Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

Jogurcik


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Marla

Marla

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 93 postów

Napisano 27 kwiecień 2003 - 13:32

:D :D :D To taki własny domowy sposobik na jogurcik naturalny [wychodzi niczym ze sklepiku]
Gotujemy mleko ,studzimy do temp. 37 stopni[hmm :twisted: mozna włozyc palucha[oczywiscie czystego -he he he ]i nie powinnismy czuc ani ciepła ,ani zimna temp .wynosi wtedy ok.37 stopni]+na litr mleka 100-150ml jogurtu naturalnego , takiego w temp pokojowej, mieszamy dokładnie i wlewamy do termosu[najlepiej],a jak nie mamy to sposobem babć w gazety i koce na 12 godzin. :twisted: Nio i bakteryjki się mnożą -he he he.Po 12 godz. wyciągamy ,mieszamy i juz mamy gotowy smakowity jogurcik :D Można dodać 1-2 łyzek mleka w proszku do mleka przed wlaniem do termosu wtedy bedzie gęsciejszy.
Dodam ,ze jogurtem całkowicie zastępuje śmietane :D A -ha pierwsze jogurciki moga byc nieudane,bo wazna jest bardzo temp. wiec gdy dodajecie zimny jogurt to mleko musi być cieplejsze ,bo po wymieszaniu składników temp. miksturki :twisted: powinna być 37 stopni ,ale trening czyni mistrza.Powodzenia :D
  • 1
,,Zyskał wiele-mało dobrze mu się działo''

#2 Liwia

Liwia

    Sufler

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 540 postów

Napisano 15 maj 2003 - 00:53

A gdyby tam dodać na ten przykład wisienki? Truskaweczki? Ja wolę jogurciki z owocami.
Pozdrawiam
Liwia
  • 0

#3 Marla

Marla

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 93 postów

Napisano 16 maj 2003 - 12:41

:D :D :D Jasne Liwiu po 12 godzinach gdy bedzie juz gotowy ,mozesz dodac co zechcesz :Płatki ,musli ,owoce itd.Przed tym jednak nie polecam ,poniewaz bakteryjom moze sie nie spodobac rozmnazanie wsród trukawek :twisted: :twisted: :twisted:
  • 0
,,Zyskał wiele-mało dobrze mu się działo''

#4 misshihi

misshihi

    Gawędziarz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 716 postów
  • Skąd:Warszawa-Mokotów

Napisano 08 maj 2013 - 12:29

Zrobiłam i za pierwszym podejściem się udał!!! Jest pyszny, polecam.


  • 0

"W iskier krzesaniu żywem ,   materiał to rzecz główna. 
Trudno najtęższym krzesiwem 
iskry wydobyć z... substancji miękkiej i podatnej" .


#5 hanick13

hanick13

    Gawędziarz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 722 postów

Napisano 09 maj 2013 - 15:59

Dzięki za prosty przepisz - przepyszny :)


  • 0

Niektórzy odrzucają marzenia bojąc się, że się one nie zrealizują albo co gorsze że staną się realne



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych