Dzień dobry mam pytanie jak rozwiązać sytuacje rehabilitacji 10 dniowej w ramach nfz czy brać zwolnienie lekarskie na cały okres zabiegów dodam że pracuje po 24h/48 albo 72, słyszałem coś o urlopie rehabilitacyjnym który ma 21 dni może z niego bym wykorzystał po prostu w tych dniach w których pracowałbym ale czy tutaj muszę mieć przepracowany rok czasu z orzeczeniem aby móc z tego korzystać tak samo jak z 10 dodatkowych dni do urlopu wypoczynkowego? w kadrach jeszcze zapytam jak to najlepiej rozwiązać ale coś czuje że pewnie będzie jakiś problem,

Napisano 16 lutego 2025 - 07:48
Napisano 16 lutego 2025 - 14:08
Pierwszy dodatkowy urlop z tytułu niepełnosprawności (urlop rehabilitacyjny) pracownik może otrzymać po przepracowaniu roku od momentu uzyskania orzeczenia o znacznej lub umiarkowanej niepełnosprawności.
Więcej informacji: https://inewi.pl/blo...iego-skorzystac
P.s. W teorii istnieje możliwość otrzymania zwolnienia lekarskiego na rehabilitację. W przypadku, gdy lekarz stwierdzi, że dana osoba wymaga specjalistycznej opieki rehabilitacyjnej, może wystawić odpowiednie zwolnienie. Ja osobiście nigdy z takiego rozwiązania nie skorzystałam.
"Stań twarzą zwróconą do słońca, a cień pozostanie za tobą". /Teresa Lipowska/
"Śmiech jest masażem dla brzucha! Uśmiech jest masażem dla serca!".
Napisano 16 lutego 2025 - 21:01
Pierwszy dodatkowy urlop z tytułu niepełnosprawności (urlop rehabilitacyjny) pracownik może otrzymać po przepracowaniu roku od momentu uzyskania orzeczenia o znacznej lub umiarkowanej niepełnosprawności.
Więcej informacji: https://inewi.pl/blo...iego-skorzystac
P.s. W teorii istnieje możliwość otrzymania zwolnienia lekarskiego na rehabilitację. W przypadku, gdy lekarz stwierdzi, że dana osoba wymaga specjalistycznej opieki rehabilitacyjnej, może wystawić odpowiednie zwolnienie. Ja osobiście nigdy z takiego rozwiązania nie skorzystałam.
i ten dodatkowy 10 dniowy urlop wypoczynkowy też po roku przepracowanym? a orzeczenie dostałem w marcu tylko pracowałem gdzieś od kwietnia do sierpnia ale bez okazywania tego orzeczenia i ogólnie to nie był zakład pracy chronionej a takto od października podjąłem pracę gdzie okazałem ten papier czyli od tego momentu się liczy czy od kwietnia normalnie jak pracowałem? To biorę l4 poprostu na to 10 dni chyba że poprostu lekarz da mi zwolnienia na 3 osobne dni pracy
Napisano 17 lutego 2025 - 12:03
Napiszę najprościej, jak umiem. Jednym z warunków jest posiadanie ważnego orzeczenia o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności. Potwierdzam, że rok musi być przepracowany, tyle wiem od swojej kadrowej. Dla pewności zapytaj się u siebie w kadrach, tak dla świętego spokoju.
Napisano 19 lutego 2025 - 14:47
Napiszę najprościej, jak umiem. Jednym z warunków jest posiadanie ważnego orzeczenia o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności. Potwierdzam, że rok musi być przepracowany, tyle wiem od swojej kadrowej. Dla pewności zapytaj się u siebie w kadrach, tak dla świętego spokoju.
Orzeczenie otrzymałem w marcu w tamtym roku i ten rok to mam policzyć tylko gdy pracowałem w zakładzie pracy chronionej czy jak? Bo ogólnie okazując orzeczenie to pracowałem od połowy września do listopada i od grudnia do teraz i czy w to się wlicza umowa zlecenie również? I jak to wtedy mam udokumentować u pracodawcy?
Napisano 20 lutego 2025 - 12:53
W takim razie jeszcze raz i to co najważniejsze:
Jeżeli pracownik zmienia pracodawców, wówczas w celu ustalenia rocznego czasu zatrudnienia wszystkie okresy, w jakich były zawarte umowy o pracę, sumuje się (liczy się niepokrywające się ze sobą okresy zatrudnienia). Pierwszego urlopu dodatkowego udziela pracodawca, u którego osoba niepełnosprawna osiąga roczny staż pracy.
Zobacz więcej: https://poradnikprac...epelnosprawnego
Co do umowy zlecenie, to osoby zatrudnione na podstawie takiej umowy nie mają prawa do urlopu w rozumieniu Kodeksu Pracy. Umowa zlecenie jest regulowana przez Kodeks cywilny, co oznacza, że nie podlega bezpośrednio przepisom Kodeksu Pracy, które zapewniają prawo do płatnego urlopu wypoczynkowego. Innymi słowy umowę zlecenie się nie wlicza do rocznego stażu pracy.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych