Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

Renta socjalna a grunty rolne

renta socjalna ziemia rolna arimr zus grunty rolne

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 cycinho92

cycinho92

Milczek

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 23 postów

Napisano 23 lutego 2026 - 00:19

Witam.

Mam rentę socjalną z tyt. całkowitej niezdolności do pracy.

Pracuję na umowę o pracę pełny etat.

Chciałbym dzierżawić od ciotki ziemię rolną i pobierać dopłaty bezpośrednie z ARiMR

1. Czy te dopłaty muszę jakoś przedstawić do ZUSu? One się wliczają do dochodu i limitu zarobków przy których renta  socjalna jest zmniejszana/zawieszana?

2. Czy muszę dostarczyć jakąś informację o ha przeliczeniwych których jestem posiadaczem z racji dzierżawy?

3. Czy bycie posiadaczem/właścicielem gruntów rolnych poniżej 5ha może skutkować odebraniem renty socjalnej lub braku jej przyznania na dalszy okres? (może według ZUSu jeżeli posiadam ziemię i pobieram dopłaty bezpośrednie to jestem zdolny do pracy?)

4. Przy składaniu wniosku o rentę na dalszy okres muszę zaznaczyć że jestem posiadaczem ziemii rolnej i przedłożyć jakieś dokumenty. Jakie to muszą być dokumenty?

Może ktoś jest w podobnej sytuacji lub wie jak to wygląda od strony formalno-prawnej?

• 1

#2 __ANIOLEK__

__ANIOLEK__

Orator

• Super Moderator
  • 6 408 postów

Napisano 23 lutego 2026 - 11:25

Sporo tych pytań. Na początku chcę zaznaczyć, że nie jestem ekspertem w tej dziedzinie (ziemia rolna nigdy nie była moim obszarem zainteresowań) i moja wiedza jest ogólna. W razie większych wątpliwości warto skorzystać z infolinii ZUS lub infolinii ARiMR (800 38 00 84, taki numer znalazłam przez Google).

Ad.1. Mam dla Ciebie dobrą wiadomość: dopłaty bezpośrednie z ARiMR nie wpływają na Twoją rent​ę (5 hektarów przeliczeniowych już tak).

Oto szczegółowe wyjaśnienie, dlaczego tak jest i na co musisz uważać:

1. Dopłaty a limity przychodów w ZUS. Zgodnie z przepisami, ZUS bierze pod uwagę przychody z tytułu działalności podlegającej obowiązkowi ubezpieczeń społecznych (np. umowa o pracę, zlecenie, działalność gospodarcza). ​Dopłaty bezpośrednie (płatności obszarowe) nie są uznawane za przychód z działalności zarobkowej w rozumieniu ustawy o emeryturach i rentach z FUS. ​Są one traktowane jako pomoc publiczna (wsparcie finansowe), a nie zapłata za pracę czy zysk z biznesu. ​W związku z tym nie musisz ich zgłaszać do ZUS i nie wliczają się one do limitów, po których przekroczeniu renta jest zmniejszana lub zawieszana. ​

2. Dzierżawa ziemi a status rencisty. ​Samo posiadanie lub dzierżawienie ziemi oraz pobieranie dopłat nie jest równoznaczne z prowadzeniem pozarolniczej działalności gospodarczej ani z pracą najemną.

​Ważne: Jeśli Twoja aktywność na roli ogranicza się do bycia beneficjentem dopłat (zarządzanie gruntem), ZUS nie ma podstaw do weryfikacji Twojego świadczenia pod kątem zarobków.

​3. Na co musisz uważać? ​Mimo że dopłaty są bezpieczne, istnieją dwa aspekty, o których warto pamiętać: ​

Przychody z innej sprzedaży: Jeśli zaczniesz sprzedawać produkty rolne na dużą skalę i np. zarejestrujesz to jako działy specjalne produkcji rolnej, sytuacja może się skomplikować pod kątem podatkowym, ale dla ZUS kluczowe pozostaje, czy od danego przychodu odprowadzane są składki na ubezpieczenia społeczne. ​Orzeczenie o niezdolności do pracy: Pobieranie dopłat "nie gryzie się" z rentą, ale pamiętaj, że mając orzeczenie o całkowitej niezdolności do pracy, powinieneś unikać osobistego, ciężkiego wykonywania prac fizycznych na roli. Gdyby podczas kontroli lekarz orzecznik uznał, że skoro „zasuwasz z traktorem” 12 godzin dziennie, to znaczy, że odzyskałeś zdolność do pracy, mógłbyś stracić prawo do renty przy kolejnym badaniu. Przynajmniej wykluczyć tego w 100% nie można i dlatego to podkreślam.

Ad 2. Jeśli dzierżawisz grunty na podstawie umowy zarejestrowanej w ewidencji gruntów i budynków, musisz zgłosić ten metraż, gdyż traktuje się go jako posiadanie gospodarstwa rolnego. Link: https://sip.lex.pl/a...dynkow-19135417

Ad.3. Posiadania gospodarstwa rolnego powyżej 5 ha przeliczeniowych wyklucza prawo do renty socjalnej. Zgodnie z przepisami posiadanie nieruchomości rolnej przekraczającej ten limit uniemożliwia przyznanie świadczenia lub skutkuje jego odebraniem. Szersze objaśnienia w artykule poniżej:

https://www.farmer.p...wych,86455.html

Link ze strony ZUS: https://www.zus.pl/s.../renta-socjalna

Pytanie 4 niejako jest powiązane z pytaniem 3, więc nie będę na nie odpowiadać, bo sytuacja jest w tym przypadku jasna.

Pozdrawiam, M.

• 1

"Stań twarzą zwróconą do słońca, a cień pozostanie za tobą". /Teresa Lipowska/

"Śmiech jest masażem dla brzucha! Uśmiech jest masażem dla serca!".

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: renta socjalna, ziemia rolna, arimr, zus, grunty rolne

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych