Skocz do zawartości

A- A A+
A A A A
Zdjęcie

Pogrzeb nadziei na niezależne życie.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 pier1987

pier1987

Podpowiadacz

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 292 postów

Napisano 15 maja 2023 - 19:47

http://www.niepelnos...ledge/x/2108455

Co o tym myślicie?

• 0

#2 kaska_zaborze

kaska_zaborze

Narrator

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1 565 postów

Napisano 19 maja 2023 - 10:19

Powiem coś z czym się pewnie ze mną nie zgodzicie. Asystencja jest nie realna w praktyce. Załóżmy,że OzN wymagających pomocy non stop jest 1.000000 i co? Skąd się ci ludzie mają wziąść? Po 4h padnie, a mama poszła na 8 do pracy... Jest opieka wytchnieniowa, ale raczej nie jest wymienna z asystenturą. Każda uczelnia powinna mieć zatrudnionego asystenta, to ma sens.

• 0

Z każdego dnia wynoszę coś wartościowego.

#3 Ryzen

Ryzen

Mruk

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 123 postów

Napisano 14 czerwca 2023 - 10:14

Nie rozumiem tylko, dlaczego użyto tutaj terminu "niezależne życie"?
To przecież tylko zamiana zależności od rodziny, na zależność od asystenta, a nie niezależność...
  • 1

#4 Monia74

Monia74

Narrator

• Moderator
  • 1 507 postów

Napisano 14 czerwca 2023 - 13:50

Z własnego doświadczenia z asystentem, o którym pisałam na tym forum, wiem, że asystent to nie opiekunka, ani tym bardziej pielęgniarka. Asystent nie wykonuje czynności pielęgnacyjno-higienicznych. Jest on raczej wsparciem w pewnych czynnościach: pomoże dotrzeć do urzędu, kina, teatru, a także wesprze podczas robienia zakupów.

Teraz czekam, jak się rozwinie akcja asystentki w Poznaniu - jest ciekawie :hehe:

• 0

#5 Piotr M

Piotr M

Sufler

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 447 postów

Napisano 27 czerwca 2023 - 18:55

Nie rozumiem tylko, dlaczego użyto tutaj terminu "niezależne życie"?
To przecież tylko zamiana zależności od rodziny, na zależność od asystenta, a nie niezależność...

Dzień  dobry 

To nie takie  zerojedynkowe jak ci się wydaje. Asystent umożliwia niezależne Życie tak jak kule czy wózek poruszanie. Asystent nie załatwia niczego za ciebie tylko pomaga. W przypadku osoby niewidomej czyta czy wypełnia dokumenty, w przypadku osoby z problemami  z poruszaniem się pcha wózek czy coś, ale sprawy swoje załatwiasz sam, a wiec jesteś niezależny.

Użytkownik kuba edytował ten post 28 lipca 2025 - 17:14
Poprawa literówek.

• 0

Piotr M
(...)Jeżeli bro­nisz się, znaczy: czu­jesz się ata­kowa­ny. Jeżeli czu­jesz się ata­kowa­ny, znaczy: jes­teś cel­nie tra­fiony. Miej to na uwadze. Edward Stachura

#6 kaska_zaborze

kaska_zaborze

Narrator

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1 565 postów

Napisano 28 czerwca 2023 - 09:42

Piotrek wiem o co Ci chodzi i niby masz rację,ale ludzie patrzą na mnie i na asystenta, dwoi mu się w oczach,a to odbiera prestiż.Asystent rozumu nie odbiera i tego się trzymajmy jako OzN.

• 1

Z każdego dnia wynoszę coś wartościowego.

#7 Ryzen

Ryzen

Mruk

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 123 postów

Napisano 28 czerwca 2023 - 10:19

Piotrze, najwyraźniej mamy odmienne definicje samodzielności. Nie załatwisz wtedy swoich spraw sam, tylko z asystentem.
Proszę nie zrozumieć mnie źle, nie mam nic przeciwko asystentom osobistym, ale trudno w tym kontekście operować pojęciem "niezależności”. Tylko i wyłącznie na to chciałem zwrócić uwagę.
  • 1

#8 Monia74

Monia74

Narrator

• Moderator
  • 1 507 postów

Napisano 22 lipca 2023 - 12:04

Muszę skorygować swój poprzedni post dotyczący asystentury. W tym miesiącu zostałam objęta programem asystenckim, prowadzonym przez organizację pozarządową w Poznaniu. Jak się okazuje, to czy asystent wykonuje czynności pielęgnacyjne przy podopiecznym, zależy od realizowanego programu. Wypełniając ankietę, zadano mi pytania,  czy potrzebuję pomocy w toalecie, podczas jedzenia itp. Było też pytanie o mycie okien :D .

Wczoraj miałam pierwsze wyjście w asyście asystentki i jestem zadowolona. Moja asystentka jest studentką, czyli jest bardzo młoda. Zaimponowała mi swoją punktualnością, umiejętnością słuchania i ogólnie otwartą postawą.

Dziewczyna, o której pisałam wyżej jest drugą osobą, którą do mnie przysłała organizacja. Z pierwszą kobietą, mimo że byłyśmy w zbliżonym wieku, nie poczułam za grosz zaufania, co wykluczyło nawiązanie nici porozumienia. W dodatku zachowywała się arogancko, wygadując pseudonaukowe brednie na temat przyczyn mojej niepełnosprawności.

Morał z tej historii jest taki, że jako beneficjenci programów asystenckich mamy prawo być traktowani podmiotowo. Nie należy przyjmować każdą przysłaną do nas osobę z wdzięcznością i godzić się na nietaktowne zachowanie z ich strony. Jedna i druga strona musi w tej relacji czuć się komfortowo i bezpiecznie.

• 1

#9 __ANIOLEK__

__ANIOLEK__

Orator

• Super Moderator
  • 6 413 postów

Napisano 28 lipca 2025 - 09:26

Obietnice wyborcze kruszeją:

https://niepelnospra...C9eBlhV7RMVEy4A

Szkoda, ale coś tak czułam, że za dobrze by było, żeby to było prawdziwe.

• 0

"Stań twarzą zwróconą do słońca, a cień pozostanie za tobą". /Teresa Lipowska/

"Śmiech jest masażem dla brzucha! Uśmiech jest masażem dla serca!".

#10 Monia74

Monia74

Narrator

• Moderator
  • 1 507 postów

Napisano 28 lipca 2025 - 12:25

Nie wiem, czy jest nad czym płakać, czy drzeć szaty. Nie wiem, czy ktoś wczytał się dokładnie w założenie projektu. Jest tam napisane m.in: "Zakłada się wprowadzenie mechanizmu pełnej indywidualizacji wsparcia osoby z niepełnosprawnością w ramach asystencji osobistej. Ustalanie prawa do asystencji osobistej odbywać się będzie poprzez złożenie wniosku do właściwego wojewódzkiego zespołu ds. orzekania o niepełnosprawności, na podstawie wystandaryzowanego procesu oceniania potrzeb osoby z niepełnosprawnością w zakresie asystencji osobistej na podstawie: formularza samooceny potrzeb w zakresie asystencji osobistej, wywiadu w miejscu zamieszkania osoby, obserwacji. Na tej podstawie Zespół ds. ustalania prawa do asystencji osobistej będzie wypełniał wystandaryzowany Formularz ustalania prawa do asystencji osobistej, który umożliwi m.in.:
- zróżnicowanie przyznanej liczby godzin asystencji osobistej w zależności od potrzeb użytkownika,
- zróżnicowanie wysokości stawek dla asystenta osobistego z racji na szczególne potrzeby osoby z niepełnosprawnością, np. komunikacja wspomagająca i alternatywna (AAC), zachowania trudne lub wykluczenie komunikacyjne/transportowe,
- zróżnicowanie wymagań oraz możliwości w zakresie uzyskania szkoleń specjalistycznych przez asystenta osobistego
Zespół będzie składał się z dwóch członków, uprzednio szczegółowo przeszkolonych i certyfikowanych centralnie przez Biuro Pełnomocnika Rządu ds. Osób Niepełnosprawnych". 

Zatem każdy, kto chciałby asystenta musiałby przejść kolejną urzędową drogę przez mękę. Pamiętajmy, że WZON-ach są braki kadrowe. Na określenie liczby punktów przy ubieganiu się o świadczenie wspierające czeka się miesiącami, a tutaj mieliby dodatkową robotę. Krasoń, niestety wszystko chce scentralizować, by łatwiej nadzorować. Nie jestem przekonana, czy to jest dobra droga.

• 1

#11 __ANIOLEK__

__ANIOLEK__

Orator

• Super Moderator
  • 6 413 postów

Napisano 28 lipca 2025 - 14:02

Ja również jestem z tych osób, która nie popiera scentralizowania systemu w przypadku osób niepełnosprawnych. W przeszłości mieliśmy taką centralizację służby zdrowia i na zdrowie nam to nie wyszło. Wiele błędów i zadłużeń szpitali oraz masa innych problemów.

Oczywiście procedury są jak zwykle dość skomplikowane, a to z pewnością po raz kolejny podzieliłoby mocniej społeczność niepełnosprawnych. Więc na duży minus, ale nadal istnieje potrzeba takiego wsparcia, ona nie zniknie nigdy. Nawet, jeśli obecnie nie ma na to środków. Przy świadczeniu wspierającym też nie jest wesoło. Ludzie wynajmują kancelarie prawne, by się bronić i walczyć o większą punktację. Tak potrafią być zdeterminowani. Ja miałam szczęście otrzymać uczciwie przyznaną punktację świadczenia wspierającego. Szczerze to mnie mocno zaskoczyło.

Na koniec, oby temat asystencji osobistej, kiedyś wrócił, To, że jest ona potrzebna, nikt nie ma wątpliwości. Sama korzystałam z takich usług i to był dobry, wróć najlepszy czas, pełen aktywności i wsparcia dopełniającego mnie w codzienności.

• 0

#12 Monia74

Monia74

Narrator

• Moderator
  • 1 507 postów

Napisano 28 lipca 2025 - 15:45

Sama korzystałam z takich usług i to był dobry, wróć najlepszy czas, pełen aktywności i wsparcia dopełniającego mnie w codzienności.

Aniołku, asystentura istnieje, mimo że ustawy brak  :D . Sama to potwierdziłaś w cytowanym fragmencie.Program jest realizowany przez lokalne ngo'sy wspierany przez samorządy. 

• 0

#13 __ANIOLEK__

__ANIOLEK__

Orator

• Super Moderator
  • 6 413 postów

Napisano 28 lipca 2025 - 16:28

Aniołku, asystentura istnieje, mimo że ustawy brak   :D . Sama to potwierdziłaś w cytowanym fragmencie.

Tak, Moniu, ale powiem Ci, że kiedyś to było bardziej rozhulane. Program aktywizacji zawodowej i asystencji był najpierw jeden, potem drugi i tak mi chyba z dwa lata zleciały ;) W programy to było wrzucone, realizowane przez PCPR. Teraz brakuje nam asystentów i braki to największa bolączka. A  samych beneficjentów przybywa na liście. Więc nie dziwie się, że walka trwa o ustawę, bo to swego rodzaju byłby "obowiązek" ustawowy. Bez tego samorządy jedne sobie radzą, a inne nie. Bo kasy brak na to i wiele innych rzeczy, najczęściej.

Na razie radzę sobie i staram się być samodzielna i nie zwalniać tempa. Ale z wiekiem różnie może być, choć nie zamierzam tu czarnowidztwa uprawiać ;) 

Fajnie by było mieć, coś ugruntowanego, czyli ustawę tak, jak piszesz. Zawsze to konkret. Tylko taką bez obietnic i bubli, a to wielka niewiadoma i znak zapytania, bo to bardziej życzeniowe  :D Zobaczymy, co będzie dalej.

Program jest realizowany przez lokalne ngo'sy wspierany przez samorządy. 

Brak ngo'sów na terenie mojego miasta. Przynajmniej na ten moment.

• 0

#14 __ANIOLEK__

__ANIOLEK__

Orator

• Super Moderator
  • 6 413 postów

Napisano 29 lipca 2025 - 15:44

Źródło: informacja ze strony Facebooka Fundacji Avalon.
--------------------------------------------------------------------
Pamiętacie nasz wczorajszy post o słowach premiera dotyczących ustawy o asystencji osobistej, które padły podczas spotkania w Pabianicach? Dziś doczekaliśmy się sprostowania.
Premier Donald Tusk zapewnił, że temat wsparcia dla osób z niepełnosprawnościami zawsze był dla niego ważny. Jednocześnie przyznał, że obecnie wyzwaniem są rosnące wydatki na zbrojenia oraz deficyt budżetowy, które wpływają na możliwość realizacji niektórych projektów.
Do tych słów odniósł się dziś w mediach Adam Szłapka, rzecznik rządu w polsatnews.pl wyraźnie zaznaczył, że nikt nie wycofuje się z prac nad ustawą o asystencji osobistej. Według jego zapowiedzi, projekt może trafić na Komitet Stały Rady Ministrów jeszcze w czasie wakacji.
To stanowisko trochę uspokaja – ale nie oznacza końca sprawy. Nadal czekamy na konkretne decyzje i działania, które zapewnią osobom z niepełnosprawnościami realne wsparcie, a nie tylko słowa.
Nie przestajemy się temu przyglądać. Bo asystencja osobista to nie przywilej. To życie. Godność. Wolność. Wybór.
---------------------------------------------------------------

Temat jest gorący, bo dużo emocji jest wokół niego i z pewnością, to nie ostatnie opinie w tej kwestii.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych