Dzień dobry mam pytanie jak skorzystać z zwolnienia od pracy w celu pójścia na zaplanowaną wcześniej rehabilitację , pracuję w systemie 24 H i na 10 dni akruat 4 dni musiałbym być w pracy i z tych dni chciałbym się zwolnić normalnie piszę maila do koordynatorki że w tym i tym dniu korzystam z zwolnienia od pracy z prawem do wynagrodzenia ponieważ nie jestem w stanie zrobić zabiegów leczniczych poza godzinami pracy i tyle?

Zwolnienie od pracy pracownika niepełnosprawnego w celu wykonania badań
Napisano 04 marca 2025 - 15:45
Napisano 05 marca 2025 - 11:19
Piotr Bukartyk.
Napisano 06 marca 2025 - 15:59
Napisano 06 marca 2025 - 17:08
Rehabilitacja zawodowa i społeczna oraz zatrudnienie osób niepełnosprawnych.
"Stań twarzą zwróconą do słońca, a cień pozostanie za tobą". /Teresa Lipowska/
"Śmiech jest masażem dla brzucha! Uśmiech jest masażem dla serca!".
Napisano 06 marca 2025 - 21:28
Rehabilitacja zawodowa i społeczna oraz zatrudnienie osób niepełnosprawnych.
Art. 20. [Udzielanie zwolnień od pracy]
1. Osoba o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności ma prawo do zwolnienia od pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia:
1) w wymiarze do 21 dni roboczych w celu uczestniczenia w turnusie rehabilitacyjnym, nie częściej niż raz w roku, z zastrzeżeniem art. 10f ust. 1 pkt 2;
2) w celu wykonania badań specjalistycznych, zabiegów leczniczych lub usprawniających, a także w celu uzyskania zaopatrzenia ortopedycznego lub jego naprawy, jeżeli czynności te nie mogą być wykonane poza godzinami pracy.
2. Wynagrodzenie za czas zwolnień od pracy, o których mowa w ust. 1, oblicza się jak ekwiwalent pieniężny za urlop wypoczynkowy.
3. Łączny wymiar urlopu określonego w art. 19 ust. 1 i zwolnienia od pracy, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, nie może przekroczyć 21 dni roboczych w roku kalendarzowym.
4. Minister właściwy do spraw zabezpieczenia społecznego określi, w drodze rozporządzenia, szczegółowe zasady udzielania zwolnień od pracy, o których mowa w ust. 1 pkt 1.
Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/a...16798906/art-20
Przydatny link: https://niepelnospra.../ledge/x/490071
Tak wiem ale chodzi o to czy pracodawca może nie wyrazić zgody? Na takie zwolnienia i to w 4 dniach kiedy mam te rehabilitację? Wniosek już mam napisany i 17.03 planuje wysłać do Kadr żeby mogli kogoś na zastępstwo znaleźć niestety pracuje w systemie 24H i nie mam jeszcze urlopu rehabilitacyjnego a też skoro mógłbym skorzystać z zwolnienia od pracy wolałbym tą opcję
Napisano 06 marca 2025 - 23:17
Tak wiem ale chodzi o to czy pracodawca może nie wyrazić zgody? Na takie zwolnienia i to w 4 dniach kiedy mam te rehabilitację?
Owszem może odmówić, bo nie ma obowiązku się godzić. Zależy to od jego dobrej woli, a w tych danych dniach nie musi jej mieć i się zgadzać na takie rozwiązanie. Przede wszystkim takich rzeczy nie załatwia się na ostatni moment i poprzez wysłanie wniosku do kadr. Ten wniosek wcale nie musi zostać podpisany i będziesz miał nieobecność w pracy, a to może skutkować konsekwencjami.
Ja swoje zabiegi rehabilitacyjne odbyłam po godzinach pracy, czyli popołudniami.
mam pytanie odnośnie zwolnienia od pracy w najbliższych tygodniach mam rehabilitację 2 tygodniową i chciałbym skorzystać z zwolnienia od pracy na rzecz wykonania tej rehabilitacji czyli ogólnie 4 całe dni ponieważ pracuje w systemie 24H
Pracodawca ma obowiązek udzielenia urlopu w wymiarze do 21 dni roboczych w celu uczestniczenia w turnusie rehabilitacyjnym. To jest ten wyjątek, to musi być turnus rehabilitacyjny, Byłam również na takowym turnusie rehabilitacyjnym.
Napisano 07 marca 2025 - 09:34

Napisano 07 marca 2025 - 10:50
To, co piszesz w poście, jest w linku, który podałam. Więc nic nowego nie odkryłeś. Oby pracodawca był przychylny, ja pozostanę ze swoimi wątpliwościami. Dużo zdrowia!
Napisano 17 marca 2025 - 01:19
Dzień dobry mam pytanie jak skorzystać z zwolnienia od pracy w celu pójścia na zaplanowaną wcześniej rehabilitację , pracuję w systemie 24 H i na 10 dni akruat 4 dni musiałbym być w pracy i z tych dni chciałbym się zwolnić normalnie piszę maila do koordynatorki że w tym i tym dniu korzystam z zwolnienia od pracy z prawem do wynagrodzenia ponieważ nie jestem w stanie zrobić zabiegów leczniczych poza godzinami pracy i tyle?
Dokładnie, napisz maila, że w tych dniach będziesz na zwolnieniu z powodu rehabilitacji i nie da się tego zrobić poza pracą. Wspomnij, że korzystasz z prawa do wynagrodzenia.
Linku nie ma i nie będzie. Dwa odrębne konta utworzone po to, by zareklamować konkretną stronę. Niezgodne z regulaminem punkt 10. Otrzymujesz ostrzeżenie, Moderator.
Użytkownik __ANIOLEK__ edytował ten post 17 marca 2025 - 15:07
dopisek.
Napisano 17 marca 2025 - 15:01
Połączyłam tematy ze sobą, bo dotyczą tego samego i nie ma sensu, by były oddzielnie.
Proszę pisać tutaj odnośnie tego zagadnienia i nie tworzyć nowych wątków (duplikatów). Niezgodne z regulaminem forum punkt 8.
Regulamin forum:
https://www.ipon.pl/regulamin_serwisu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych