Santa - oto przepisy z mięsem i wędliną (i nie tylko)
Sałatka z szynką- seler naciowy,
- 2 duże pomidory,
- 1 ogórek kiszony,
- trochę papryki marynowanej,
- 3-4 ugotowane jajka,
- mała cebula,
- 25 dag szynki,
- majonez,
- sól,
- pieprz.
Seler (wraz z listkami) kroimy w cienkie plasterki - przed pokrojeniem seler można obrać (tak, jak rabarbar). Szynkę, ogórek, paprykę i cebulę - w kosteczkę, jajka i pomidory - w grubszą kostkę. Dodajemy majonez oraz sól i pieprz do smaku, mieszamy.
Sałatka z tuńczykiem (nicejska)3 duże ziemniaki
6 jaj
6 pomidorów
1 seler naciowy
1 cebula
1 główka sałaty zielonej
Tuńczyk (konserwa w oleju lub w sosie własnym)
4 łyżki oliwy
2 łyżki octu winnego (ewentualnie sok z cytryny)
Szczypiorek
1 łyżeczka musztardy
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, kroimy w plasterki, układamy na dnie salaterki. Resztę produktów układamy warstwami. Jajka i pomidory krojone w ćwiartki. Tuńczyk. Cebulę i seler kroimy w wąskie paski. Liście sałaty dzielimy na mniejsze części .
Sos:Musztardę dokładnie mieszamy z oliwą, dodając po trochu octu winnego, utarty czosnek, sól, pieprz. Sałatkę polać sosem i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Sałatka z kurczaka z owocamifilet z kurczaka, 2 sztuki
mandarynki, 1 puszka
seler naciowy, 2 sztuki
Majonez dekoracyjny, 4 łyżki
curry, 1 szczypta
sól, pieprz, 1 szczypta
kukurydza słodka, 1 puszka
kostka drobiowo-warzywna, 1 sztuka
Filet z kurczaka ugotować w kostce rosołowej Winiary, Knorr... Po ugotowaniu i ostudzeniu pokroić w kostkę. Ugotowane na twardo jajka również pokroić w kostkę. Seler naciowy (jasne, miękkie części) drobno pokroić. Dodać odsączoną kukurydzę i mandarynki. Dodać przyprawy i majonez Winiary (część majonezu można zastąpić jogurtem naturalnym). Wszystko wymieszać. SMACZNEGO!
Sałatka ryżowa z curry25 dkg wędzonej piersi indyka,
1 seler naciowy,
2 strąki żółtej papryki,
40 dkg jogurtu naturalnego,
25 dkg ryżu długoziarnistego,
2 łyżki soku z cytryny,
2 jabłka,
pęczek szczypiorku,
curry,
sól, pieprz.
Pierś pokroić w drobną kostkę. Seler pokroić w plasterki, liście odłożyć do dekoracji. Paprykę pokroić w kostkę. Zagotować 600 ml wody. Do wrzątku wsypać ryż, gotować 10 min. na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Przygotować sos: jogurt wymieszać z sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i curry. Jabłka umyć, podzielić na cząstki. Szczypiorek posiekać. Ryż odcedzić, osączyć. Pierś wymieszać z selerem, papryką, ugotowanym ryżem, jabłkami i szczypiorkiem. Polać sosem. Udekorować liśćmi selera.