Sporo tych pytań. Na początku chcę zaznaczyć, że nie jestem ekspertem w tej dziedzinie (ziemia rolna nigdy nie była moim obszarem zainteresowań) i moja wiedza jest ogólna. W razie większych wątpliwości warto skorzystać z infolinii ZUS lub infolinii ARiMR (800 38 00 84, taki numer znalazłam przez Google).
Ad.1. Mam dla Ciebie dobrą wiadomość: dopłaty bezpośrednie z ARiMR nie wpływają na Twoją rentę (5 hektarów przeliczeniowych już tak).
Oto szczegółowe wyjaśnienie, dlaczego tak jest i na co musisz uważać:
1. Dopłaty a limity przychodów w ZUS. Zgodnie z przepisami, ZUS bierze pod uwagę przychody z tytułu działalności podlegającej obowiązkowi ubezpieczeń społecznych (np. umowa o pracę, zlecenie, działalność gospodarcza). Dopłaty bezpośrednie (płatności obszarowe) nie są uznawane za przychód z działalności zarobkowej w rozumieniu ustawy o emeryturach i rentach z FUS. Są one traktowane jako pomoc publiczna (wsparcie finansowe), a nie zapłata za pracę czy zysk z biznesu. W związku z tym nie musisz ich zgłaszać do ZUS i nie wliczają się one do limitów, po których przekroczeniu renta jest zmniejszana lub zawieszana.
2. Dzierżawa ziemi a status rencisty. Samo posiadanie lub dzierżawienie ziemi oraz pobieranie dopłat nie jest równoznaczne z prowadzeniem pozarolniczej działalności gospodarczej ani z pracą najemną.
Ważne: Jeśli Twoja aktywność na roli ogranicza się do bycia beneficjentem dopłat (zarządzanie gruntem), ZUS nie ma podstaw do weryfikacji Twojego świadczenia pod kątem zarobków.
3. Na co musisz uważać? Mimo że dopłaty są bezpieczne, istnieją dwa aspekty, o których warto pamiętać:
Przychody z innej sprzedaży: Jeśli zaczniesz sprzedawać produkty rolne na dużą skalę i np. zarejestrujesz to jako działy specjalne produkcji rolnej, sytuacja może się skomplikować pod kątem podatkowym, ale dla ZUS kluczowe pozostaje, czy od danego przychodu odprowadzane są składki na ubezpieczenia społeczne. Orzeczenie o niezdolności do pracy: Pobieranie dopłat "nie gryzie się" z rentą, ale pamiętaj, że mając orzeczenie o całkowitej niezdolności do pracy, powinieneś unikać osobistego, ciężkiego wykonywania prac fizycznych na roli. Gdyby podczas kontroli lekarz orzecznik uznał, że skoro „zasuwasz z traktorem” 12 godzin dziennie, to znaczy, że odzyskałeś zdolność do pracy, mógłbyś stracić prawo do renty przy kolejnym badaniu. Przynajmniej wykluczyć tego w 100% nie można i dlatego to podkreślam.
Ad 2. Jeśli dzierżawisz grunty na podstawie umowy zarejestrowanej w ewidencji gruntów i budynków, musisz zgłosić ten metraż, gdyż traktuje się go jako posiadanie gospodarstwa rolnego. Link: https://sip.lex.pl/a...dynkow-19135417
Ad.3. Posiadania gospodarstwa rolnego powyżej 5 ha przeliczeniowych wyklucza prawo do renty socjalnej. Zgodnie z przepisami posiadanie nieruchomości rolnej przekraczającej ten limit uniemożliwia przyznanie świadczenia lub skutkuje jego odebraniem. Szersze objaśnienia w artykule poniżej:
https://www.farmer.p...wych,86455.html
Link ze strony ZUS: https://www.zus.pl/s.../renta-socjalna
Pytanie 4 niejako jest powiązane z pytaniem 3, więc nie będę na nie odpowiadać, bo sytuacja jest w tym przypadku jasna.
Pozdrawiam, M.