To taki własny domowy sposobik na jogurcik naturalny [wychodzi niczym ze sklepiku]
Gotujemy mleko ,studzimy do temp. 37 stopni[hmm :twisted: mozna włozyc palucha[oczywiscie czystego -he he he ]i nie powinnismy czuc ani ciepła ,ani zimna temp .wynosi wtedy ok.37 stopni]+na litr mleka 100-150ml jogurtu naturalnego , takiego w temp pokojowej, mieszamy dokładnie i wlewamy do termosu[najlepiej],a jak nie mamy to sposobem babć w gazety i koce na 12 godzin. :twisted: Nio i bakteryjki się mnożą -he he he.Po 12 godz. wyciągamy ,mieszamy i juz mamy gotowy smakowity jogurcik Można dodać 1-2 łyzek mleka w proszku do mleka przed wlaniem do termosu wtedy bedzie gęsciejszy.
Dodam ,ze jogurtem całkowicie zastępuje śmietane A -ha pierwsze jogurciki moga byc nieudane,bo wazna jest bardzo temp. wiec gdy dodajecie zimny jogurt to mleko musi być cieplejsze ,bo po wymieszaniu składników temp. miksturki :twisted: powinna być 37 stopni ,ale trening czyni mistrza.Powodzenia
Jogurcik
Rozpoczęty przez
Marla
, kwi 27 2003 13:32
4 odpowiedzi w tym temacie
#1
Napisano 27 kwiecień 2003 - 13:32
,,Zyskał wiele-mało dobrze mu się działo''
#2
Napisano 15 maj 2003 - 00:53
A gdyby tam dodać na ten przykład wisienki? Truskaweczki? Ja wolę jogurciki z owocami.
Pozdrawiam
Liwia
Pozdrawiam
Liwia
#3
Napisano 16 maj 2003 - 12:41
Jasne Liwiu po 12 godzinach gdy bedzie juz gotowy ,mozesz dodac co zechcesz łatki ,musli ,owoce itd.Przed tym jednak nie polecam ,poniewaz bakteryjom moze sie nie spodobac rozmnazanie wsród trukawek :twisted: :twisted: :twisted:
,,Zyskał wiele-mało dobrze mu się działo''
#4
Napisano 08 maj 2013 - 12:29
Zrobiłam i za pierwszym podejściem się udał!!! Jest pyszny, polecam.
"W iskier krzesaniu żywem , materiał to rzecz główna.
Trudno najtęższym krzesiwem
iskry wydobyć z... substancji miękkiej i podatnej" .
#5
Napisano 09 maj 2013 - 15:59
Dzięki za prosty przepisz - przepyszny
Niektórzy odrzucają marzenia bojąc się, że się one nie zrealizują albo co gorsze że staną się realne
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych