Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

Zapiekanka makaronowa


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 ferero

ferero

    Statysta

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 11 postów

Napisano 31 maj 2006 - 17:34

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, twarogiem i kurczaczkiem w miodowo imbirowej marynacie:

Piersi kurczaka kroimy na kawałki i na pare godzin wsadzamy do marynaty:
oliwa
sos sojowy
ocet winny
2 łyżki miodu
imbir ( tak na oko)
liść laurowy
ziele angielskie 2 kulki
pieprz
czosnek rozgnieciony

Generalnie ta marynata nadaje sie również do innych mięs np. na grilla

Smażymy na patelni kurczaczka z 1/3 marynaty i dodajemy paczkę mrożonego szpinaku i kostkę rozgniecionego twarogu, albo fetę, troche masła do smaku, przyprawiamy wedle uznania. Taki sos mieszmy z makaronem ( ja wybieram rurki najczęściej). Wszystko przekładam do naczynia żaroodpornedo i posypuję mozzarellą. Zapiekam 20-30 min.
  • 0

#2 katte73

katte73

    Mruk

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 96 postów

Napisano 03 luty 2012 - 19:31

Zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami
- 30 dag makaronu świderki
- 40 dag filetów z kurczaka
- 50 dag pieczarek
- czerwona, zielona, żółta papryka
- puszka kukurydzy
- żółty ser
- natka pietruszki
- kostka rosołowa
Wykonanie:
- makaron gotujemy w osolonej wodzie (odcedzamy)
- filety myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, następnie smażymy
- pieczarki oczyszczamy i kroimy w paski, papryki myjemy, osuszamy i usuwamy gniazda nasienne - kroimy
- pieczarki smażymy - pod koniec smażenia na ostatnie 5 minut dodajemy do nich papryki oraz podsmażone mięso
- kostkę rosołową rozpuszczamy w 50 ml wrzątku i wlewamy do mięsa, warzyw i pieczarek. Dodajemy makaron, kukurydzę i natkę - mieszamy
Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym żółtym serem i pieczemy 20 minut w temp. 190 stopni C.

-
  • 0

#3 zuza34

zuza34

    Statysta

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 12 postów

Napisano 07 listopad 2012 - 12:14

Kolejny pomysł na wspaniały, syty i całkiem szybki obiad. Smakuje wyśmienicie i jest łatwa w przygotowaniu. Połączenie kurczaka i kremowego śmietanowo - serowego sosu z ziemniakami i warzywami świetnie zadowoli najbardziej wybredne podniebienia. Zapiekanka tak szybko zniknęła z talerzy, że byłam w całkiem sporym szoku. Mam nadzieję, że Wam również zasmakuje ;-)

Składniki:
5 dużych ziemniaków
około 70 dkg fileta z kurczaka
100 ml słodkiej śmietanki 18%
2 duże łyżki topionego serka śmietankowego lub serka typu Almette
1/2 szklanki wody
łyżka mąki pszennej
ulubione warzywa, może być mrożona mieszanka (około 4 dużych garści)
20 dkg żółtego sera
sól, pieprz
oregano, bazylia (ewentualnie mieszanka do dań włoskich), papryka w proszku
olej

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w paski około 0,5 cm grubości. Wrzucamy do osolonej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut (muszą być jeszcze lekko twarde, żeby się nie rozpadały). Następnie odlewamy i układamy na dnie żaroodpornego naczynia (lub blaszki) wysmarowanego tłuszczem.

Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy kurczaka pokrojonego w kostkę, którego przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie dorzucamy warzywa, zalewamy wodą i całość dusimy na małym ogniu przez około 5 minut. W osobnym małym naczyniu rozrabiamy śmietankę z serkiem topionym i mąką. Zalewamy tym kurczaka i dokładnie mieszamy. Wsypujemy około 1 łyżeczkę oregano i bazylii oraz paprykę. Całość przelewamy na ziemniaki. Posypujemy startym serem.

Zapiekamy około 30 - 40 minut w piekarniku w 180 stopniach.

Na zdjęciu poniżej jeszcze przed posypaniem serem i upieczeniem.
  • 0

#4 Gość_bodzio2_*

Gość_bodzio2_*
  • Gość

Napisano 07 listopad 2012 - 14:59

Fajne przepisy, tylko dla mnie trochę pracochłonne ...
  • 0

#5 piccola

piccola

    Sufler

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 313 postów

Napisano 08 listopad 2012 - 18:39

zuza34: przepis rewelacja! pycha! :)
  • 0

#6 dallia1

dallia1

    Statysta

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 5 postów
  • Skąd:mazowieckie

Napisano 19 listopad 2012 - 16:29

Zapiekanaka makaronowa

Składniki:
makaron
mielone
cebula
ser zółty
sos pomidorowy (pomidorowo-paprykowy) z torebki
Przygotowanie:

1.Paczkę makaronu typu świderki wsypać do miski.
2.Dodać 30-50 dag mięsa mielonego oraz 1,5 dużej cebuli pokrojonej w kostkę.
3.W osobnym pojemniku rozrobić sos z torebki według przepisu i wlać do miski.
4. Wszystko wymieszać dokładnie i przełożyć do wysmarowanego margaryną naczynia żaroodpornego.
5. Posypac startym serem i piec w piekarniku około 40 min.
proponuję posypać serem po 10-15 min pieczenia, gdyż nie będzie on tak spieczony.
SMACZNEGO!!!
  • 0

#7 marder

marder

    evil admin

  • Administrator
  • 3580 postów
  • Skąd:/home/marder

Napisano 19 listopad 2012 - 17:41

[quote name='"Dallia1"]2.Dodać 30-50 dag mięsa mielonego oraz 1' date='5 dużej cebuli pokrojonej w kostkę.[/quote']

Czy cebulę i mielone wcześniej podsmażasz?
  • 0

Nierozwiązywalność jest zawsze stanem przejściowym. 

 

Ziewanie, to cichy krzyk o kawę.



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych