Jeśli temat już był, a mimo braków wyników z forumowej wyszukiwarki jestem pewien że był, to przepraszam niestety nie udało mi się go/ich odnaleźć.
Otóż przerabiamy auta przystosowując je do własnej niepełnosprawności. Brakuje mi spisu urządzeń, które montujemy do własnych samochodów, więc jesteśmy "skazani" na sprzęt, który montuje ktoś w naszej okolicy, bez możliwości wyboru (pokręcenia sobie nosem).
Sam posiadam samochód VW Passat 92r 1.8 benzyna manual, więc w tym wypadku konieczne było dołożenie :
-automatycznego sprzęgła

-dźwigni gaz-hamulec

Nadszedł czas na zmianę samochodu a co za tym idzie na zakup/montaż nowych urządzeń.
Moje następne nowe/stare auto na pewno będzie z automatyczną skrzynią biegów, powyższe rozwiązanie zjadło mi już zbyt wiele nerwów

Szukam urządzeń typu "dźwignia gaz-hamulec". Do tej pory mam owe urządzenie montowane pod kierownicą(zdjęcie powyżej). Rozwiązanie średnio wygodne, ale przez tyle lat przyzwyczaiłem się. Proponują mi urządzenie RGH-II montowane do płyty podłogowej przy dźwigni zmiany biegów:

Urządzenie RGH-II ma nawet ciekawe funkcje dodatkowe typu:
-blokowanie hamulca i gazu w określonym położeniu
-możliwość zamontowania przełącznika (migacze, światła itp)
Niestety jest co tu ukrywać brzydkie. Tu niemiecki, lub czeski odpowiednik dla porównania:

I co najważniejsze przez tyle lat jeżdżę ze skrzyżowanymi nogami, więc moje prawe kolano znajduje się przy samej dźwigni zmiany biegów. Oczywiście jak nie znajdę alternatywy to nie będę miał wyjścia nauczę się jeździć z nogami za głową, albo za oknem

Kiedyś dawno, dawno temu, gdzieś w telewizji widziałem przerobienie, które polegało na dołożeniu pierścienia na kierownicę, jednak nie mam pojęcia czy to wygodne, możliwe, albo czy to nie mi się coś pomerdało

(To sprzęgło, ale to cuś z TV wyglądało podobnie)

Jeśli znaleźliście coś fajnego, to proszę wpiszcie to tutaj. Może już nie ja, ale komuś następnemu na pewno takie informacje się przydadzą.
Z góry dzięki i oczywiście serdecznie pozdrawiam.
PS
Link do strony z spisem firm, które zajmują się "przeróbkami":
http://www.integracja.org/ledge/x/3555
(Taki spisik przydał by się również na IPONie)
Ja osobiście najprawdopodobniej przerabiać będę tutaj
http://www.niepelnosprawni.opole.pl/
Po prostu mam najbliżej i nie chodzi mi o montaż a ewentualne serwisowanie, choć moja dźwignia gaz-hamulec nigdy się nie popsuła, to przecież licho nie śpi