Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

Gotowanie na parze


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Betty

Betty

    Milczek

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 23 postów

Napisano 30 czerwiec 2006 - 19:17

Właśnie ....jak w temacie, macie jakies ciekawe pomysły?

Bardzo prosze o cos dobrego i mało skomplikowanego.
  • 0
Bacz czego pragniesz i o czym marzysz

#2 Fibi

Fibi

    Gawędziarz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 636 postów

Napisano 30 czerwiec 2006 - 19:27

No wiesz,na parze gotuje się przede wszystkim warzywa i chyba można jeszcze ryby.Nie ma specjalnych przepisów na takie gotowanie. Tak przynajmniej mi się wydaje.
  • 0

#3 Betty

Betty

    Milczek

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 23 postów

Napisano 30 czerwiec 2006 - 21:42

Mięsko to ja tez robię- piersi z kurczaka, czy mięsko mielone z różnymi ziołami- tak róznie kombinowane.

I w zasadzie chodzi mi o jakiesc podpowiedzi - jakie mięsko z czym. Z czym ta rybka- jaka najlepiej.
  • 0
Bacz czego pragniesz i o czym marzysz

#4 otik

otik

    Podpowiadacz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 167 postów
  • Skąd:pyrlandia

Napisano 17 listopad 2016 - 11:14

Odświeżam temat bo zaczynam moją kulinarną przygodę z przygotowaniem posiłków na parze. Szukam sprawdzonych (wypróbowanych) smacznych przepisów..

 

Dziś filety rybne luźno rolowane , najpierw zanurzone w sosie:

starta mała cebulka, wyciśnięty ząbek czosnku, 2 łyżki soku z cytryny , łyżka ostrej musztardy ,

warzywa te mrożone - ciekawe

czas parowania ryby to 10 minut a warzyw - nie wiem sprawdzę.

Dopisze jak wyszedł przepis. :)


Użytkownik otik edytował ten post 17 listopad 2016 - 14:22

  • 1

#5 otik

otik

    Podpowiadacz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 167 postów
  • Skąd:pyrlandia

Napisano 17 listopad 2016 - 14:07

No to sos to bardziej pasta , wyłożyłam ją na filety (cztery)przyprawione solą i przyprawa do ryb, zrolowane trafiły na drugie pięterko garnka , na pierwszym warzywa na patelnie(mrożonka) posypane przyprawą do ziemniaków dla wyrazistego smaku dodałam soli ale już na talerzu. Gotowałam 12 minut. Smaczny i szybki obiadek. Taka ryba dobra też z frytkami .


  • 0

#6 otik

otik

    Podpowiadacz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 167 postów
  • Skąd:pyrlandia

Napisano 19 listopad 2016 - 18:16

Wypróbowany mój przepis na roladki schabowe na parze :)

 

Składniki:

4x kotlety schabowe

1x łyżka musztardy sarepskiej

2x pieczarka

 4x Słupki marchewki(nawet nie pół marchewki)

4x paseczki z papryki słodkiej (1/4 papryki)

1x plasterek sera żółtego

1x łyżeczka przyprawy do ziemniaków( może być sól + ulubione przyprawy)

Sól i pieprz

Folia aluminiowa

 

Sposób przygotowania:

Kotlety rozbijamy cienko , solimy i pieprzymy, smarujemy odrobiną musztardy, pieczarki kroimy na drobną kostkę, i  posypujemy na kotlety, na brzeg układamy pasek marchewki, sera i papryki i rolujemy roladkę, z obu stron posypałam przyprawą do ziemniaków (można  solą i innymi przyprawami).  Każdą roladkę zawinęłam w folie aluminiową. Gotowałam na parze 30 minut.

Przed końcem gotowania roladek  na drugie piętro garnka na 13minut włożyłam fasole zieloną szparagową mrożoną. Po ugotowaniu posoliłam fasole do smaku i polałam bułką smażoną, do tego puree z ziemniaków .

 

Moi bliscy byli zachwyceni. ;)


  • 0

#7 Martusiek

Martusiek

    Statysta

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 18 postów

Napisano 07 marzec 2018 - 08:41

A trochę z innej bajki - używacie parowarów? Ja myślę o zakupie takiego. Nada się do regularnego gotowania dla niewielkiej rodzinki (3 osoby)?


  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych