Czyli coś na śniadanie
- 250 g sera twarogowego, półtłustego lub śmietankowego
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- ½ łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki oleju
- 1/3 szklanki mleka
- 1½ szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka truskawek pociętych na grube plastry
- Twaróg rozgniatamy w misce ubijaczem do ziemniaków, dodajemy jajka, cukier i cukier waniliowy i mieszamy. Następnie dodajemy olej i mleko, mieszamy aż do osiągnięcia jednolitej masy.
- Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy do osiągnięcia jednolitej masy.
- Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką (ceramiczna lub teflonowa), nakładamy po kopiastej łyżce cista i po nałożeniu wyrównujemy jego powierzchnię.
- Gdy placki nieco podrosną, wciskamy w ciasto po kilka plasterków truskawek. Następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy do zrumienienia.
- Usmażone placki, posypujemy cukrem pudrem.
A oto efekt: