Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

Zwolnienie od pracy pracownika niepełnosprawnego w celu wykonania badań

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Tomkra07

Tomkra07

Statysta

• Użytkownik
  • PipPip
  • 19 postów

Napisano 04 marca 2025 - 15:45

Dzień dobry mam pytanie jak skorzystać z zwolnienia od pracy w celu pójścia na zaplanowaną wcześniej rehabilitację , pracuję w systemie 24 H i na 10 dni akruat 4 dni musiałbym być w pracy i z tych dni chciałbym się zwolnić normalnie piszę maila do koordynatorki że w tym i tym dniu korzystam z zwolnienia od pracy z prawem do wynagrodzenia ponieważ nie jestem w stanie zrobić zabiegów leczniczych poza godzinami pracy i tyle?

• 0

#2 kaska_zaborze

kaska_zaborze

Narrator

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1 509 postów

Napisano 05 marca 2025 - 11:19

Nie pierwszy duplikat postu co więcej dostałeś odpowiedź.

Fajnie mieć tylko jeden problem w życiu.                            

• 0
Wciąż ma się mało lat a już się tyle przeżyło.Powoli dogasa blask tych co już nie wrócą dni.
Piotr Bukartyk.

#3 Tomkra07

Tomkra07

Statysta

• Użytkownik
  • PipPip
  • 19 postów

Napisano 06 marca 2025 - 15:59

Dzień dobry mam pytanie odnośnie zwolnienia od pracy w najbliższych tygodniach mam rehabilitację 2 tygodniową i chciałbym skorzystać z zwolnienia od pracy na rzecz wykonania tej rehabilitacji czyli ogólnie 4 całe dni ponieważ pracuje w systemie 24H godzinnym czy pracodawca może sie nie zgodzić chociaż nie powinien bo jest to prawo osób niepełnosprawnych z stopniem umiarkowanym i znacznym gdzie posiadam umiarkowany stopień, rehabilitację zaczynam 17.03 czyli wtedy wyśle do kadr informacje o zwolnieniu od świadczenia pracy i wszystko będzie w porządku?
  • -1

#4 __ANIOLEK__

__ANIOLEK__

Orator

• Super Moderator
  • 6 367 postów

Napisano 06 marca 2025 - 17:08

Rehabilitacja zawodowa i społeczna oraz zatrudnienie osób niepełnosprawnych. 

Art.  20.  [Udzielanie zwolnień od pracy]
1.  Osoba o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności ma prawo do zwolnienia od pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia:
1) w wymiarze do 21 dni roboczych w celu uczestniczenia w turnusie rehabilitacyjnym, nie częściej niż raz w roku, z zastrzeżeniem art. 10f ust. 1 pkt 2;
2) w celu wykonania badań specjalistycznych, zabiegów leczniczych lub usprawniających, a także w celu uzyskania zaopatrzenia ortopedycznego lub jego naprawy, jeżeli czynności te nie mogą być wykonane poza godzinami pracy.
2.  Wynagrodzenie za czas zwolnień od pracy, o których mowa w ust. 1, oblicza się jak ekwiwalent pieniężny za urlop wypoczynkowy.
3.  Łączny wymiar urlopu określonego w art. 19 ust. 1 i zwolnienia od pracy, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, nie może przekroczyć 21 dni roboczych w roku kalendarzowym.
4.  Minister właściwy do spraw zabezpieczenia społecznego określi, w drodze rozporządzenia, szczegółowe zasady udzielania zwolnień od pracy, o których mowa w ust. 1 pkt 1.

Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:

• 0

"Stań twarzą zwróconą do słońca, a cień pozostanie za tobą". /Teresa Lipowska/

"Śmiech jest masażem dla brzucha! Uśmiech jest masażem dla serca!".

#5 Tomkra07

Tomkra07

Statysta

• Użytkownik
  • PipPip
  • 19 postów

Napisano 06 marca 2025 - 21:28

Rehabilitacja zawodowa i społeczna oraz zatrudnienie osób niepełnosprawnych. 
Art.  20.  [Udzielanie zwolnień od pracy]
1.  Osoba o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności ma prawo do zwolnienia od pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia:
1) w wymiarze do 21 dni roboczych w celu uczestniczenia w turnusie rehabilitacyjnym, nie częściej niż raz w roku, z zastrzeżeniem art. 10f ust. 1 pkt 2;
2) w celu wykonania badań specjalistycznych, zabiegów leczniczych lub usprawniających, a także w celu uzyskania zaopatrzenia ortopedycznego lub jego naprawy, jeżeli czynności te nie mogą być wykonane poza godzinami pracy.
2.  Wynagrodzenie za czas zwolnień od pracy, o których mowa w ust. 1, oblicza się jak ekwiwalent pieniężny za urlop wypoczynkowy.
3.  Łączny wymiar urlopu określonego w art. 19 ust. 1 i zwolnienia od pracy, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, nie może przekroczyć 21 dni roboczych w roku kalendarzowym.
4.  Minister właściwy do spraw zabezpieczenia społecznego określi, w drodze rozporządzenia, szczegółowe zasady udzielania zwolnień od pracy, o których mowa w ust. 1 pkt 1.

Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/a...16798906/art-20

Przydatny link: https://niepelnospra.../ledge/x/490071

Tak wiem ale chodzi o to czy pracodawca może nie wyrazić zgody? Na takie zwolnienia i to w 4 dniach kiedy mam te rehabilitację? Wniosek już mam napisany i 17.03 planuje wysłać do Kadr żeby mogli kogoś na zastępstwo znaleźć niestety pracuje w systemie 24H i nie mam jeszcze urlopu rehabilitacyjnego a też skoro mógłbym skorzystać z zwolnienia od pracy wolałbym tą opcję
  • 0

#6 __ANIOLEK__

__ANIOLEK__

Orator

• Super Moderator
  • 6 367 postów

Napisano 06 marca 2025 - 23:17

Tak wiem ale chodzi o to czy pracodawca może nie wyrazić zgody? Na takie zwolnienia i to w 4 dniach kiedy mam te rehabilitację?

Owszem może odmówić, bo nie ma obowiązku się godzić. Zależy to od jego dobrej woli, a w tych danych dniach nie musi jej mieć i się zgadzać na takie rozwiązanie. Przede wszystkim takich rzeczy nie załatwia się na ostatni moment i poprzez wysłanie wniosku do kadr. Ten wniosek wcale nie musi zostać podpisany i będziesz miał nieobecność w pracy, a to może skutkować konsekwencjami.

Ja swoje zabiegi rehabilitacyjne odbyłam po godzinach pracy, czyli popołudniami.

mam pytanie odnośnie zwolnienia od pracy w najbliższych tygodniach mam rehabilitację 2 tygodniową i chciałbym skorzystać z zwolnienia od pracy na rzecz wykonania tej rehabilitacji czyli ogólnie 4 całe dni ponieważ pracuje w systemie 24H

Pracodawca ma obowiązek udzielenia urlopu w wymiarze do 21 dni roboczych w celu uczestniczenia w turnusie rehabilitacyjnym. To jest ten wyjątek, to musi być turnus rehabilitacyjny, Byłam również na takowym turnusie rehabilitacyjnym.

• 0

#7 Tomkra07

Tomkra07

Statysta

• Użytkownik
  • PipPip
  • 19 postów

Napisano 07 marca 2025 - 09:34

Tylko właśnie wtedy mam nieobecność usprawiedliwiona z prawem do wynagrodzenia za te dni z tego co czytam i pracodawca raczej ma obowiązek udzielić zwolnienia od pracy ponieważ o tym mówi ustawa, ale widzę że pani nie czyta że zrozumieniem jak mam odbyć zabieg po pracy jak pracuje 24 Godziny na służbie? :) to nie jest turnus rehabilitacyjny a normalna rehabilitacja, to jak mam to załatwić jak nie wniosek do kadr? Warto jednak podkreślić, że istnieją wyjątkowe sytuacje, w których pracodawca zobligowany jest zwolnić pracownika na czas zabiegów rehabilitacyjnych. Obowiązek taki wynika z przepisów Ustawy z 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (Dz.U. Nr 123, poz. 776 ze zm.). Stosownie do art. 20 ust. 1 pkt 2 tejże ustawy, pracownik o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności ma prawo do zwolnienia od pracy (z zachowaniem wynagrodzenia) w celu wykonania badań specjalistycznych, zabiegów leczniczych lub usprawniających, jeżeli czynności te nie mogą być wykonane poza godzinami pracy. Jest to jednak jedyny, ustawowo przewidziany, przypadek, w którym pracodawca musi udzielić zwolnienia podwładnemu udającemu się na rehabilitację.
  • 0

#8 __ANIOLEK__

__ANIOLEK__

Orator

• Super Moderator
  • 6 367 postów

Napisano 07 marca 2025 - 10:50

To, co piszesz w poście, jest w linku, który podałam. Więc nic nowego nie odkryłeś. Oby pracodawca był przychylny, ja pozostanę ze swoimi wątpliwościami. Dużo zdrowia!

• 0

#9 Ignacy52

Ignacy52

Widz

• Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 17 marca 2025 - 01:19

Dzień dobry mam pytanie jak skorzystać z zwolnienia od pracy w celu pójścia na zaplanowaną wcześniej rehabilitację , pracuję w systemie 24 H i na 10 dni akruat 4 dni musiałbym być w pracy i z tych dni chciałbym się zwolnić normalnie piszę maila do koordynatorki że w tym i tym dniu korzystam z zwolnienia od pracy z prawem do wynagrodzenia ponieważ nie jestem w stanie zrobić zabiegów leczniczych poza godzinami pracy i tyle?

Dokładnie, napisz maila, że w tych dniach będziesz na zwolnieniu z powodu rehabilitacji i nie da się tego zrobić poza pracą. Wspomnij, że korzystasz z prawa do wynagrodzenia. 

Linku nie ma i nie będzie. Dwa odrębne konta utworzone po to, by zareklamować konkretną stronę. Niezgodne z regulaminem punkt 10. Otrzymujesz ostrzeżenie, Moderator.

Użytkownik __ANIOLEK__ edytował ten post 17 marca 2025 - 15:07
dopisek.

• 0

#10 __ANIOLEK__

__ANIOLEK__

Orator

• Super Moderator
  • 6 367 postów

Napisano 17 marca 2025 - 15:01

Połączyłam tematy ze sobą, bo dotyczą tego samego i nie ma sensu, by były oddzielnie.

Proszę pisać tutaj odnośnie tego zagadnienia i nie tworzyć nowych wątków (duplikatów). Niezgodne z regulaminem forum punkt 8.

Regulamin forum:

https://www.ipon.pl/regulamin_serwisu

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych