawiera duże ilości pestycydów. Dlatego warto kupować produkty ekologiczne.
#10
Napisano 15 kwiecień 2020 - 15:04
Mozna też dodać seler naciowy do zupy. Wzmacnia smak, podobnie do lubczyku.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych