Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

Dostęp do lekarzy specjalistów "bez kolejki" - jak to dokładnie wygląda

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 mini21

mini21

Milczek

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 21 postów

Napisano 02 kwietnia 2025 - 10:14

Cześć.

Chciałem prosić o wytłumaczenie, jak dokładnie działa przepis mówiący o prawie do świadczeń opieki zdrowotnej i usług farmaceutycznych w aptekach poza kolejnością.

Chodzi mi dokładnie o specjalistów.

Mam znaczny stopień, regularnie leczę się u endokrynologa.
Do tej pory byłem zapisywany "poza kolejnością" (tzn. nie za rok tylko za miesiąc).
Dziś się dowiaduje, że mi to nie przysługuje bo tylko pierwsza wizyta jest "poza kolejką".
Starałem się znaleźć na stronie gov.pl zapisu w którym podano by, że tylko pierwszej wizyty tyczy się ten przepis ale nie znalazłem.

Stąd moje pytanie - czy tak faktycznie jest, czy "Pani w okienku" udzieliła mi błędnych informacji?

Użytkownik mini21 edytował ten post 02 kwietnia 2025 - 10:15

• 0

#2 __ANIOLEK__

__ANIOLEK__

Orator

• Super Moderator
  • 6 367 postów

Napisano 02 kwietnia 2025 - 17:03

Na Twoim miejscu zapytałabym u źródła, czyli na infolinii NFZ. Z doświadczenie uważam, że ten przepis jest "martwy". Bo gdy zapisuje się do ortopedy, to słyszę w słuchawce "takie są kolejki i nic na to nie poradzę; ewentualnie proszę bezpośrednio rozmawiać z lekarzem" i na tym rozmowa się kończy.

• 1

"Stań twarzą zwróconą do słońca, a cień pozostanie za tobą". /Teresa Lipowska/

"Śmiech jest masażem dla brzucha! Uśmiech jest masażem dla serca!".

#3 mini21

mini21

Milczek

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 21 postów

Napisano 02 kwietnia 2025 - 23:27

Na Twoim miejscu zapytałabym u źródła, czyli na infolinii NFZ. Z doświadczenie uważam, że ten przepis jest "martwy". Bo gdy zapisuje się do ortopedy, to słyszę w słuchawce "takie są kolejki i nic na to nie poradzę; ewentualnie proszę bezpośrednio rozmawiać z lekarzem" i na tym rozmowa się kończy.

To przyznam że mam dokładnie inne doświadczenia (przynajmniej do tej pory).

Zawsze jak się zapisywałem, gdziekolwiek by to nie było ten przepis był honorowany.

Może nie zawsze w ciągu 2 tygodni ale w ciągu miesiąca.

• 0

#4 Slavco

Slavco

Podpowiadacz

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 286 postów

Napisano 05 kwietnia 2025 - 21:44

"takie są kolejki i nic na to nie poradzę; ewentualnie proszę bezpośrednio rozmawiać z lekarzem"

No to coś jest nie halo w twojej przychodni. Na stopniu znacznym do specjalisty na pierwszą wizytę idzie się poza kolejnością, to znaczy placówka ma obowiązek w miarę możliwości wpisać cię w miarę szybko tak do dwóch tygodni nawet jeśli to oznacza że lekarz będzie miał nadgodziny. 

Termin wizyty kontrolnej jeśli jest potrzebna określa lekarz @mini21.

• 0

#5 __ANIOLEK__

__ANIOLEK__

Orator

• Super Moderator
  • 6 367 postów

Napisano 06 kwietnia 2025 - 18:14

No to coś jest nie halo w twojej przychodni.

Zdecydowanie pod względem organizacyjnym. Lekarz ortopeda przyjmuje raz w tygodniu i nawet do godzi 21.oo. Wiec praktycznie zawsze jest dużo ludzi do niego i tak jest od lat. Ja po prostu wychodząc z gabinetu od razu zapisuje się na kolejną wizytę. To jest jedyne rozsądne rozwiązanie.

• 0

"Stań twarzą zwróconą do słońca, a cień pozostanie za tobą". /Teresa Lipowska/

"Śmiech jest masażem dla brzucha! Uśmiech jest masażem dla serca!".

#6 Slavco

Slavco

Podpowiadacz

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 286 postów

Napisano 13 kwietnia 2025 - 14:27

Zdecydowanie pod względem organizacyjnym. Lekarz ortopeda przyjmuje raz w tygodniu i nawet do godzi 21.oo. Wiec praktycznie zawsze jest dużo ludzi do niego i tak jest od lat. Ja po prostu wychodząc z gabinetu od razu zapisuje się na kolejną wizytę. To jest jedyne rozsądne rozwiązanie

Zdarzyło mi się wyjść od ortopedy ok 23:00 (był od 6:00!) a jeszcze byli ludzie za mną :) I owszem, zanim uzyskałem znaczny stopień praktycznie pół dnia albo dłużej spędzało się w przychodni i pilnowało kolejki. Wprowadzili numerki ale nie każdy ma możliwość powrotu do domu bo ściągają z okolicznych miast.

Problemy organizacyjne? Nie sądzę aby były przyczyną u mnie bo jest 7 ortopedów.

Zawsze jest tak, że albo kończysz leczenie albo lekarz określa na jaki miesiąc / dzień się zapisać do kontroli.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych